Το «θαύμα» της συστράτευσης με την Ντόρα Μπακογιάννη – όπως όλα τα θαύματα – κράτησε μόνο τρεις μέρες με πενιχρά αποτελέσματα, ενώ η πανσπερμία απόψεων των εκπροσώπων όλων των... τάσεων της Ν.Δ. – ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, καραμανλικοί και ακροδεξιοί – μάλλον κακό τους κάνει, παρά τους βοηθά να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους κάτι καινούργιο ή, έστω, συνεκτικό.
Ο Σαμαράς πάντως αποφάσισε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να βάλει όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη στο κάδρο, δίνοντάς τους αρμοδιότητες και ουσιαστικούς ρόλους. Στόχος του, να μην εμφανιστεί ως ο μοναδικός υπεύθυνος στο ενδεχόμενο της νίκης, αλλά, πολύ περισσότερο, της ήττας. Το σοκ που υπέστη ο ίδιος το βράδυ των εκλογών της 6ης Μαΐου με το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό της Ν.Δ. τον ανάγκασε να πάρει δυο σημαντικές αποφάσεις.
♦ Πρώτον, απομάκρυνε τους προσωπικούς του συνεργάτες, αφού πολλές από τις επιλογές του στάθηκαν μοιραίες για τη Ν.Δ. και τον ίδιο, και έβαλε στο επικοινωνιακό παιχνίδι κι αλλά στελέχη, όπως τους Β. Μεϊμαράκη και Λ. Ζαγορίτη.
♦ Δεύτερον, αποφάσισε να μην αφήσει κανέναν έξω από το «παιχνίδι» των εκλογών, ώστε να μην μείνει κάποιος, στην περίπτωση ήττας της Ν.Δ., να εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση.
Το πρώτο το έκανε την επομένη των εκλογών, το δεύτερο με κάποια καθυστέρηση, αφού έψαχνε τη χρυσή τομή: και να μην εμφανιστεί ότι βρίσκεται υπό επιτροπεία, αλλά και να τους έχει καταστήσει συνυπεύθυνους στην περίπτωση ήττας.
Έδωσε ρόλους
Ο Σαμαράς, έχοντας ως επίσημη επιχειρηματολογία ότι η αλλαγή πλεύσης γίνεται προκειμένου η κοινή γνώμη να πειστεί πως η Ν.Δ. έχει μια ομάδα ικανότερη να κυβερνήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εξειδίκευσε τα θέματα που υπάρχουν και έδωσε ρόλους.
Έτσι την εβδομάδα που μας πέρασε οι Δ. Αβραμόπουλος και Θ. Νάκος επισκέφθηκαν τη ΓΑΔΑ για να συζητήσουν με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ τα θέματα εγκληματικότητας αλλά και τα προβλήματά τους, ενώ οι τρεις νέοι και με πολλές φιλοδοξίες Κ. Χατζηδάκης, Κ. Μητσοτάκης και Χ. Σταϊκούρας ανέλαβαν να «επικοινωνήσουν» το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.
Ο Μ. Βορίδης ανέλαβε τα θέματα επενδύσεων και υποδομών, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη επανέφερε στην προεκλογική ατζέντα το θέμα της τρομοκρατίας, θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, στο οποίο επιχείρησε να εμπλέξει στελέχη του... ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας δικαιολογημένη οργή στην Κουμουνδούρου.
Το ναυάγιο του ντιμπέιτ
Την ίδια στιγμή ωστόσο το επικοινωνιακό του επιτελείο θεωρεί ότι ο Σαμαράς θα πρέπει να εμφανίσει ένα άλλο προφίλ, πολύ πιο εξωστρεφές και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχτηκε κατ’ αρχήν να γίνει το ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που, όπως φαίνεται, στη συνέχεια μετάνιωσε, αφού αξιολόγησε τις ενστάσεις κορυφαίων στελεχών, τα οποία έλεγαν ότι μια τέτοια αντιπαράθεση μπορεί να αποβεί εκλογικά μοιραία για τον πρόεδρο της Ν.Δ.
Καλού - κακού, πάντως, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στρώθηκε στη δουλειά προκειμένου να εξοπλιστεί με επιχειρήματα για τη συζήτηση. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι συνεργάτες του τού έδωσαν φακέλους για τα θέματα οικονομίας, τρομοκρατίας και λαθρομετανάστευσης, ενώ του προσκόμισαν και φωτογραφικό υλικό με νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ στα Σκόπια μαζί με αλυτρωτιστές της FYROM.
Φυσικά υπήρξε προβληματισμός για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό το υλικό, αφού και μόνο η ύπαρξή του παραπέμπει σε μυστικές υπηρεσίες.
Την περασμένη Τρίτη ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Γ. Μουρούτης, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Παππά, διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε μαζί του και συζήτησε το θέμα. Τα γαλάζια στελέχη δεν ήθελαν επ’ ουδενί να εμφανιστεί ότι ο Σαμαράς θέλει να αποφύγει την αντιπαράθεση, αφού η άρνησή του για τηλεοπτικό διάλογο στις εκλογές του Μαΐου τού είχε στοιχίσει.
Σύμφωνα με τον Μουρούτη, ανάμεσα στις δυο πλευρές υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο της τηλεμαχίας, για τον χρόνο αλλά και για τον δημοσιογράφο που θα συντόνιζε τη συζήτηση και που δεν θα ήταν άλλος από τον Νίκο Χατζηνικολάου. Οι πληροφορίες λένε ότι η Συγγρού θα επιθυμούσε τη Μαρία Χούκλη, η οποία είχε συντονίσει στο παρελθόν ανάλογη συζήτηση, αλλά συναίνεσε και στο πρόσωπο του Χατζηνικολάου.
Εξεπλάγησαν
Σύμφωνα πάντα με τα στελέχη της Ν.Δ., οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να εκδώσουν από κοινού ανακοίνωση με όλες τις λεπτομέρειες και γι’ αυτό εξεπλάγησαν όταν είδαν την Τρίτη το μεσημέρι το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο αναφέρονταν όλες οι προτάσεις του για το θέμα αυτό.
Η Συγγρού άρπαξε την ευκαιρία και τορπίλισε τη διαδικασία με το επιχείρημα ότι διαφωνούσε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει και δεύτερος δημοσιογράφος και μάλιστα η Έλλη Στάη από την κρατική τηλεόραση, η οποία κρίνεται από τους γαλάζιους ως «εχθρικό πρόσωπο», ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι φοβήθηκε την τηλεοπτική αντιπαράθεση και γι’ αυτό τη σαμποτάρισε.
Άσχετα πάντως με την πορεία που πήρε η τηλεοπτική μονομαχία, το επιτελείο του Σαμαρά έχει αποφασίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. να στοχοποιήσει τον Τσίπρα παρουσιάζοντάς τον σαν αφερέγγυο και λαϊκιστή, του οποίου οι προτάσεις – ιδιαίτερα για την οικονομία – δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση. Ακόμη θα επιμείνει στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», το οποίο έβαλε από την πρώτη στιγμή, και θα εκμεταλλευτεί τις σκληρές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως απάντηση στα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβάλει τα 18 σημεία του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. και γι’ αυτό θα δώσει διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου