Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Μόνιμοι γενικοί γραμματείς σε όλα τα υπουργεία

Μόνιμοι γενικοί γραμματείς σε όλα τα υπουργεία Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι αδυναμίες των αρμόδιων Αρχών στην πάταξη της φοροδιαφυγής και η ανάγκη βελτίωσης στη διαδικασία συλλογής των φόρων

Η θεσμοθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων στα υπουργεία προβάλλεται ως...
τελευταία γραμμή άμυνας για να αποτραπεί η προσπάθεια ορισμένων εταίρων για επιβολή δημοσιονομικού ή άλλου είδους Επιτρόπου στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει μπει ήδη στη μέγγενη των διαρκών ελέγχων και της αυστηρής εποπτείας που εξασφαλίζεται με τη μόνιμη παρουσία της τρόικας και της ομάδας δράσης στην Αθήνα, προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει το αντάλλαγμα των αναπτυξιακών «ενέσεων» που υπόσχονται οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Η Ελλάδα αντιδρά στην ασφυκτική πίεση Ευρωπαίων (και μη) εταίρων για την τοποθέτηση «Επιτρόπου», έχοντας την υποστήριξη και της Κομισιόν, η οποία δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί μια ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για τον παραγκωνισμό και την παράκαμψή της, προς όφελος των ισχυρών χωρών-μελών.
Στην έδρα της Κομισιόν πάντως αντιμετωπίζουν θετικά την ιδέα ορισμού μόνιμων γενικών γραμματέων στα υπουργεία που θα επιβλέπουν την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με τη βοήθεια τεχνοκρατών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα παραμένουν στις θέσεις τους για συγκεκριμένη θητεία ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και εκλογών.
Θεωρούν ότι παρόμοια εξέλιξη θα διασφαλίσει τη συνέχεια και τη συνοχή στον έλεγχο του προγράμματος με την παρουσία αξιόπιστων συνομιλητών, με τη μικρότερη δυνατή επιρροή από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο ώστε να αποφευχθούν αστοχίες και αμαρτήματα του παρελθόντος.
Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Γερμανία, η Ολλανδία και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν κάνουν βήμα πίσω και επανέρχονται κάθε εβδομάδα με εναλλακτικές προτάσεις για τις αρμοδιότητες του Επιτρόπου («επίτροπος δημοσιονομικών θεμάτων», «επίτροπος προϋπολογισμού», «επίτροπος ανάπτυξης», «επίτροπος ανασυγκρότησης της χώρας») και φαίνεται πως έπεται συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι με τις τελευταίες κοινοτικές αποφάσεις η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας έχει εδραιωθεί.
Οι όροι της συμφωνίας
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευκρινιστεί επακριβώς ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία για την ενίσχυση, σε μόνιμη βάση, της παρουσίας της τρόικας και της ομάδας δράσης στην Αθήνα. Πρόθεση είναι η ομάδα δράσης να επικουρεί την τρόικα στην παροχή πληροφοριών σχετικά με την παρακολούθηση του προγράμματος, χωρίς όλα αυτά βεβαίως να αποκλείουν το ενδεχόμενο ορισμού και Επιτρόπου όπως υποστηρίζουν οι «σκληροί» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Working Group, Τόμας Βάιζερ (πρώην αξιωματούχος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών), σε συνέντευξή του την Παρασκευή ήταν σαφής όταν σε ερώτηση για το πώς θα επιτευχθεί η εποπτεία της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, απάντησε ότι «αυτό θα συμβεί με απώλεια κυριαρχίας, για την οποία επιμένουν πολλοί πιστωτές και η οποία θα διαρκέσει τόσο όσο χρειάζεται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη διαφάνεια της πολιτικής».
Ο κ. Βάιζερ διευκρινίζει ότι θα πρόκειται «για μόνιμη επί τόπου παρουσία της τρόικας, για την επίβλεψη των μεταρρυθμίσεων για μερικά χρόνια και δεν θα υπάρχουν μόνο καθορισμένες επισκέψεις όπως μέχρι τώρα, καθώς χρειάζεται διαρκής παρουσία στην Αθήνα προκειμένου να αλλάξει η φύση της δημόσιας διοίκησης».
Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι αδυναμίες των αρμόδιων Αρχών στην πάταξη της φοροδιαφυγής και η ανάγκη βελτίωσης στη διαδικασία συλλογής των φόρων.
Σε αυτό το ζήτημα, η Κομισιόν δεν έχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία και για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί από εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών να συνδράμουν το έργο των ελεγκτών.
Υπογραφές σε έσοδα και δαπάνες δεν θα βάζουν οι «κομισάριοι», ωστόσο με τις τριμηνιαίες εκθέσεις τους προς τον επικεφαλής της ομάδας δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ θα διατηρούν τον μοχλό πίεσης στην Αθήνα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Πιθανές αρνητικές εκτιμήσεις θα συνυπολογίζονται στην επίδειξη της κοινοτικής συνδρομής προς τη χώρα μας κατά την εκταμίευση των δόσεων στο νέο πρόγραμμα βοήθειας. Με άλλα λόγια, η «συγχώνευση» τρόικας-ομάδας δράσης ισοδυναμεί με κλιμάκωση του «πρέσινγκ» στην Αθήνα, με στόχο η υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος να περνά από «ακτινογραφία» Βρυξελλών.
Απόβαση
Σε πρώτη φάση, τα 15 στελέχη της ομάδας δράσης που ήδη σταθμεύουν στην Αθήνα ενισχύονται με την παρουσία έξι ακόμη στελεχών, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές των κ. Ρεν και Ράιχενμπαχ.
Κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι ανάλογα με τα πορίσματα των τριμηνιαίων εκθέσεων της ομάδας δράσης στους κ.κ. Μπαρόζο και Ρεν θα αποφασίζεται η περαιτέρω ενίσχυση της φυσικής παρουσίας σε υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ολα αυτά προϋποθέτουν την επιστροφή στην ανάπτυξη, διαφορετικά όλο και περισσότερες χώρες θα κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν στο σπιράλ της ύφεσης στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Και σε αυτά τα κρίσιμα διλήμματα θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, με την Ελλάδα να παραμένει σταθερά στη θέση του πειραματόζωου.
ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Μετά την υπογραφή του Δημοσιονομικού Συμφώνου την Παρασκευή από τους «25» (δεν το υπέγραψαν η Βρετανία και η Τσεχία) διαμορφώνεται πλέον ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την επιβολή αυστηρών κανόνων για την περικοπή του ελλείμματος και μείωση του χρέους των κρατών-μελών, ενώ με τη ροή φθηνού χρήματος από την ΕΚΤ (530 δισ. ευρώ) προσφέρεται χρόνος τριών ετών ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ - Β. ΔΕΜΙΡΗΣ

 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου