Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Παράνομοι οι οίκοι ανοχής στο κέντρο της Αθήνας

Δίπλα σε σπίτια και σχολεία βρίσκονται οι οίκοι ανοχής στην Αθήνα «Υγειονομικές βόμβες» χαρακτηρίζουν οι σύλλογοι κατοίκων του κέντρου τους οίκους ανοχής, καθώς στεγάζονται σε ακατάλληλους και ετοιμόρροπους χώρους με άθλιες συνθήκες υγιεινής


Περισσότεροι από 200 παράνομοι οίκοι ανοχής έχουν καταγραφεί σε δρόμους όπως η Λιοσίων, η Φυλής, η Αγ. Κωνσταντίνου, το Μεταξουργείο. Μέχρι στιγμής, αυτό που συμβαίνει είναι...
να τους σφραγίζει ο δήμος, να ξαναμπαίνουν μέσα οι πόρνες και ο κύκλος της παράνομης λειτουργίας τους να συνεχίζεται.
Οπως καταγγέλλουν σύλλογοι κατοίκων του ιστορικού κέντρου, οι οίκοι ανοχής (μόνο έξι είναι καθ' όλα νόμιμοι) αποτελούν «υγειονομική βόμβα», καθώς στεγάζονται σε ακατάλληλους και ετοιμόρροπους χώρους με άθλιες συνθήκες υγιεινής. Στην πλειονότητά τους στηρίζονται στην εκμετάλλευση παράνομα εκδιδόμενων γυναικών που δεν έχουν στην πλειονότητά τους πιστοποιητικά υγείας και δεν υπόκεινται σε ελέγχους για μολυσματικές ασθένειες.


Την πρότασή του για αλλαγή στο νομικό καθεστώς λειτουργίας των οίκων ανοχής επανέφερε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με αφορμή τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις.
Οπως τονίζει: «Ο δήμος έχει καταθέσει στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους φορείς νομοθετική πρόταση, προκειμένου να καταργηθούν ρυθμίσεις που εμποδίζουν την ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος», ενώ σημειώνει ότι «ο φόβος του πολιτικού κόστους και η πολιτική αδράνεια που προκαλεί, είναι η βασική αιτία για τη διαιώνιση μιας κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες συμπολίτες μας».
Αφαίρεση άδειας
Σύμφωνα με την πρόταση του δήμου, η άδεια αφαιρείται αν στον εγκεκριμένο χώρο απασχολούνται άτομα που δεν έχουν τη σχετική άδεια ή συντρέξουν λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Η άδεια λειτουργίας να εκδίδεται από τον οικείο δήμαρχο με την καταβολή παραβόλου 1.000 ευρώ και ύστερα από γνωμοδότηση επιτροπής που θα αποτελείται από υγειονομικούς, αστυνομικούς και νομικούς.
Την πλήρη εφαρμογή του νόμου που ρυθμίζει τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των οίκων ανοχής έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, κάτοικοι, επαγγελματίες, σύλλογοι και κινήσεις πολιτών του αθηναϊκού κέντρου.
Το αίτημά τους αφορά «την άμεση και οριστική απομάκρυνσή τους από το ιστορικό κέντρο, θέτοντας σε εφαρμογή τον νόμο 2734/1999, που ρυθμίζει τη χωροθέτηση και λειτουργία των οίκων ανοχής και προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση της στέγασής τους σε διατηρητέα και παραδοσιακά κτίρια και την απόστασή τους κατά 200 μέτρα τουλάχιστον σε ακτίνα από σχολεία, πλατείες, εκκλησίες».
ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου