Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μπρέιβικ: «Συγγνώμη που δεν εκτέλεσα περισσότερους»

Μπρέιβικ: «Συγγνώμη που δεν εκτέλεσα περισσότερους»

Ο Μπρέιβικ, χαρακτήρισε ωστόσο "παράνομη" την απόφαση, δεδομένου ότι ο ίδιος θεωρεί αναρμόδιο το δικαστήριο που είχε αναλάβει να εξετάσει την υπόθεσή του.
"Δεν αναγνωρίζω...
το δικαστήριο (...) Η ποινή είναι κατ' εμέ παράνομη. Αν ασκήσω έφεση θα νομιμοποιήσω το δικαστήριο", είπε ο ίδιος με την ολοκλήρωση της τελευταίας ημέρας της δικαστικής διαδικασίας.
Ταυτόχρονα, ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής εμφανίστηκε και πάλι κάτι παραπάνω από προκλητικός, λέγοντας ότι θέλει να ζητήσει συγγνώμη όχι από τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά από τους μαχητές εθνικιστές επειδή «δεν εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους». Το μικρόφωνό του όμως έκλεισε προτού προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του και στη συνέχεια τον διέκοψε η δικαστίνα Βέντσε Ελίζαμπεθ Άρντσεν.
Οι εισαγγελικές αρχές, που είχαν στη διάθεσή τους 14 ημέρες για να υποβάλουν έφεση αφού αρχικά ζητούσαν τον εγκλεισμό του Μπράιβικ σε ψυχιατρείο και όχι σε φυλακή, ανακοίνωσαν επίσημα ότι δεν θα εφεσιβάλουν την απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι η ποινή την οποία αποφάσισε το δικαστήριο είναι οριστική.
"Η εισαγγελία δεν θα ασκήσει έφεση", είπε ο δημόσιος κατήγορος Σβέιν Χόλντεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά τη διάρκεια της οποίας διάβασε ένα δελτίο τύπου του βασιλικού επιτρόπου, την ανώτερης κατηγορούσας αρχής της Νορβηγίας.
Δεν κρίθηκε φρενοβλαβής
Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την μια από τις εισηγήσεις των ψυχιάτρων που έκανε λόγο για φρενοβλάβεια, κάτι που θα οδηγούσε τον Μπρέιβικ σε ψυχιατρική κλινική και όχι στην φυλακή, αφού θα είχε το ακαταλόγιστο. Η ομόφωνη δικαστική ετυμηγορία συνάδει με την επιθυμία πολλών συγγενών των θυμάτων που ήθελαν ο μακελάρης να κριθεί υπεύθυνος για τις εκτελέσεις.
Ο ίδιος ο Μπρέιβικ είχε παραδεχτεί τις «τρομερές, αλλά απαραίτητες» πράξεις του και είχε δηλώσει πως θέλει να κηρυχθεί από το δικαστήριο ποινικά υπεύθυνος, ώστε να μην υποτιμηθεί η δράση του κατά της ισλαμοποίησης.
Η 21ετή κάθειρξη είναι η μεγαλύτερη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί, αλλά είναι πιθανό να παραταθεί επ΄ αόριστον εφόσον ο καταδικασθείς συνεχίσει να θεωρείται επικίνδυνος για την κοινωνία.
Ο Μπρέβικ είναι υποχρεωμένος να εκτίσει τουλάχιστον 10 χρόνια της ποινής του, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταθέσει αίτημα απελευθέρωσής του πριν συμπληρώσει μια δεκαετία έγκλειστος. Θα παραμείνει στην απομόνωση στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Ίλα στα περίχωρα του Όσλο, σε χώρο που θα περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής, τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ικανοποίηση στις οικογένειες των θυμάτων
Ένας από τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων Μπρέιβικ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου.
«Υπάρχουν πιθανόν πολλές απόψεις όμως η απόφαση που ελήφθη είναι αυτή με την οποία μπορούν να ζήσουν πολλοί συγγενείς θυμάτων, αλλά και επιζήσαντες», τόνισε ο Φρόντε Ελγκεσεμ στην νορβηγική τηλεόραση.
Η Μέτε Ιβόν Λάρσεν, άλλη δικηγόρος των οικογενειών επισήμανε ότι το δικαστήριο πήρε μια γενναία και ανεπηρέαστη απόφαση.
Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους με μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, ανοίγοντας πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.
Για τον δράστη, τα θύματά του ήταν υπέρμαχοι της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, την οποία αυτός απεχθάνεται.
Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοκ σ' αυτό το ειρηνικό σκανδιναβικό έθνος και έφεραν στο φως την κακή προετοιμασία των αρχών του.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου