Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Αιχμές Π. Χριστοδούλου κατά Παπακωνσταντίνου-Παπανδρέου

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Π. Χριστοδούλου Αιχμές προς τον Γ. Παπακωσταντίνου, αλλά και -εμμέσως- στον Γ. Παπανδρέου άφησε χθες στη Βουλή ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, χαρακτηρίζοντας «ατυχή» την έκφραση του πρώην υπουργού Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2010, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup είπε ότι «η ελληνική οικονομία είναι ένας Τιτανικός»


Αιχμές προς τον Γ. Παπακωσταντίνου, αλλά και -εμμέσως- στον Γ. Παπανδρέου άφησε χθες στη Βουλή ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, χαρακτηρίζοντας...
«ατυχή» την έκφραση του πρώην υπουργού Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2010, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup είπε ότι «η ελληνική οικονομία είναι ένας Τιτανικός».
Καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τα στατιστικά στοιχεία του 2009, ο κ. Χριστοδούλου συνέχισε να στοχοποιεί τον πρώην πολιτικό προϊστάμενό του (διορίστηκε στον ΟΔΔΗΧ επί υπουργίας Παπακωσταντίνου) και τον πρώην πρωθυπουργό, αφού όπως ανέφερε «τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ' έναν μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς».
Αντίθεση
Τόνισε δε την πλήρη αντίθεσή του να αναφέρεται το επίμαχο διάστημα το ΔΝΤ, γιατί τα spreads εκτινάσσονταν. Σε ερώτηση του Π. Κουρουμπλή ποιος έκανε τις δηλώσεις για το ΔΝΤ, είπε πως δεν τις έκανε ο Γ. Παπακωσταντίνου, αλλά η πολιτική ηγεσία.
«Οι αγορές, ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κ.λπ., ξαφνικά έλεγαν 'καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο IMF; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;΄. Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι;», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.
Νωρίτερα κατέθεσε στην Εξεταστική ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Μ. Κοντοπυράκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Στατιστική Υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να κάνει προβλέψεις για το έλλειμμα, αλλά αυτό το κάνει το υπουργείο Οικονομικών».
Ο κ. Κοντοπυράκης είπε ότι ο Γ. Παπακωσταντίνου τον θεωρούσε «μη συνεργάσιμο», ενώ σημείωσε πως το βεβαιωμένο έλλειμμα για την υγεία ήταν 2,1 δισ. και το έλλειμμα για την υγεία τελικά υπολογίστηκε πάνω από τα 5 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, ο γενικός διευθυντής της Γιούροστατ, Βάλτερ Ράντερμαχερ, και ο τότε αρμόδιος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, γνωστοποίησαν στην Επιτροπή την πρόθεσή τους να καταθέσουν μέσω υπομνήματος.
Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου