Υποτίθεται πως ο τομέας έχει «ανοίξει» στους ιδιώτες από τον Φλεβάρη του 2001 κι όλα αυτά τα 11 χρόνια το μόνο που ακούει κάποιος είναι γκρίνια, παράπονα, φωνές… Τελευταία ακούσαμε...
και τους εκκωφαντικούς θορύβους από τα «κανόνια» των ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα της εμπορίας και της διανομής ρεύματος…
Την προηγούμενη Παρασκευή, μάλιστα, μπήκε ένα ακόμη λουκέτο σε ιδιωτική εταιρεία βουλγαρικών συμφερόντων, που αγόραζε ρεύμα από τη χονδρική στην Ελλάδα και το μεταπωλούσε σε άλλες χώρες, κυρίως στην Τουρκία. Η Vivid Power άφησε «φέσι» στον ΛΑΓΗΕ (εταιρεία που διαχειρίζεται την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), που υπολογίζεται τουλάχιστον σε 13 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30 εκατ.
«Τάξη» στη ζούγκλα
Στα γραφεία των ενεργειακών εταιρειών ακούγεται πως λίγο πριν σκάσει το «κανόνι» της βουλγαρικής εταιρείας, έγινε μεταβίβαση των μετοχών της σε άλλη «συμπατριώτισσά» της… Σας θυμίζει κάτι αυτή η κίνηση;
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη «σκοτεινή» (ακόμη!) υπόθεση των Energa και Hellas Power , που άφησαν επιπλέον «μαύρες τρύπες» πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν έχουν αποδώσει και το τέλος ακινήτων που εισέπραξαν από τους πελάτες τους όσο λειτουργούσαν!
Μέσα σε αυτόν τον γενικό χαμό, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσπαθεί να βάλει μία τάξη, με τις δυνάμεις που έχει κι όσο της το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Αρχικά, έδωσε σαφείς οδηγίες προς τους πελάτες των δύο εταιρειών διανομής, ώστε να αναζητήσουν τον νέο προμηθευτή τους όσο διαρκούσε το τρίμηνο του «τελευταίου καταφυγίου», όσο δηλαδή η ΔΕΗ είχε την υποχρέωση να τους τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Επειδή διαπιστώθηκε πως πολλοί δεν είχαν προχωρήσει σε οριστικές συμφωνίες με προμηθευτές, η Αρχή έδωσε επιπλέον προθεσμία άλλων δύο μηνών (έως τις 24 Ιουνίου) στους οικιακούς καταναλωτές και σε μικρές επιχειρήσεις με χαμηλές καταναλώσεις, ώστε να επιλέξουν την εταιρεία από την οποία θα προμηθεύονται το ρεύμα.
Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ έριξε βαριές «καμπάνες» στις δύο εταιρείες διανομής (Energa και Hellas Power ) καθώς διαπίστωσε κακόπιστη και καταχρηστική συμπεριφορά.
Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ ήταν ο πρώτος (και ίσως ο μοναδικός) φορέας που κινήθηκε αμέσως, όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά των δύο εταιρειών από ένα αγνώστου ταυτότητας fund, ζητώντας στοιχεία για τη φερεγγυότητα και την οικονομική δυνατότητα των νέων μετόχων, στοιχεία που δεν έλαβε ποτέ…
Έπειτα από μακροχρόνια εξέταση της υπόθεσης, η Αρχή επέβαλε συνολικό πρόστιμο περίπου 3,02 εκατ. ευρώ, καθώς οι δύο εταιρείες δεν προσκόμισαν τις εγγυητικές επιστολές που προβλέπονται από τον σχετικό νόμο, που αναφέρεται στις υποχρεώσεις των εταιρειών στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις αποκαλύψεις του «Π», στα μέσα Μαρτίου, για τα όσα κατέθεσαν ο Βασίλης Μηλιώνης και ο Αριστείδης Φλώρος (πρώην ιδιοκτήτες των Hellas Power και Energa, αντίστοιχα) στην εισαγγελέα που ερευνούσε την υπόθεση, με τα αλληλοκαρφώματα και την προσπάθεια να μεταθέσουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο…
Το φέσι πάει… σύννεφο
Τώρα, τα στελέχη της ΡΑΕ έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη πονοκέφαλο, που αγγίζει πλέον την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, με εταιρείες που… σκάνε και αφήνουν νέα «φέσια» στον ούτως ή άλλως «λαβωμένο» οικονομικά διαχειριστή του συστήματος.
Όλες αυτές οι εξελίξεις, αλλά και οι γκρίνιες των ιδιωτών για τη ΔΕΗ (και τούμπαλιν) αποδεικνύουν πως στον… υπέροχο κόσμο της «απελευθερωμένης» αγοράς κάτι δεν πάει καλά.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και είναι αυτά που απασχολούν σήμερα τόσο τους αρμόδιους φορείς όσο και τους παράγοντες της αγοράς:
♦ Πώς είναι δυνατόν να αρχίζουν τη δραστηριότητά τους εταιρείες που δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά;
♦ Πώς είναι δυνατόν να αλλάζουν οι μέτοχοι σαν τα… πουκάμισα και κανείς να μη δίνει λογαριασμό;
♦ Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να διαφημίζονται ως οι «μεγαλύτεροι ιδιώτες» στον κλάδο τους και να μην έχουν ελεγχθεί για τη φερεγγυότητά τους;
Οι εξελίξεις, πάντως, δίνουν επιπλέον επιχειρήματα σε όσους αντιτίθενται στον άνευ όρων ανταγωνισμό, που δημιουργεί συνθήκες ζούγκλας και με θύματα κυρίως τους ανυπεράσπιστους καταναλωτές.
Επιπλέον, ενισχύει την άποψη που εκφράζουν ακόμη και παράγοντες των ιδιωτικών εταιρειών, πως είναι απαραίτητη η παρουσία σε κάθε αγορά - και κυρίως στην ενέργεια - μίας ισχυρής κρατικής επιχείρησης, η οποία θα λειτουργεί ισότιμα με τους υπόλοιπους «παίκτες» αλλά και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού. Αλλά ακόμη κι αυτό δεν έχουμε την τύχη να το ζήσουμε σε αυτήν τη χώρα που λέγεται Ελλάδα!
Δάνειο με ρήτρες
Μέσα στον γενικό χαμό που παρατηρείται στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα, αλλά και συνολικά στην οικονομική ζωή της χώρας, μία είδηση ήρθε να βάλει στην… πρίζα επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών και οικονομικούς παράγοντες.
Πρόσφατα, η ΔΕΗ απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ένα κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Η απάντηση που έλαβε από την ΕΤΕπ έκανε τα στελέχη της να… ανατριχιάσουν: Η σύμβαση θα πρέπει να υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο. Και δεν είναι μόνο αυτό: Θα υπάρχει σαφής ρήτρα για την περίπτωση αλλαγής του νομίσματος, προνοώντας είτε για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη είτε ακόμη και για τη διάλυση της ζώνης του ευρώ!
Η διοίκηση της ΔΕΗ παρέπεμψε το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο (όλως τυχαίως) δεν έδειξαν να εκπλήσσονται: Είχαν ήδη λάβει μήνυμα από την ΕΤΕπ πως στο εξής όλα τα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν αυτούς τους όρους! Μάλιστα, ακούγεται πως τις ίδιες ρήτρες ζητούν και από επιχειρήσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας!
Για όσους διάβασαν το μνημόνιο II δεν αποτελεί έκπληξη! Το ωραίο, ωστόσο, είναι πως αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ είναι ένας… δικός μας: Ο Πλούταρχος Σακελλάρης!
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου