Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Όχι στο «κούρεμα» από τα ασφαλιστικά Ταμεία




Σοφία Βούλτεψη:Η κυβέρνηση που επί εδώ και πάνω από δέκα ημέρες δεν μπορούσε να βρει υπουργό Δημόσιας Τάξης και στο τέλος προχώρησε σε εσωτερικές μετακινήσεις αλλά και αύξηση του αριθμού των υπουργών, ανακοίνωσε χθες την παραπομπή σε…
επιτροπή της δημιουργίας στη χώρα μας επενδυτικής τράπεζας που επίμονα ζητούν οι Γερμανοί, αλλά και έξι επενδύσεων… fast track, προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντιόταν χθες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και προκάτοχό του Γ. Παπανδρέου για να συζητήσουν, όπως ανακοινώθηκε, τις… τελευταίες εξελίξεις το μέτωπο της Οικονομίας και το… Σκοπιανό!

Την ίδια επίσης ώρα, η κυβέρνηση βρισκόταν αντιμέτωπη με τις συνέπειες του «κουρέματος» στα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς τόσο οι επικεφαλής των ασφαλιστικών οργανισμών, όσο και οι συνδικαλιστές αντιδρούν σφόδρα στην απομείωση των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του ΤΕΑΔΥ, απαιτώντας να μην συμμετάσχει το Ταμείο τους στο PSI.

Η σχετική συνεδρίαση διεκόπη, ενώ η ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια που «θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των αποθεματικών των Ταμείων», τονίζοντας ότι «θα πάρει κάθε μέτρο για να αποτρέψει τη νέα ληστεία σε βάρος των Ταμείων», ενώ θα εξετάσει και προσφυγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδας.

Χθες, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), προειδοποίησε για «σημαντικές και καταστροφικές» επιπτώσεις από μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σε επίσημο έγγραφό του, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, το IIF επισημαίνει ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα απαραίτητη την εξωτερική στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα οδηγούσε σε απώλειες άνω του 1 τρις ευρώ για την ευρωζώνη.

«Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες θα προέκυπταν από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας», αναφέρεται στο έγγραφο. «Είναι δύσκολο να αθροίσει κανείς με κάποιο βαθμό ακρίβειας τις ενδεχόμενες ζημίες ωστόσο, είναι δύσκολο να δει κανείς με ποιο τρόπο δεν θα ξεπεράσουν το 1 τρις ευρώ.»

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν στο Reuters τις φήμες περί παράτασης της προθεσμίας για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο PSI διέψευσαν σήμερα στο Reuters.

«Επιβεβαιώνω ότι η προθεσμία για το PSI είναι η 8η Μαρτίου», είπε στο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Xριστοδούλου.

Στο μεταξύ, αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, εκτιμώντας ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI ανοίγει μία νέα σελίδα, «αυτή τη φορά πιο αισιόδοξη και πιο ελπιδοφόρα».

Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι «εμπράκτως οι ξένοι εταίροι μας, στις αποφάσεις που ελήφθησαν προ ημερών, συμπαραστέκονται στη χώρα μας».

«Ασφαλώς», πρόσθεσε, «το κλίμα για τη χώρα είναι αρνητικό διεθνώς, εξαιτίας των προβλημάτων μας». Είπε ακόμη ότι «και μπορούμε, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξουμε αυτό το αρνητικό κλίμα». «Εναπόκειται σε μας τους ίδιους να κάνουμε ό,τι πρέπει, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στα χέρια μας λοιπόν βρίσκεται η τύχη της χώρας μας και πιστεύω ότι αυτή τη φορά δεν θα αφήσουμε να πάνε όλες αυτές οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα χαμένες», κατέληξε ο κ. Προβόπουλος.

Τέλος, ποσό ύψους 380 εκατ. ευρώ είχε καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση στη γερμανική μέχρι τα τέλη του 2011, σε τόκους για τα δάνεια συνολικού ύψους 15,17 δις ευρώ που της έχει παράσχει το Βερολίνο στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει στη διάθεσή του το Reuters. Όπως σημειώνεται σε αυτό, το επιτόκιο στα εν λόγω δάνεια κυμαίνεται μεταξύ 3,423% και 4,528%.

Η γερμανική συμμετοχή στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, θα ανέλθει έως τα 37,8 δισ. ευρώ. Εάν συμμετάσχει όμως σε αυτό και το ΔΝΤ όπως αναμένεται, η γερμανική συνεισφορά θα είναι μικρότερη.

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου