Το ευρώ φαίνεται να είναι ένας γάμος ασυμβίβαστων εταίρων. Για την Ελλάδα, ήταν μια τραγική αναντιστοιχία από την αρχή. Και όπως πολλους χωρισμόυς, είναι πραγματικά για τα χρήματα. Η Ελλάδα είναι μια ζωηρή νεαρή γυναίκα αλυσοδεμένη σε ενα τυραννικό γέρο. Έχει λαχταρά να είναι...
ελεύθεροι και να χορεψει παλι με ευτυχια, αλλά το δiaζύγιο είναι δύσκολο. Εαν χρεωκοποισει θα αναγκαστή να φυγει απο την ευρωζωνη οπως λενε και θα γυρισει στην δραχμη, γεγονός που μπορει να προκαλέσει να φαει "άγριο ξυλοδαρμό" από τους κερδοσκόπους στις αγορές συναλλάγματος για το θράσος της.Ευτυχώς, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Οι συνθήκες που δεσμεύουν τα 17 κράτη-μέλη είναι μόνο ένα σύνολο κανόνων, που έχουν συναφθεί από αμοιβαία συμφωνία. Και οι κανόνες μπορεί να "λυγίσουν" ή να "σπαστούν", ιδιαίτερα σε κρίσεις! Η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) έσπασε μια λιτανεία κανόνες για να σώσει τις τράπεζες, και έτσι έκανε η Federal Reserve να σωσει το Wall Street το 2008. Κανόνες που μπορουν να καμφθουν για τις τράπεζες μπορεί να καμφθεί για τους ανθρώπους και τα έθνη - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά για όλες της χώρες της ευρωζώνης οι οποιοι απειλουν να "καταθέσουν αγωγή διαζυγίου".εδώ είναι πέντε δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις:1. Ο "Ανοικτός Γάμος": Επιστροφή στη δραχμή χωρις να εγκαταλειψούν το ευρω
James Skinner, ο πρώην πρόεδρος της NEF (το New Economics Foundation στο Ηνωμένο Βασίλειο), δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει την έκδοση δραχμές, χωρίς να εγκαταλείψει το ευρώ. Η δραχμη προορίζεται μονο για εσωτερική χρήση - για να πληρώσουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, να προσλάβουν εργαζόμενους, για την κατασκευή υποδομών και την επέκταση των κοινωνικών υπηρεσιών. Γράφει:
Η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη χρημάτων, επειδή η μόνη πηγή, το ενιαίο νόμισμα, έχει στερέψει. Αλλά δεν υπάρχει κανένας νόμος που ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει μόνο ένα νόμισμα.... Με την ενεργοποίηση της κυβέρνησης, παρακολουθούνται από την Κεντρική Τράπεζα, να δαπανήσει νεοσύστατα χρήματα άμεσα στην οικονομία, παρακάμπτοντας τον τραπεζικό τομέα, και η επιβάρυνση της αύξησης του δημόσιου χρέους μπορεί να αποφευχθεί ...Το πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας νέας ελληνικής δραχμής, παρακάμπτοντας τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα, θα μπορούσε να αρχίσει αύριο. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι οι άνεργοι να επιστρέψουν στην εργασία. Όλες οι υφιστάμενες συναλλαγές ευρώ μπορούν να συνεχίσουν όπως και πριν, αρκετά ξεχωριστά από το νέο νόμισμα. Τα δύο νομίσματα μπορούν κάλλιστα να συνυπάρχουν ... Οι ξένες τράπεζες θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται σε ευρώ και άλλα νομίσματα, όπως συνήθως.
Η λύση αυτή χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην Αργεντινή, όταν το νόμισμά της κατέρρευσε το 2001. Η κυβέρνηση αποχώρησε από τα χρέη της και άρχισε να εκδίδει τη δική της Αργεντινής πέσος. Τρία χρόνια μετά την χρεοκοπία ρεκόρ, περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, η χώρα ήταν σε καλό δρόμο προς την ανάκαμψη. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, το νόμισμα παρέμεινε σταθερό, οι επενδυτές επέστρεψαν, μειώνοντας την ανεργία, και η οικονομία αυξήθηκε κατά 8 τοις εκατό για 2 συναπτά έτη.
2. "Ξεχωριστών τραπεζικών λογαριασμών": "Πυρκαγιά" στις πρέσες στην Ελληνικη Κεντρική ΤράπεζαΣε ένα άρθρο 19, Μαρτίου στο Seeking Alpha, ο Γιώργος Καισάριος παρατήρησε ότι η ελληνική κεντρική τράπεζα έχει την αρμοδιότητα και δυνατοτητα να εκδίδει περισσότερα από μόνο απλά δραχμές. Η ΕΚΤ δεν είναι μια απλη κεντρική τράπεζα:
Μάλλον, είναι μια συνομοσπονδία των κεντρικών τραπεζών. Κάθε ευρωπαϊκή εθνική κεντρική τράπεζα μπορεί να κάνει θεωρητικά τα ίδια είδη market operations (εργασιες και δραστηριότητες στην αγορά), όπως η ΕΚΤ, και στη συνέχεια κατι παραπανο! Οι πρόγονοί του ευρώ έχουν αφήσει πολλά νομισματική "παράθυρα" ανοικτά, οι οποίες, αν χρησιμοποιηθουν σωστά, μπορεί να λύσει την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς κεφάλαια των φορολογουμένων!
Ανέφερε το άρθρο 14.4 του Πρωτοκόλλου για το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, η οποία προβλέπει τα εξής:
14,4. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελούν και λειτουργίες άλλες από εκείνες που ορίζονται στο παρόν καταστατικό, εκτός εάν το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί, με πλειοψηφία των δύο τρίτων των ψηφισάντων, ότι οι λειτουργίες αυτές παρακωλύουν τους στόχους και τα καθήκοντα του ΕΣΚΤ. Οι εν λόγω λειτουργίες εκτελούνται υπ 'ευθύνη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και δεν θεωρούνται ως μέρος των λειτουργιών του ΕΣΚΤ.Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές τράπεζες μπορούν να κάνουν ό, τι η ΕΚΤ μπορεί - και ακόμη και πράγματα που δεν μπορεί. Η ελληνική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να παρέμβει και να αρχίσει την έκδοση ευρώ. Και πάλι, υπάρχει προηγούμενο γι 'αυτό. Ήταν κάτω από το άρθρο 14.4 ότι η ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα ήταν σε θέση να εκτυπώσετε ? 70 δισεκατομμύρια ως "emergency liquidity assistance" («επείγουσας παροχής ρευστότητας«) και η ελληνική κεντρική τράπεζα έχει ήδη εκτυπώσει ? 44 δισεκατομμύρια.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκτυπώσει ευρώ για να κανει αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της, και να πληρώσει τους τόκους στον ιδιο των εαυτο της, γεγονός που εξαλείφει την επιβάρυνση από τόκους! Μεταξύ άλλων προηγούμενα, υπάρχει ο Καναδάς, η οποία δανείστηκε από τη δική του κεντρική τράπεζα 1939 - 1974 για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής και κοινωνικά προγράμματα. το εκανε αυτο κατά τη διάρκεια ενός 25-ετών, χωρίς hyperinflating (υπερ-πληθωρισμός) το νόμισμα, ουτε οδηγώντας τις τιμές στα υψη, ή την αύξηση του δημοσίου χρέους, το οποίο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και βιώσιμη.
Υπάρχει η ανησυχία ότι το ευρώ μπορεί να υποφέρει από την υποτίμηση του εάν άλλα μέλη της Ευρωζώνης ακολούθησουν. Αλλά ο Καισάριος ανεφέρει την ιαπωνική εμπειρία », όπου μπορεί το κρατος να εκτυπώσει και να εκτυπώσει και στη συνέχεια να εκτυπώσει λίγο περισσότερο, χωρίς την αξία του νομίσματος να πεφτει κάτω (λόγω των θετικών εμπορικών ροών).» Το ευρώ μπορεί να είναι εξίσου ανθεκτική.
3. Διαζύγιο: απλα σηκω και να φύγει
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, το σχέδιο διάσωσης 130 δισεκατομμυρίων ευρώ που επρόκειτο να αγοράσει χρόνο για την Ελλάδα μόνο απλά εξυπηρετεί την Ελλαδα να πληρωνει τους τόκους απο το χρέους. Η «τρόικα» - η ΕΚΤ, του ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - η οποία κατέχει τα τρία τέταρτα του χρέους, κανει απομόνωση τα κεφάλαια διάσωσης, τα οποια ειναι τα ιδια τα λεφτα που θα καταβληθεί ως πληρωμές τόκων. Αυτό απλώς θα περιπλέξει το χρέος σε καταστροφικά επίπεδα, χωρίς ούτε μία δεκάρα να πηγαινουν τους Έλληνες ή στην οικονομίας της που βρισκετε σε κωματώδη κατάσταση!
Τα επιτόκια στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έχουν περάσει πάνω από 30 τοις εκατό. Σύμφωνα με τον κανόνα τον 72, στο 30 τοις εκατό ανατοκισμό κάθε χρόνο, το χρέος διπλασιάζεται σε 2,4 χρόνια! Αν οι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμη και τους τόκους για το χρέος σήμερα με δανεισμό, πώς πρόκειται να επιστρέψει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου σε μόλις 2,4 χρόνια; Στο 30 τοις εκατό, οι Έλληνες θα πληρώνουν πάνω από 100 τοις εκατό του ΑΕΠ τους σε τόκους. Νομικά, μια σύμβαση που είναι αδύνατο να εκτελεστεί είναι άκυρη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο, την αποκαλεί ενα «απεχθές χρέος», ένας νομικός όρος για ένα δημόσιο χρέος που προκύπτει από ένα καθεστώς για σκοπούς που δεν εξυπηρετούν το συμφέρον του έθνους. Ένα απεχθές χρέος βάσει του διεθνούς δικαίου δεν χρειάζεται να επιστραφεί.
4. "Συζυγική υποστήριξη": Η επιλογή Δημόσια Τράπεζα
Εάν το διαζύγιο είναι πάρα πολύ για να συλλογιστεί, η Ελλάδα μπορεί να ανακουφιστεί απο την επιβάρυνση από τόκους με την αξιοποίηση των πολύ γενναιόδωρη επιτόκιο 1 τοις εκατό που προσφερει η ΕΚΤ στους τραπεζίτες.
Το άρθρο 123 της Συνθήκης του Μάαστριχτ απαγορεύει κυβερνήσεις των κρατών μελών από άμεσο δανεισμό από την ΕΚΤ, αλλά κάνει μια εξαίρεση στην παράγραφο 2 για "κρατικά πιστωτικά ιδρύματα" - κάτι που η Ελλάδα θα έχει όταν εθνικοποιείση τις τράπεζες. Μπορεί να παρατάξει στο "τραπεζο-παράθυρο" της ΕΚΤ για τη συμφωνίμενη και γενναιόδωρη ποσοστό 1 τοις εκατό του τραπεζικού, και να χρησιμοποιήση τα δανειακά κεφάλαια για να αγοράσει το εθνικό χρέος.
Ο Ερευνητής Simon Thorpe έγραψε γραμμα στην ΕΚΤ και ζήτησε αν θα είχε αντίρρηση εάν ένα κρατικό πιστωτικό ιδρύμα κανονιζε να δανειστει από την ΕΚΤ και να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια ως "να παρέχουν τα χρήματα σε μια κυβέρνηση, όπως η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου αυτή η κυβέρνηση να πληρώσει τα χρέη της προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές. "Η ΕΚΤ απάντησε:
Σύμφωνα με τη Συνθήκη - όπως μόλις αναφέρθηκε - τετοια κρατικά πιστωτικά ιδρύματα " επιφυλάσσουν την ίδια μεταχείριση από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ, όπως τα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα." Εναπόκειται στις τράπεζες να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί από την κεντρική τράπεζα του συστήματος.
5. Η προίκα: Επιβολή φόρου στις οικονομικές συναλλαγές
Ο Thorpe σημειώνει ότι η ΕΚΤ έχει εκδώσει και χορηγήσει σχεδόν ? 1.000 δισεκατομμύρια στις τράπεζες με επιτοκιο 1 τοις εκατό από τον Δεκέμβριο του 2011 - τρεις φορές το συνολικό ελληνικό χρέος 355 δισ. ευρώ. Αν οι ελληνικές δημόσιες τράπεζες δανείστηκαν από την ΕΚΤ με 1 τοις εκατό και αγόρασαν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το χρέος θα μπορούσε να εξοφληθεί σε 10 χρόνια μόνο και μόνο από τις αποδόσεις απο ένα πολύ μικρό φόρο Financial Transaction Tax(FFT), δηλαδη "επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ)" του 0,3 τοις εκατό.
Η μικρη επιβολή ΦΧΣ για όλες τις οικονομικές συναλλαγές δεν θα είναι μόνο μια προσοδοφόρα πηγή εσόδων, αλλά θα αποτρέψει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων στην δραχμή, στο χρέος της Ελλάδα και στης άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο ΦΧΣ έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές χώρες. Το 2011, υπήρχαν 40 χώρες που είχαν ΦΧΣ σε λειτουργία, με εσωδα $ 38 δισεκατομμύρια (? 29bn).
Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος
Το πρόβλημα είναι η εξεύρεση της βούλησης, ιδιαίτερα μεταξύ των ηγετών Ευρωκράτων που κρατούν τα ηνία της εξουσίας, οι οποίοι μπορουν να μην ψάχνουν για μια φιλική λυση. Τα προβλήματα στο γάμο της Ελλάδας με Ευρωζώνη πηγάζουν από ένα αυθαίρετο σύνολο κανόνες που συνήφθησαν και μπορεί να αλλάξει κατόπιν συμφωνίας. Αλλά, όπως ο Mike Whitney διατηρει σε άρθρου του 3 Ιούνη με τιτλο «Europe Moves Closer to Banktatorship":
Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τον καθορισμό την οικονομία της Ευρωζωνης. Έχουν εμπλακεί σε μια εκστρατεία μυστικότητας για να ... σταθεροποιήσει την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου πάνω από τα επιμέρα κράτη ...
Για να αποφευχθεί αυτό το τρομερο σενάριο, η λαϊκή πλειοψηφία θα πρέπει να αρπάξει τα ηνία της εξουσίας. Είναι σωστό ότι η Ελλάδα, η γενέτειρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της δημοκρατίας, είναι το επίκεντρο του αγώνα κατά της δουλείας σε μία ελίτ κατηγορία τραπεζίτη. Η Ελλάδα μπορει να χορέψει και πάλι αν καταφερει η ίδια να απελευθερωθη!
http://www.huffingtonpost.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου