Εάν δεν είχε υιοθετηθεί η απόφαση για τη μεταβίβαση της στην Τράπεζα
Πειραιώς, η Αγροτική Τράπεζα θα είχε οδηγηθεί σε κλείσιμο και
εκκαθάριση, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος
Προβόπουλος, μιλώντας σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
της Βουλής.
ορισμένοι εκπρόσωποι της τρόικας θεωρούσαν ότι η τράπεζα έπρεπε να κλείσει, ενώ η άποψη της ΤτΕ (αλλά και της κυβέρνησης) ήταν ότι μια τέτοια λύση θα έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί, ιδιαίτερα για λόγους συστημικής σταθερότητας και κόστους.
Πρόσθεσε πως το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασίσει ότι μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα μπορούσε να παρέχει ρευστότητα στην ΑΤΕ, διότι η τράπεζα ήταν σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη, δεν ήταν βιώσιμη και δεν υπήρχε προοπτική ο βασικός μέτοχος (σ.σ. δηλαδή το Δημόσιο) να την ανακεφαλαιοποιήσει.
Αν δεν εφαρμόζονταν επομένως τα μέτρα εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διέκοπτε την παροχή ρευστότητας, ύψους 6,3 δισ. ευρώ και η ΑΤΕ θα έκλεινε αμέσως.
Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο «θα είχαμε πάνω από 5.000 ακόμη ανέργους, ενώ θα έπρεπε να ανευρεθούν 14 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δισ. ευρώ για την επιστροφή της ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, συνολικά πάνω από 20 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε.
«Η λύση που επελέγη αποτελούσε επομένως μονόδρομο και προξενεί την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον φορολογούμενο. Αποτελεί τη μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση. Μια λύση που συμβάλλει και στην αναδιάταξη και ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, που έχει ήδη δρομολογηθεί», είπε ο διοικητής της ΤτΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι διαδικασίες που δρομολογήθηκαν για τη μεταβίβαση των υγιών στοιχείων της ΑΤΕ σε ιδιωτική τράπεζα, ήταν αυτές που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Από το εξωτερικό στο οποίο απευθύνθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Από την εγχώρια τραπεζική αγορά, ενδιαφέρθηκαν τέσσερις ελληνικές τράπεζες, δύο υπέβαλαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τις προτάσεις τους, ώστε να λάβουν τη συναίνεσή του, και η μία τελικά, απέσυρε το ενδιαφέρον της.
Δεσμευτική πρόταση κατέθεσε στις 27 Ιουλίου μονάχα η Τράπεζα Πειραιώς -και το ΤΧΣ έκρινε πως ικανοποιούνται τα απαιτούμενα κριτήρια. Όσον αφορά δε, το κλίμα εμπιστευτικότητας, που συνόδευσε τις διαδικασίες μεταβίβασης, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως «εξ ορισμού, η μεταβίβαση μιας ασθενούς τράπεζας, πρέπει να γίνεται σε συνθήκες εμπιστευτικότητας, ειδάλλως θα προκαλείτο πανικός στους καταθέτες, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία».
Η ενημέρωση από τους κ.κ. Στουρνάρα και Προβόπουλο πραγματοποιείται έπειτα από σχετικό αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ.
Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Αντ. Μπέζα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης.
«Η παρουσία του στην Επιτροπή, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του για την πορεία και την κατάσταση της ΑΤΕ, κρίνεται για προφανέστατους λόγους όχι μόνο χρήσιμη αλλά απόλυτα απαραίτητη και αναγκαία», υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι της Αγροτικής έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕbank στην Πανεπιστημίου και πορεία προς τη Βουλή.
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου