Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

17 τρισ. € κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους

Το ποσό που είναι κρυμμένο σε φορολογικούς παραδείσους είναι ίσο με το μέγεθος της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας σε συνδυασμό! Πάνω από 17 τρισ. ευρώ ήταν «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους έως τα τέλη του 2010! Πρόκειται για οικονομικό μέγεθος ίσο με το μέγεθος της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας σε συνδυασμό!


Πάνω από 17 τρισ. ευρώ ήταν «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους έως τα τέλη του 2010! Πρόκειται για οικονομικό μέγεθος ίσο με το μέγεθος της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας σε συνδυασμό!
Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα-σοκ που αποκαλύπτει τις...
χρυσές δουλειές της οικονομικής ελίτ του πλανήτη σε μια περίοδο που εκατομμύρια πολίτες υποχρεώνονται σε δυσβάσταχτες θυσίες, οι μυστικοί λογαριασμοί σε φορολογικούς παραδείσους περιείχαν κατά την πλέον «συντηρητική» προσέγγιση τουλάχιστον 17 τρισ. ευρώ έως το τέλος του 2010.
Οπως επισημαίνεται στην έρευνα που ζητήθηκε από το Παγκόσμιο Γραφείο Φορολογικής Δικαιοσύνης και συντάχθηκε από τον οικονομολόγο Τζέιμς Χένρι, το πραγματικό ποσό ενδέχεται να αγγίζει τα 26 τρισ. ενώ, όπως αναφέρεται, οι πλουσιότεροι κάτοικοι 139 χωρών συγκέντρωσαν 6 έως 7,6 τρισ. ευρώ «μη καταγεγραμμένου offshore πλούτου» έως το 2010.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και τις εθνικές κυβερνήσεις, «πρόκειται για μια τεράστια μαύρη τρύπα στην παγκόσμια οικονομία» σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η ανησυχία για τη φοροδιαφυγή και την ανάγκη καταπολέμησής της. Οπως τονίζει ο Τζ. Χένρι, «τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα που αφήνουν να εννοηθούν οι υπολογισμοί μας είναι τεράστια. Είναι αρκετά μεγάλα ώστε να κάνουν μια σημαντική διαφορά στα οικονομικά πολλών χωρών».

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου