Κι όλα αυτά, κόντρα στη...
μιζέρια, την γκρίνια, την απογοήτευση και την απαισιοδοξία που διακατέχει όλη την κοινωνία και δημιουργεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τις επιχειρήσεις και τη δραστηριότητά τους.
Το θετικό νέο έρχεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειαςκαι αφορά μία υπόθεση στην οποία το «Π» έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις: την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν οι βιομηχανίες από τη ΔΕΗ.
Στις αρχές της εβδομάδας, λοιπόν, έγινε γνωστή η απόφαση της ΡΑΕ για μία υπόθεση που κρατάει εδώ και μερικά χρόνια. Πρόκειται για τη διαφορά που είχαν η επιχείρηση ηλεκτρισμού και η Χαλυβουργία Ελλάδος σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ρεύματος, με τον οποίο η ΔΕΗ «φόρτωνε» με ακριβά τιμολόγια την επιχείρηση, ενώ δεν είχε προηγηθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση των δύο πλευρών, ώστε να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή συμφωνία.
«Διακριτικήμεταχείριση»
Έτσι, η ΔΕΗ επιχείρησε να χρεώσει τη Χαλυβουργία με το τιμολόγιοΑ150 (πρόκειται για το τιμολόγιο που αφορούσε τις βιομηχανικές συνδέσεις, το οποίο σήμερα έχει καταργηθεί) με επιπλέον επιβάρυνση 10%. Ωστόσο, ο σχετικός νόμος που είχε ψηφιστεί πριν από μία 5ετία όριζε το ποσοστό αυτό ως το ανώτατο που μπορούσε να χρεωθεί στους πελάτες. Επιπλέον, η ΔΕΗ με διάφορες δικαιολογίες ή ατεκμηρίωτους υπολογισμούς επιχείρησε να επιβάλει όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές.
Οι βιομήχανοι αντέδρασαν, θεωρώντας πως η επιχείρηση ηλεκτρισμού επιχειρεί να κάνει διακριτική μεταχείριση στις ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις που απέμειναν στη χώρα. Πριν από μερικά χρόνια η αντίδραση αυτή περιοριζόταν στο αίσθημα αδικίας που αισθάνθηκαν οι επιχειρηματίες. Σήμερα, ωστόσο, είναι θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς το πανάκριβο ρεύμα εξοντώνει την όποια ανταγωνιστικότητα απέμεινε στα ελληνικά προϊόντα και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στη βιομηχανία.
Το θέμα βρισκόταν στα συρτάρια της ΡΑΕ εδώ και αρκετά χρόνια. Η σημερινή διοίκηση, παρά τις αντιξοότητες (λόγω πολιτικού, οικονομικού κλίματος) και τα εμπόδια (έλλειψη προσωπικού και… μνημονιακού τύπου περικοπές), ολοκλήρωσε την εξέταση της υπόθεσης, εκδίδοντας μία απόφαση που θα λειτουργήσει ως μοντέλο για τις σχέσεις της ΔΕΗ με όλες τις άλλες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΡΑΕ:
1) Το τιμολόγιο Α150 οδηγεί σε διακριτική μεταχείριση πελατών και σε σταυροειδείς επιδοτήσεις ως προς τις χρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην ακολουθεί τους κανόνες και τις αρχές που προβλέπονται από τους σχετικούς κώδικες.
2) Οι προτάσεις της ΔΕΗπρος τις βιομηχανίες, μαζί με την πρόβλεψη για χρέωση κατά ωριαία ζώνη, δεν οδηγούν σε εξατομικευμένα τιμολόγια, ενώ οι πελάτες της δεν είναι υποχρεωμένοι να τις δεχθούν.
3) Οι προτάσεις της ΔΕΗγια τα συγκεκριμένα τιμολόγια δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες όσον αφορά στο πώς προκύπτει το τελικό κόστος, καθώς χρειάζονται «λεπτομερέστερα και πλέον εξειδικευμένα στοιχεία κόστους», σε κατηγορίες όπως οι συνδέσεις Υψηλής Τάσης.
4) Η ΔΕΗ δεν έχει εξετάσει μία σειρά από θέματα, όπως η ελαστικότητα της ζήτησης, το προφίλ της κατανάλωσης ή η διαχείριση φορτίου, ώστε να καθορίσει ευνοϊκότερους όρους για τους πελάτες αυτής της κατηγορίας.
Όπως προκύπτει από την απόφαση της ΡΑΕ, η επιχείρηση ηλεκτρισμού δεν διαπραγματεύτηκε τα τιμολόγια, ούτε κατέθεσε εγγράφως σαφής και τεκμηριωμένες προτάσεις προς τη Χαλυβουργία.
Ωστόσο, η απόφαση περιλαμβάνει και μία ακόμη πιο σπουδαία παράμετρο: το γεγονός ότι έως το 2009 η Χαλυβουργία προέβαινε σε κανονική καταβολή των ποσών, με βάση τις χρεώσεις της ΔΕΗ, δεν συνιστά σιωπηρή αποδοχή του τρόπου τιμολόγησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να ζητήσει πίσω ένα μέρος των χρημάτων (κατά πάσα πιθανότητα με συμψηφισμό).
Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα και στους υπόλοιπους πελάτες αυτής της κατηγορίας (περίπου 30 συνολικά) να διεκδικήσουν το ίδιο.
Η Αρχή συνιστά (στην ουσία επιβάλλει) στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση με τον πελάτη της, ώστε να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τις χρεώσεις του ηλεκτρισμού ρεύματος, μέσα σε έναν μήνα. Στην ουσία, η ΡΑΕ υποχρεώνει και τις δύο πλευρές (πρωτίστως τη ΔΕΗ) να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν τη φόρμουλα εκείνη που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, όπως έπρεπε να είχε γίνει πριν από μία 5ετία.
Μάλιστα, η Αρχή προειδοποιεί ότι μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αυτεπάγγελτης επανεξέτασης του θέματος, διατηρώντας και το δικαίωμα να επιβάλει προσωρινά μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν εφαρμόζεται η συγκεκριμένη απόφαση.
Στελέχη του ενεργειακού τομέα κάνουν λόγο για απόφαση-σταθμό τόσο στην ιστορία της ΡΑΕ όσο και γενικότερα για τη συμπλήρωση του πλαισίου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Άλλωστε, εκκρεμούν παρόμοιες προσφυγές κι από άλλους επιχειρηματικούς «παίκτες», που είναι συνδεδεμένοι στην Υψηλή Τάση, όπως η Λάρκο και η Αλουμίνιον.
Μπορεί τα υψηλά κλιμάκια της ΔΕΗ να δυσαρεστήθηκαν με την απόφαση της ΡΑΕ, ωστόσο έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, όταν το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας έχει να αντιμετωπίσει και το υπερβολικά μεγάλο κόστος του ρεύματος, παράλληλα με τα άλλα τεράστια εμπόδια, όπως οι τεράστιες επιβαρύνσεις από φόρους, η πλήρης έλλειψη ρευστότητας και η εξαφάνιση όλων των πηγών χρηματοδότησης.
Υπάρχουν και κάποιοι που δουλεύουν σε αυτή τη χώρα!
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου