Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ανάπτυξη και απασχόληση ακούμε και ανάπτυξη και απασχόληση δεν βλέπουμε




Σοφία Βούλτεψη:Περαιτέρω μειώθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων των Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος υποχώρησαν 3% τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 168,96 δισ. ευρώ από 174,23 δισ. το Δεκέμβριο.

Το 2011 οι καταθέσεις μειώθηκαν...
κατά 35,37 δισ. ευρώ ή κατά 16,8%.

Για ανάπτυξη και απασχόληση συζήτησαν χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αν και μετά από δύο χρόνια σκληρής λιτότητας και ενώ η χώρα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης, ανάπτυξη και απασχόληση ακούμε και ανάπτυξη και απασχόληση δεν βλέπουμε.

Κατά την χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών – και ενώ η Αθήνα έκλεινε από μια ακόμη κινητοποίηση διαμαρτυρίας και η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωνε και νέα μείωση στις καταθέσεις των νοικοκυριών σε 168,96 δις ευρώ τον Ιανουάριο από 174,23 δις  τον Δεκέμβριο – Μπαρόζο και Παπαδήμος συνομολόγησαν πως το βάρος πρέπει τώρα να πέσει στην ανάπτυξη, στην διασφάλιση ότι οι κοινοτικοί πόροι θα απορροφηθούν και στην ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης με την συνδρομή της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν.

Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά αφορά και την ανάπτυξη, δηλώνοντας πεπεισμένος πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τη στήριξη της Κομισιόν, των Ευρωπαίων Επιτρόπων και της Ομάδας Δράσης στην ελληνική προσπάθεια, γνωστοποίησε ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με επιπλέον δράσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Πρόσθεσε ότι κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, τα θέματα που κυριάρχησαν ήσαν η βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και ο σχεδιασμός οργάνων που θα στηρίξουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, εργαλεία και δράσεις για την καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων και η βέλτιστη αξιοποίηση στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων, όπως π.χ. το ΗΛΙΟΣ.

Συζητήθηκε επίσης, η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ελληνικών υπηρεσιών και της συνεργασίας τους με την Κομισιόν.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τον ορισμό Επιτρόπου Ανάπτυξης για την Ελλάδα, ο κ. Παπαδήμος αρκέστηκε να πει πως η ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, στις ελληνικές αρχές και ότι η στήριξη που δίνεται από την Επιτροπή επαρκεί.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απορρίπτοντας σενάρια ότι θα χρειαστεί και τρίτη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, διεμήνυε πως είναι πλέον καιρός «να σταματήσουμε να ταπεινώνουμε τον ελληνικό λαό».

Αλλά και ο Μπαρόζο με τη σειρά του δήλωσε ότι «τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα τα λύσει ένας επίτροπος, αλλά η ίδια η Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι Επίτροπο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ζητήσει – και ζήτησε και χθες – ο κ. Γιουνκέρ.

Όπως είπε, «αν και δεν είναι δουλειά μου να αναμιχθώ στους μηχανισμούς της Επιτροπής, θα ήθελα να οριστεί ειδικά ένας επίτροπος. Ο Όλι Ρεν κάνει θαυμάσια τη δουλειά του αλλά θα έπρεπε όλα τα στοιχεία για τη "γονιμοποίηση" της ελληνικής ανάπτυξης να είναι συγκεντρωμένα, σαν εργαλείο, στα χέρια ενός επιτρόπου».

Σημείωσε πάντως πως όσοι υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, «ανοίγουν την πόρτα σε μία ανεξέλεγκτη περιπέτεια».

«Δεν γνωρίζουμε το εύρος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίζαμε εάν αυτό το γεγονός συνέβαινε. Στην Ελλάδα, θα αντιμετωπίζαμε μία κοινωνική εξέγερση σε όλη τη χώρα», κατέληξε ο κ.Γιουνκέρ.

Όλα αυτά, στη σκιά της κόντρας Ρέσλερ – Χρυσοχοΐδη, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο για απροθυμία και ολιγωρία…

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου