Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τουρκικός εθνικισμός και στο θρακικό ποδόσφαιρο. Η Τουρκία προχωρά. Οι Θρακιώτες βουλευτές κοιμούνται βαθειά!

Γράψαμε σε παλαιότερο φύλλο της Ζαγάλισα (φ. 57, Οκτ-Νοε 2011), ότι το τουρκικό προξενείο δημιούργησε και δική του ποδοσφαιρική ομάδα. Δεν φανταζόμασταν όμως ούτε εμείς οι ίδιοι την έκταση της τουρκικής διείσδυσης στην...
ποδοσφαιρική Θράκη.
Αρχικά ιδρύθηκαν στην Κομοτηνή σύνδεσμοι φίλων της Γαλατά Σαράι, της Φενέρ Μπαχτσέ και άλλων ομάδων (με γραφεία, εξοπλισμό κλπ). Από τότε διοργανώνονται ανελλιπώς εκδηλώσεις και τραπεζώματα των ομάδων, με τον νυν και τους προηγούμενους Τούρκους προξένους. Καθιερώθηκαν επισκέψεις -είτε δωρεάν είτε με προσχηματικό αντίτιμο- σε γήπεδα της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα, στον προ μηνών αγώνα ντέρμπι Φενέρ Μπαχτσέ - Γαλατάσαράι, πάνω στο λεωφορείο μοίρασαν αιτήσεις στους νεαρούς επιβάτες (πολλοί των οποίων και Πομάκοι) για να εγγραφούν στο κόμμα DEB, του αποβιώσαντος τουρκο-εθνικιστή Αχμέτ Σαδίκ. Από αυτή και μόνο την κίνηση αποδεικνύεται ότι το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται ως ανθελληνικός μηχανισμός ριζοσπαστικοποίησης της μουσουλμανικής νεολαίας.
Από τις μειονοτικές ομάδες κάθε χρόνο διοργανώνεται ποδοσφαιρικό …τουρνουά με τίτλο «Αχμέτ Σαδίκ».
Τα τελευταία χρόνια φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια ποδοσφαιρικές ομάδες σε κάθε ράχη και ραχούλα. Από πού όλα αυτά τα χρήματα; Ποια δύναμη σχεδιάζει, καθοδηγεί και χρηματοδοτεί, μερικώς ή ολικώς, όλα αυτά τα αθώα κατά τα άλλα αθλητικά σχήματα; Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα δύο γειτονικών πεδινών χωριών του νομού Ροδόπης, ενός χριστιανικού και ενός μειονοτικού. Το χριστιανικό χωριό έχει 800 περίπου κατοίκους και το μειονοτικό ούτε 200. Και όμως η ποδοσφαιρική ομάδα του χριστιανικού χωριού έχει ετήσιο προϋπολογισμό 6.000 ευρώ και του μειονοτικού (με υποπολλαπλάσιο πληθυσμό) έχει 30.000 ευρώ; Τί συμβαίνει εις το Θρακιστάν; Πόσο τουρκικό χρήμα κυκλοφορεί, για να κλείσουν μάτια και συνειδήσεις;

Με την άνοδο του Πανθρακικού στην Α΄ Εθνική κατηγορία (επί το ελληνικότερον στη … Σούπερ Λίγκα), χριστιανοί παράγοντες είχαν σπεύσει να αγοράσουν και ποδοσφαιριστή από την Τουρκία (2008-09), ώστε η σύνθεση της ομάδας να έχει και …Τούρκο! Δυστυχώς, όμως ο Τούρκος επιθετικός, ο Οκάν Γιλμάζ, τους βγήκε κουτσάλογο και οι τουρκικές ονειρώξεις διελύθησαν υπό το θόρυβο των γιουχαϊσμάτων των φιλάθλων!
Τον Απρίλιο του 2011 διέρρευσε η πληροφορία ότι ο μεγάλος τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος Ülker, ενδιαφέρθηκε να εξαγοράσει τον Πανθρακικό. Προκλήθηκαν όμως -παραδόξως- ισχυρές αντιδράσεις και το σχέδιο αναβλήθηκε. Επί του παρόντος τουλάχιστον…Μάλιστα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γ. Ανατολάκης, είχε καταθέσει στη Βουλή, σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τον υπουργό Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα.
Άλλο γεγονός, ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι η πρωτοβουλία του χριστιανού προέδρου της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης, κ. Γαβριηλίδη Μάνου, κατόχου πρατηρίου βενζίνης στο χωριό Αρίσβη του νομού Ροδόπης, με κυρίως μειονοτικό πληθυσμό, να προσκαλέσει την εθνική …Τουρκίας, να δώσει φιλικό αγώνα με την εθνική Ελλάδας στην Κομοτηνή. Με πρωτοβουλία του ιδίου ατόμου είχε προσκληθεί στην επίσημη χοροεσπερίδα της ΕΠΣ Θράκης (7.2.2009), ο προπονητής της Εθνική Τουρκίας Φατίχ Τερίμ…Επίσης, ο ίδιος επισκέφθηκε τον Σεπτέβριο του 2010 το Τουρκικό Προξενείο Κμοτηνής για να ευχηθεί για το Ραμαζάν Μπαϊράμ.
Ανεξάρτητα από τυχόν κρυφές και μη, σκοπιμότητες και στοχεύσεις που μπορεί να υποκρύπτονται πίσω από περίεργες πρωτοβουλίες, η ελληνική πλευρά θα πρέπει στο μέλλον να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τη διεξαγωγή παρόμοιων ποδοσφαιρικών αγώνων. Είναι επιβλαβείς κινήσεις και ευνοούν μόνο τον τουρκικό επεκτατισμό δίνοντας μία αίσθηση ιδιαίτερου καθεστώτος στην Ελληνική Θράκη. Επιπλέον, είναι και διχαστικές, καθώς θέτουν διλήμματα στις τοπικές κοινωνίες και ακονίζουν τα μαχαίρια της αντιπαλότητας και στον αθλητικό τομέα.
(τεύχος 60, Απρίλιος - Μάιος 2012)

 www.gatzoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου