Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Οι Ελληνες απέρριψαν στην κάλπη τη λιτότητα

«Tο μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ είναι επισφαλές» γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist.   Πρωτοφανές χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών οι ξένοι αναλυτές, οι οποίοι αναζητούν απαντήσεις για το αν τα πολιτικά κόμματα θα προχωρήσουν στη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας ή θα χρειαστεί να ξαναγίνουν άμεσα εκλογές


Με έκδηλη ανησυχία τα διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα μας αναζητώντας απαντήσεις στον ελληνικό γρίφο, όπως αυτός ανέκυψε μέσα από το...
«πρωτοφανές» αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Θα καταφέρουν τα ελληνικά κόμματα να προχωρήσουν στη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας, ή μήπως θα χρειαστεί να ξαναπάμε άμεσα στις κάλπες; Θα συνεχίσει η Ελλάδα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δανειακή της σύμβαση και να λαμβάνει χρήματα από την τρόικα; Θα καταφέρει η χώρα μας να παραμείνει εντός του ευρώ και να αποφύγει τη χρεοκοπία;
Συγκοινωνούντα και αλληλένδετα, αυτά είναι τα κυριότερα ερωτήματα στα οποία πασχίζουν να δώσουν απαντήσεις οι ξένοι αναλυτές, ενώ στην Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Κι αν οι προβλέψεις για το ελληνικό μέλλον ποικίλλουν ελαφρώς σε περιεχόμενο, αντιθέτως, όταν καλούνται να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα της κάλπης, οι σχολιαστές δείχνουν να συμφωνούν και μιλούν για μια «οργισμένη απόρριψη της λιτότητας» εκ μέρους των ψηφοφόρων.
«Οι Ελληνες και οι Γάλλοι ψηφοφόροι απορρίπτουν τη λιτότητα, την οποία προωθεί η Γερμανία» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος δημοσιεύματος της ιστοσελίδας Euractiv.com, η οποία ωστόσο θεωρεί μάλλον απίθανη μια αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο κοντινό μέλλον, ενώ και η έγκυρη βελγική εφημερίδα Le Soir κάνει λόγο για απόρριψη της λιτότητας στην κάλπη.


Μάλιστα, προχωρώντας παραπέρα, η Soir, αφού πρώτα εκφράζει τη μεγάλη της έκπληξη για τη «νίκη του μικρού κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ», εν συνεχεία προβλέπει πως «τα δύο μεγάλα κόμματα της κυβέρνησης λιτότητας, τα μοναδικά τα οποία εγγυήθηκαν τις συμφωνίες που συνάφθηκαν με την ΕΕ, θα αναγκαστούν να προβούν σε ανοίγματα».
Από την πλευρά τους, οι βρετανικοί Financial Times προβλέπουν «νέα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα» με αβέβαιες εξελίξεις («τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η δυνατότητα της χώρας να παραμείνει εντός του ευρώ», καθώς «για έναν κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ευρεία υποστήριξη θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εφαρμόσει όσα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ούτε ο Λουκάς Παπαδήμος» αναφέρει η εφημερίδα), και αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ευρωπαίοι δείχνουν «να χάνουν την υπομονή τους με τη λιτότητα και τις βίαιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προτείνουν η Γερμανία και η ΕΚΤ ως συνταγή εξόδου από την κρίση».


«Επισφαλές μέλλον»
Παρόμοιους φόβους εκφράζει και το βρετανικό περιοδικό Economist, σύμφωνα με το οποίο «το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ είναι επισφαλές» και οι πιθανότητες συγκρότησης κυβέρνησης υπό τις παρούσες συνθήκες «ελάχιστες», άποψη με την οποία δείχνει να συμφωνεί και η επίσης βρετανική Independent, ενώ από την πλευρά τους Telegraph και New York Times φοβούνται πως η ελληνική κρίση ενδεχομένως «να σπείρει αστάθεια σε ολόκληρη την Ευρωζώνη».
Οσο για τον γερμανικό Τύπο, κι αυτός δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Ενδεικτικά, η Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει μπροστά της «έναν έως τρεις μήνες μεγάλων αναταραχών» (για «εβδομάδες ακυβερνησίας» κάνουν λόγο και οι γερμανικοί FT), ενώ σε ανάλογο τόνο η Welt φοβάται για το μέλλον των μεταρρυθμίσεων και συνακόλουθα της ίδιας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC

Ακόμη και η αριστερή Zeit, αν και επικροτεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως «σωστή επιλογή», αναγνωρίζει πως πλέον «η πολιτική κατάσταση είναι ακόμα πιο ασταθής από ό,τι ήταν πριν».
«Πολιτικοί νάνοι»
Εκείνο που ξεχωρίζει είναι ένα άρθρο της Suddeutsche Zeitung μέσα από τις γραμμές του οποίου ο συντάκτης επιτίθεται ανοιχτά στη ΝΔ («από το 2004 μέχρι το 2009 ήταν το κόμμα που ανέβασε το δημοσιονομικό χρέος από 5% σε 15%») και υποστηρίζει πως «από αυτές τις εκλογές προέκυψαν πολιτικοί νάνοι».



«H Ελλάδα έχει μπροστά της «έναν έως τρεις μήνες μεγάλων αναταραχών» υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine
Οι αναφορές για ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσή Αυγή
Χαρισματικός ο Τσίπρας, αποτροπιασμός για Μιχαλολιάκο
Διαμετρικά αντίθετοι μεταξύ τους ο «νεαρός αριστεριστής» Αλέξης Τσίπρας και ακροδεξιός Νίκος Μιχαλολιάκος προσελκύουν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ ως πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην Ελλάδα, ο πρώτος εισπράττοντας σχετικά θετικά σχόλια και ο δεύτερος προκαλώντας τον αποτροπιασμό. «Ορμητικός, χαρισματικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση» ο Τσίπρας παρουσιάζεται ως «ο νέος ρυθμιστής των εξελίξεων» (Daily Star) που προκάλεσε «πολιτικό σεισμό» (Reuters) «εκμεταλλευόμενος την απογοήτευση των ψηφοφόρων» (Financial Times). Προοδευτικές εφημερίδες (όπως οι βρετανικές Guardian/Observer) αλλά και καθαρά οικονομικά Μέσα (όπως το πρακτορείο Bloomberg) αφιέρωσαν τις τελευταίες ημέρες ολόκληρα άρθρα στον «ηγέτη-έκπληξη ο οποίος απορρίπτει τη βαρβαρότητα της λιτότητας».
«Aξιωματούχοι της EE και του ΔΝΤ προειδοποιούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρά το πρόγραμμα λιτότητας», αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η εφημερίδα Wal

Ωστόσο, εάν ο κ. Τσίπρας απορρίπτει τη βαρβαρότητα, αντιθέτως η Χρυσή Αυγή του κ. Μιχαλολιάκου δείχνει να την υιοθετεί πλήρως και μάλιστα με φανατισμό που προκαλεί αποτροπιασμό στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail αφιέρωσε εκτενές δημοσίευμα στην ακροδεξιά οργάνωση η οποία «χαιρετάει ναζιστικά» και «θέλει να στείλει τους μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ναρκοθετήσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα», ενώ σε ανάλογο πνεύμα, ο Guardian χαρακτηρίζει την άνοδο της Χρυσής Αυγής «μαύρη ημέρα για την Ελλάδα».
«Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα φιλοξενεί στο εξής στα ίδια έδρανα τους νεοναζιστές νέους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τον παλιό αγωνιστή της αντίστασης, τον 89χρονο Μανώλη Γλέζο, ο οποίος είχε κατεβάσει τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη όταν ήταν 18 ετών και ο οποίος εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει με νόημα στην ιστοσελίδα του ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός TF1.
«Από αυτές τις εκλογές προέκυψαν πολιτικοί νάνοι», αναφέρει άρθρο της Suddeutsche Zeitung

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Wall Street Journal
Μικρά τα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου
Μικρά είναι τα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου από μια νέα ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε δημοσίευμα της Wall Street Journal. Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρά το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο περιλαμβάνει τη λήψη νέων μέτρων τον Ιούνιο, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι ελάχιστες οι ελπίδες για αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
«Μονόδρομος»
«Το πρόγραμμα είναι ο μόνος δρόμος της Ελλάδας», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο Dow Jones Newswires και προσέθεσε ότι «σε αυστηρά όρια, πολύ πολύ περιορισμένα» μπορεί να γίνει η όποια διαπραγμάτευση. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη της τρόικας στην ελληνική πρωτεύουσα μέχρι να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση έτοιμη να διαπραγματευθεί, ενώ ένας εξ αυτών δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ «θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο όταν η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τα νέα μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών που έχουν ήδη συμφωνηθεί». «Αν δεν υπάρξει συμφωνία στα νέα μέτρα μείωσης των δαπανών, οι πληρωμές για την Ελλάδα θα ανασταλούν έως ότου υπάρξει μια ικανοποιητική συνεννόηση», δήλωσε ο ίδιος και προσέθεσε ότι το ΔΝΤ είναι ανοικτό να συζητήσει παράταση κατά ένα έτος των στόχων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας μας, ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος της προσαρμογής.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

www.ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. Και να την ξαναπορρηψουν την λιτοτητα σε περιπτωση που ξαναγινουν εκλογες τον Ιουνιο. Να ΜΗΝ πεσει θυμα ψευτοεβκιασμων απ'τα ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή