Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Πρόκληση άπο το γυφτοσκοπιανό!Εθεσε ξανά θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι Να τορπιλίσει κάθε πιθανότητα επίτευξης προόδου στο θέμα της ονομασίας επιχειρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος με την ευκαιρία της επίσκεψης στα Σκόπια του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ήγειρε και πάλι θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα αποκαλύπτοντας έτσι την επιμονή του στον αλυτρωτισμό.


Να τορπιλίσει κάθε πιθανότητα επίτευξης προόδου στο θέμα...
της ονομασίας επιχειρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος με την ευκαιρία της επίσκεψης στα Σκόπια του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ήγειρε και πάλι θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα αποκαλύπτοντας έτσι την επιμονή του στον αλυτρωτισμό.
Ο κ. Γκρούεφσκι έκανε λόγο για την ανάγκη σεβασμού της «μακεδονικής μειονότητας και των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα» και επικαλέστηκε στην παρέμβασή του προς τον γ.γ. την έκθεση της εμπειρογνώμονος του ΟΗΕ ΜακΝτουγκαλ του 2009, για να θέσει μια σειρά αξιώσεων.
Η «λίστα» που ο κ. Γκρούεφσκι παρουσίασε στον κ. Μπαν Κι Μουν απαιτεί την «αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων της, κυρίως εκπαιδευτικών και πολιτιστικών, καθώς και των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα με την επιστροφή των περιουσιών τους, τη δυνατότητα να έχουν διπλή υπηκοότητα και της ελεύθερης μετακίνησής τους στην Ελλάδα».
Η ατζέντα παραπέμπει στην επιστολή που είχε αποστείλει ο κ. Γκρούεφσκι στον τότε Κ. Καραμανλή το 2007 και δρομολόγησε ουσιαστικά το βέτο στο Βουκουρέστι λίγους μήνες αργότερα.
Ο Ν. Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος Ιβάνοφ δήλωναν έτοιμοι να συμβάλουν εποικοδομητικά στις συνομιλίες, τις οποίες ταυτόχρονα όμως έσπευσαν να υπονομεύσουν εγείροντας μειονοτικό ζήτημα και ζητώντας από τον γ.γ. του ΟΗΕ να υιοθετήσει την άποψή τους ότι η απόφαση της Χάγης ουσιαστικά καθορίζει και τον τρόπο λειτουργίας διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.
Ο κ. Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διευκολύνει τη διαδικασία και στο πλαίσιο αυτό θα επικοινωνήσει με τον Α. Σαμαρά, ενώ από σήμερα θα είναι στη Θεσσαλονίκη ο Μ. Νίμιτς για να ενημερώσει τον διαπραγματευτή Αδ. Βασιλάκη για το περιεχόμενο των συνομιλιών του στα Σκόπια.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Χάγης, ο κ. Μπαν Κι Μουν αρκέστηκε να δηλώσει ότι «όλες οι πτυχές θα ληφθούν υπόψη».
ΥΠΕΞ: Φαντασιώσεις
Την εντονότατη αντίδραση του ΥΠΕΞ προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι, με τον εκπρόσωπό του Γ. Δελαβέκουρα να επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπει στη λογική της τεχνητής όξυνσης που προσπαθεί να προκαλέσει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αποτελεί αξιόπιστο και ειλικρινή συνομιλητή. «Κακός οδηγός η αλαζονεία και ο εσωστρεφής εθνικιστικός λαϊκισμός» τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας, ενώ σε ό,τι αφορά την έγερση μειονοτικού ζητήματος δήλωσε ότι «εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζουν οι φαντασιώσεις».
Νίκος Μελέτης

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου