4,8% για τη φετινή χρονιά. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση – και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών – επικρατεί ανησυχία και για το ενδεχόμενο παράτασης της πολιτικής αβεβαιότητας, κάτι που θα επιδεινώσει τις αστοχίες του προϋπολογισμού, καθώς ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει ατονήσει και – το κυριότερο – αναβάλλονται κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία.
Η βαθιά ύφεση, η «ασφυξία» στην αγορά, η μείωση των τουριστικών κρατήσεων κατά 500.000 σε σχέση με πέρυσι και η μεγάλη υστέρηση των εσόδων είναι μερικά μόνο από τα εμπόδια που καλείται να υπερπηδήσει η υπηρεσιακή αλλά και η επόμενη κυβέρνηση (που θα προκύψει μετά τις εκλογές), χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων στο μέτωπο των δαπανών και των εσόδων που θα καλύψουν τις αστοχίες του προϋπολογισμού.
Ραγδαία επιδείνωση
Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι η ύφεση έφτασε στο 6,2%, κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, ότι για να περιοριστεί σε μέσα επίπεδα 4,8%, όπως είναι η νεότερη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική ανάκαμψη στο υπόλοιπο του έτους – κυρίως κατά την «τουριστική περίοδο». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η μείωση θα ξεπεράσει το 5%, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω και τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει διάχυτη και η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά επιδεινώνεται. Η παρατεταμένη ύφεση που αποτυπώνεται στους δείκτες της κατανάλωσης και στην πτώση του ενδιαφέροντος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οδήγησαν σε πτώση τα έσοδα του κράτους κατά περίπου 5% τον Απρίλιο. Μάλιστα, με βάση τα ίδια στοιχεία, το πρώτο τετράμηνο του έτους τα έσοδα παραμένουν στα περυσινά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, για να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων σημειώθηκαν μεγαλύτερες περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες. Οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες θα είναι εμφανώς αυξημένες οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες. Το πρόβλημα των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου οξύνεται λόγω του ότι παρακρατήθηκε από την τρόικα 1 δισ. ευρώ από τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι έως ότου γίνει η προβλεπόμενη αξιολόγηση της οικονομίας, «παγώνει» η τρίτη δόση των 31,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει και τα 23 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το ισοζύγιο του προϋπολογισμού και αυτή τη χρονιά είναι σε βάρος των εσόδων, τα οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσουν συνολικά στο 42,2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 86 δισ. ευρώ, όταν οι δαπάνες συνολικά θα φτάσουν στο 49,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 101 δισ. ευρώ. Ειδικά όσον αφορά τον τακτικό προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα στο 4μηνο έφτασαν στα 15,6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος του έτους προσδοκώνται άλλα 39,4 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα, οι πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή κυρίως οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία, περιορίστηκαν στα 16,3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έως το τέλος του έτους μένει ένα υπόλοιπο 31,4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το ισοζύγιο απειλείται ήδη με ανατροπή, καθώς ήδη στο 4μηνο υπάρχει «τρύπα» 404 εκατ. ευρώ στα έσοδα, ενώ η μέση μηνιαία επίδοση εφοριών και τελωνείων περιορίζεται στα 3,9 δισ. ευρώ αντί στόχου 4,6 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου