Το ινστιτούτο προειδοποιεί ότι μια ανεξέλεγκτη αναδιάρθρωση του
ελληνικού χρέους θα είχε δραματικές συνέπειες για την ΕΚΤ και τον
ευρωπαϊκό Νότο
Το εφιαλτικό σενάριο των παγκόσμιων
επιπλοκών που θα προκαλούσε μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας περιγράφει...εμπιστευτικό έγγραφο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που διέρρευσε χθες στην αγορά μέσω του πρακτορείου Reuters και υπολογίζει το κόστος από μια τέτοια εξέλιξη σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ!
Δημοσιεύματα των «Financial Times» και «Wall Street Journal», επικαλούμενα αξιωματούχους με γνώση της πορείας της διαδικασίας του PSI, ανέφεραν την ίδια ώρα ότι η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να φτάσει στο 75% έως 80% με αποτέλεσμα η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC's) να είναι σχεδόν βέβαιη. Οι ίδιοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ανέλθει στο 90% με 95%.
Η Unicredit
Πρόθυμη να συμμετάσχει στο PSI εμφανιζόταν η ιταλική Unicredit, ενώ στελέχη της Societe Generale επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή της γαλλικής τράπεζας. Τη συμμετοχή του εξετάζει και ο γερμανικός όμιλος υγείας Fresenius, που διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά του ελληνικά ομόλογα αξίας 50 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, στο απόρρητο έγγραφο του IIF που φέρει ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου και κυκλοφόρησε χθες -δύο μέρες προτού λήξει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο PSI-, το ινστιτούτο προειδοποιεί ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα έπληττε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα δημιουργούσε ανάγκη για στήριξη του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος για την Ευρωζώνη να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ.
Νέα «πακέτα»
Πιο αναλυτικά, εκτιμάται ότι θα δημιουργούσε ανάγκη για νέα «πακέτα», με τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες σε Πορτογαλία και Ιρλανδία να χρειάζονται συνολικά επιπλέον 380 δισ. ευρώ και σε Ισπανία και Ιταλία 350 δισ. ευρώ ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης.
Στο έγγραφο αναφέρονται και οι επιπτώσεις για το ευρωσύστημα. Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να υποστεί «σημαντικές ζημίες» της τάξης των 177 δισ. ευρώ που κατά τους υπολογισμούς του IIF ξεπερνά το 200% της κεφαλαιακής της βάσης. Επισημαίνεται δε ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να επεκτείνει το πρόγραμμα στήριξης των κρατικών ομολόγων και εκτιμάται πως οι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να αγγίξουν τα 160 δισ. ευρώ.
Ολι Ρεν:
Η συμφωνία θα πετύχει
Πεπεισμένος ότι «η συμφωνία για το PSI θα έχει επιτυχή έκβαση» εμφανίστηκε χθες ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι «είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία του νέου προγράμματος για την Ελλάδα που έχει στόχο την αναμόρφωση της χώρας και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα».
Υπογράμμισε ακόμη ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα απαιτεί νέες επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, για να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου