Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Επανακτά τον έλεγχο ο Μπαράρ Αλ Άσαντ στη Συρία


7B5Ο θάνατος τεσσάρων στενών συνεργατών του από επίθεση καμικάζι αυτοκτονίας, στις 18 Ιουλίου, ήταν ένα βαρύ χτύπημα για το Σύριο ηγέτη, ο οποίος όμως επανακτά τον έλεγχο. Μια νέα διοίκηση διορισμένη από τον ίδιο, με επικεφαλής τον αδερφό του στρατηγό Μαχέρ Άσαντ, μέχρι πρότινος διοικητή της 4ης Μεραρχίας, ρίχτηκε στη μάχη...
μεταξύ της ετερόκλητης συμμαχίας σουνιτών ισλαμιστών «επαναστατών» και πρακτόρων της Δύσης. Από την άλλη, ο πιστός στον Άσαντ στρατηγός Αλί Μαμλούκ, ανέλαβε την Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας, ο στρατηγός Χαφέζ Μακλούφ ανέλαβε τη διοίκηση τςη Δαμασκού και ο στρατηγός Αλί Χασάν, επικεφαλής της πολιτοφυλακής των Αλαουιτών, γνωστής ως Σαχίμπα. Υπουργός Άμυνας ανέλαβε ο στρατηγός Φαχάντ Ζασίμ ελ-Φρεΐζ και επικεφαλής του επιτελείου, ο στρατηγός Αλί Αμπντουλάχ Αγιούμπ.
Παρά το πρότερο κύμα λιποταξιών, ο συριακός στρατός δείχνει να επανακάμπτει, χωρίς τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν προ ημερών σε επιτελικό επίπεδο. Οι «επαναστάτες» εκδιώχθηκαν από το προάστιο Μαϊντάν της Δαμασκού και στην πρωτεύουσα το τοπίο καθάρισε, αν και υπάρχουν ακόμα συγκρούσεθς με την πλαστιγγα να γέρνει υπέρ των κυβερνητικών, στις περιοχές Μεζέχ και Μπαρζέχ της πρωτεύουσας. Ξένοι δημοσιογράφοι όμως έκαναν λόγο για "κόλαση φωτιάς" στο Χαλέπι, όπου η έκβαση της μάχης μεταξύ του στρατού και των "επαναστατών", δείχνει αμφίρροπη. Όμως, μέσω Τουρκίας, οι "επαναστάτες" προσπαθούν με τηλεοπτικές εκκλήσεις τους προς τους Αλαουίτες συμμάχους του Άσαντ, να τους πείσουν ότι στόχος τους δεν είναι αυτοί, αλλά η οικογένεια που κυβερνά τη χώρα. Όμως, δεν πείθουν κανέναν, γιατί οι δολοφονίες Αλαουιτών και χριστιανών από τους "επαναστάτες", συνεχίζονται.
Προσέξτε τώρα τι δεν μας λέει ο Τύπος εδώ: προτεραιότητα της συριακής ηγεσίας, αποτελεί μια δέσμη αντιποίνων κατά της Τουρκίας, στην οποία για κάποιο λόγο το καθεστώς της Δαμασκού επιρρίπτει ευθύνες για την επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε τέσσερις συνεργάτες του Προέδρου Άσαντ. Πρώτη κίνηση της Δαμασκού, ήταν να ανοίξει την πόρτα και να επιτρέψει στους αντάρτες του ΡΚΚ να περάσουν στη Συρία από το Ιράκ και να τους δώσει την άδεια να δημιουργήσουν βάσεις επιχειρήσεων παράλληλα με τη μεθόριο με την Τουρκία.
Έτσι, το καθεστώς Άσαντ, κερδίζει με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια: «ηρεμεί» τα τρία εκατομμύρια Κούρδων που ζουν στη Συρία και είχαν στραφεί τώρα τελευταία κατά της Δαμασκού, απελευθερώνει τα συριακά στρατεύματα που ήταν δεσμευμένα εκεί και καθιστά την Άγκυρα έκθετη σε έναν νέο θανάσιμο κίνδυνο στα νότια σύνορά της. Σύμφωνα με πηγές από τη Μέση Ανατολή, το ΡΚΚ βοήθησε ήδη με μαχητές του τον συριακό στρατό στην ανακατάληψη των πόλεων Αφρίν και Αϊνάλ Αράμπ, στη μεθόριο με την Τουρκία.
Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί έκαναν διαρροές για επικείμενη χρήση χημικών όπλων από τους Σύριους, μετά από μεταφορά τους στον Λίβανο. Είναι φανερό ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή, ώστε να προσπαθήσουν να καταφέρουν χτυπήματα στη Χεζμπολάχ και ενδεχομένως και στο Ιράν, χτυπώντας τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του. Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγορούν ανοικτά την Τεχεράνη για εμπλοκή στην επίθεση κατά Ισραηλινών τουριστών στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, αλλά και εμπλοκή της στην υπόθεση με τη σύλληψη Άραβα τρομοκράτη με σουηδικό διαβατήριο, στην Κύπρο.
Από τον Μάρτιο του 2011, στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους 19.150 άτομα.

www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου