Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Σκληρό πόκερ για το «Κούρεμα»




Σοφία Βούλτεψη:Τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για τη δήλωση συμμετοχής στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων εκ μέρους των ιδιωτών πιστωτών της χώρας και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα, πληθαίνουν τα ανησυχητικά μηνύματα που υποχρέωσαν τον υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να διαμηνύσει, μέσω του Ρόιτερ’ς πως η Ελλάδα δεν θα διστάσει να αναγκάσει τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενεργοποιώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Το θέμα της απροθυμίας...
των ιδιωτών συζητήθηκε χθες και στη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, με τον υπουργό των Οικονομικών να επιχειρεί και νέα διαφήμιση των ευνοϊκών όρων του PSI.

Όπως είπε, δεν πρόκειται να γίνει καλύτερη προσφορά, καθώς και ότι, αν χρειαστεί, θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

«Όποιοι σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει hold-out και να πληρωθεί το hold-out κάνει λάθος. Είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε (τα CACs). Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί, αλλά είμαστε έτοιμοι».

Πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα ξεπεράσει το 90%, ενώ ανέφερε ότι είναι αδύνατον να εκτιμήσει το ύψος της συμμετοχής στο PSI, καθώς απέχουν ακόμη αρκετές ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί συμμετοχή 90%. Εάν αυτή διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 90%, αλλά άνω του 75%, θα συμβουλευτεί την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πώς θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά, ενεργοποιώντας ή μη τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Εάν η συμμετοχή είναι ακόμα χαμηλότερη, η συμφωνία θα ακυρωθεί.

Στο μεταξύ, θετικά είναι τα μηνύματα για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη διαδικασία απομείωσης του χρέους. Σύμφωνα με το Ρόιτερ’ς η BNP Paribas, αλλά και οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο PSI.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες επίσης θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αποδεχόμενες μείωση 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν. Η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ περίπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη απομειώσει την αξία τους στα λογιστικά τους βιβλία κατά περίπου 3/4.

H FMS Wertmanagement, η μεγαλύτερη τράπεζα με έκθεση στα ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ, θα αποδεχθεί την συμφωνία, είπε άτομο προσκείμενο στην τράπεζα και πρόσθεσε ότι οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος της εβδομάδας.

Η Commerzbank η οποία αρχικά είχε επενδύσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα αλλά έχει απομειώσει την αξία τους στα 800 εκατ., ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να δεχτεί το κούρεμα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι δηλώσεις περί ενδεχόμενου η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.

Χθες, ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν  αναφέρθηκε στο θέμα «παρόλο που (η Ελλάδα) ακόμα αγωνίζεται να εξασφαλίσει την έγκριση του δεύτερου προγράμματος».

Τα παραπάνω δημοσιεύει η διαδικτυακή πύλη για ευρωπαϊκά θέματα eurobserver.com, επικαλούμενη συνέντευξη του Φάιμαν στην εφημερίδα Oesterreich.

«Δεν θα εμπιστευόμουν κάποιον που υποστηρίζει ότι το τωρινό επίπεδο βοήθειας για την Ελλάδα είναι αρκετό. Το αν είναι αρκετά τα χρήματα που έχουν δοθεί, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά μετά από αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις», είπε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Ο Χέλμουτ Σμιτ
«Εγώ δεν θα είχα εντάξει τους Έλληνες στην Ευρωζώνη», είπε από την πλευρά του ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild». Σημειώνει ωστόσο ότι εάν βρισκόταν σήμερα στην εξουσία, θα προσπαθούσε να δείξει εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της Αθήνας.

«Αν ήμουν ένας από εκείνους που είναι στην πολιτική εξουσία, θα προσπαθούσα να εμπιστευθώ τις δεσμεύσεις της Αθήνας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παρατηρεί ακόμη ότι «η Ευρώπη πρέπει να εμφανιστεί ενωμένη και ικανή να λύσει τα προβλήματά της, ειδάλλως δεν θα μπορούμε να παίξουμε κάποιο ρόλο μεταξύ των μελλοντικών μεγάλων δυνάμεων, μεταξύ Ινδίας και Κίνας, της Ινδονησίας και των ακόμη ισχυρών ΗΠΑ». «Εάν αυτό δεν το καταλάβουν αυτοί που είναι σήμερα στην πολιτική εξουσία, δεν βλέπω μοίρα για την ήπειρό μας», συμπληρώνει.

Ο κ. Σμιτ ασκεί κριτική στην πολιτική της Άγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως λέει, ενώ είναι καλή στην τακτική που ακολουθεί, δεν διαθέτει στρατηγικό στόχο. «Δεν έχει πρωτοκλασάτους συνεργάτες και έχει την τύχη να έχει έναν ειλικρινή υπουργό Οικονομικών. Έτσι προσποιείται ότι έχει δύναμη, η οποία όμως στην ουσία δεν υπάρχει. Μέχρι τώρα όλα πήγαν καλά. Κανένας δεν αντιλήφθηκε πόσο ριζικά άλλαξε την βασική της θέση. Στις αρχές του 2010 είχε δηλώσει ότι οι Έλληνες πρέπει να φύγουν από την Ευρωζώνη ενώ τώρα τάσσεται - τουλάχιστον προς τα έξω - υπέρ της παραμονής τους και υπέρ της παροχής εγγυήσεων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Τέλος, αναφερόμενος στην ένταξη 10 ανατολικών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος κάνει λόγο για «καταστροφική και λανθασμένη απόφαση, η οποία μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο εξαιτίας της ευφορίας της επανένωσης της Γερμανίας και εξαιτίας της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης».

Ντράγκι προς Χουντή
Με το επιχείρημα ότι «το κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ, μέρος μιας πολύ δυναμικής διαδικασίας, η οποία περιπλέκεται με μια πληθώρα άλλων θεμάτων που αφορούν τη λύση της κρίσης χρέους της Ελλάδας», ο Μάριο Ντράγκι, αρνείται να απαντήσει τώρα, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή, για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Με μια ασυνήθιστη, για τις ευρωπαϊκές διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησή του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ντράγκι, επικαλείται «δυναμικές διαδικασίες» και δηλώνει ότι δεν θέλει να απαντήσει τώρα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, για το ενδεχόμενο κουρέματος, ανάλογο με αυτό των ιδιωτών, των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ (που κατατέθηκε μέσω της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία είναι τακτικό μέλος), ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, σε ύψος τουλάχιστον ανάλογο των ιδιωτών επενδυτών.

Στην ερώτησή του, που κατατέθηκε στις 20/1/12, ο Νίκος Χουντής, αναφερόταν στο γεγονός ότι «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ιδιωτών ομολογιούχων για το PSI συνεχίζονται και αρκετά hedge funds που έχουν επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους, απειλούν ότι θα προσφύγουν σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, σε περίπτωση που η Ελλάδα εισάγει Ρήτρες Συλλογικής Δράσης (Collective Action Clauses - CAC). Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι η εξαίρεση από το κούρεμα του 50% των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», και συνεχίζει ότι, «Είναι πράγματι οξύμωρο να ζητείται σήμερα ένα κούρεμα 50% από τους ιδιώτες επενδυτές και να εξαιρείται η ΕΚΤ, η οποία μάλιστα αν εισπράξει το 100% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά σε τιμές μάλιστα πολύ χαμηλές, θα αποκομίσει υπεραξίες σκανδαλώδους ύψους».

Αντί όμως απάντησης, όπως συνηθίζεται, η Γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, απέστειλαν επιστολή στον Νίκο Χουντή, τονίζοντας ότι:

«Αγαπητέ κ. Χουντή,

Επικοινωνώ μαζί σας σχετικά με την γραπτή ερώτησή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προωθήθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον Πρόεδρο Ντράγκι, στις 24 Ιανουαρίου 2012. Από την πλευρά μας ζητήθηκε η απάντηση της ΕΚΤ να αποσταλεί σε σας, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.

Όπως θα γνωρίζετε, η ερώτησή σας αφορούσε την εισαγωγή της Ρήτρας Συλλογικής Δράσης (CAC) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ μας ενημέρωσε ότι δεν θα καταφέρει να απαντήσει σε σας εντός του χρονικού ορίου, επιχειρηματολογώντας ότι μια τέτοια απάντηση θα απαιτούσε μια λεπτομερή αξιολόγηση του νόμου, που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή.

Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται το συγκεκριμένο θέμα ως ένα μέρος μιας πολύ δυναμικής διαδικασίας, η οποία περιπλέκεται με μια πληθώρα άλλων θεμάτων που αφορούν τη λύση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Επομένως, η ΕΚΤ ζητά την κατανόησή σας για το γεγονός ότι η απάντηση θα καθυστερήσει. Ωστόσο, υπόσχεται ότι θα παράσχει την απάντηση στην ερώτησή σας, το συντομότερο δυνατό».

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου