χωρίς τον ξενοδόχο - για την ακρίβεια, τους... ξενοδόχους, που δεν είναι άλλοι από τους αντιπροέδρους της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα. Η επιλογή αυτών των δύο πολιτικών στη θέση των αντιπροέδρων ίσως ήταν η σοφότερη του Αντώνη Σαμαρά το τελευταίο διάστημα, ισχυρίζονται πολλά στελέχη της Ν.Δ. Τόσο ο Αβραμόπουλος όσο και ο Δήμας δεν έχουν δημιουργήσει μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα στον πρόεδρο της Ν.Δ., αν και βρέθηκαν πολλές φορές εκτεθειμένοι από αποφάσεις τρίτων, εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων. Αντιθέτως, κατάφεραν να διατηρήσουν κλίμα ισορροπίας όταν συνεργάτες του Σαμαρά τους αμφισβητούσαν.
Πήγε για να μείνει
Αν και κανείς αυτήν τη στιγμή δεν μιλάει σοβαρά για την επόμενη μέρα, πολλοί έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και το κακό σενάριο: σε τίνος χέρια θα παραδοθεί η Ν.Δ. στην περίπτωση εκλογικής ήττας. Η Ντόρα, όσο και εάν δεν θέλει να το παραδεχτεί, γύρισε για να μείνει, διεκδικώντας αυτό που έχασε την προηγούμενη φορά στις εσωκομματικές εκλογές. Την προεδρική καρέκλα.
Το σενάριο αυτό δεν βρίσκει όμως πολλούς θερμούς υποστηρικτές, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην περίπτωση μιας δεινής ήττας οι δυο αντιπρόεδροι θα διαδραματίσουν ρόλο. Και οι δυο χωρίς προσωπικούς στρατούς και κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από εξωθεσμικούς παράγοντες, έχουν καταφέρει να εργάζονται ουσιαστικά για τη Ν.Δ.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Αβραμόπουλος κατέθεσε μάλιστα την πρόταση για πάγωμα των μέτρων του Ιουνίου προκειμένου ο Σαμαράς να μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τα μνημόνια απρόσκοπτα. Η θέση αυτή έγινε αποδεκτή αμέσως από τον πρόεδρο της Ν.Δ. και πάνω της θα χτιστεί ένα κομμάτι της προεκλογικής τακτικής που θα ακολουθήσει η Συγγρού.
Οι δυο άνδρες συνδέονται πολύ στενά, αφού, όπως είναι γνωστό, την κρίσιμη στιγμή των εσωκομματικών εκλογών ο Αβραμόπουλος αποσύρθηκε από την κούρσα της διεκδίκησης της αρχηγίας υπέρ του Σαμαρά.
Ο Δήμας, από την πλευρά του, έχει αναλάβει μεγάλο κομμάτι των ευρωπαϊκών επαφών. Όλο το διάστημα που η Ν.Δ. ακολουθούσε τον «αντιμνημονιακό» δρόμο και οι Ευρωπαίοι αντιμετώπιζαν τον Σαμαρά σαν μαύρο πρόβατο ή σαν... Τσίπρα, ο Δήμας κρατούσε τις επαφές τόσο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και με την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Κανείς από τους δύο δεν αμφισβήτησε ποτέ τον Σαμαρά, αν και σε αρκετά θέματα είχαν διαφορετικές απόψεις. Μέσα από τη δικαιοδοσία που τους έδινε ο ρόλος τους κατάφεραν πολλές φορές να αποσοβήσουν κρίσεις που δημιουργήθηκαν από ενέργειες τρίτων.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο αλλά και το... προσκήνιο της δεξιάς πολυκατοικίας ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις της Μπακογιάννη με τον Αβραμόπουλο δεν είναι οι καλύτερες, αφού του χρεώνει την ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές, παρ’ ότι στο παρελθόν είχαν υπάρξει φίλοι και συνεργάτες.
Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί είναι το ότι ουκ ολίγα στελέχη, μεταξύ σοβαρού και αστείου, προειδοποιούν τον Αβραμόπουλο να μην παραδώσει το κόμμα τους αμαχητί, αφού, όπως λένε, η Ντόρα τη μάχη της για την επόμενη μέρα θα τη δώσει οπωσδήποτε.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου