Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Τέλος εποχής για 2.174 υπηρεσίες σε 11 υπουργεία

Τέλος εποχής για 2.174 υπηρεσίες σε 11 υπουργείαΚαταλυτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, με την κατάργηση 2.174 υπηρεσιών, επιφέρει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Αφορά 11 υπουργεία. Από τις καταργούμενες οργανικές μονάδες οι 280 διέθεταν μόνο προϊσταμένους

Καταργούνται 2.174 υπηρεσίες (γενικές και ειδικές γραμματείες, γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και τμήματα) 11 υπουργείων, όπως προβλέπει...
το νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» που κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση των οργανισμών, όπου μειώνονται οι διοικητικές δομές μέχρι και 40%, σε 11 από τα 15 υπουργεία, καθώς και στις Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και μεγάλα νομικά πρόσωπα (ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων - ΤΕΑΔΥ).
Η αναδιοργάνωση εκτός από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων περιέλαβε και τις περιφερειακές τους υπηρεσίες, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις τις ενοποίησε.
Τέλος εποχής για 2.174 υπηρεσίες σε 11 υπουργεία
Με τη μείωση των υπηρεσιών σε υπουργεία και εποπτευόμενα ΝΠΔΔ θα επέλθουν μεταφορές προσωπικού σε νέες διοικητικές μονάδες, ακόμα και εκτός υπουργείων (μετακινήσεις σε αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις), για τον καλύτερο συντονισμό και την εξοικονόμηση πόρων, όπως επισημαίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Από τις 2.174 οργανικές μονάδες που καταργούνται, οι 280 διέθεταν μόνο προϊσταμένους και δεν απασχολούσαν κανέναν υπάλληλο. Από την κατάργηση των θέσεων ευθύνης (προϊσταμένων) εξοικονομούνται περίπου 6.211.200 ευρώ μόνο από τη μη απόδοση των επιδομάτων ευθύνης, που είναι ιδιαίτερα υψηλά με το νέο Μισθολόγιο (250 ευρώ για τμηματάρχη, 400 ευρώ για διευθυντή και 900 για γενικό διευθυντή).

Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων έχουν διαμορφωθεί με βάση ένα ενιαίο μοντέλο προκειμένου να επιτευχθούν εξοικονομήσεις δαπανών, αλλά και καλύτερος συντονισμός των διοικητικών μονάδων.
Στις καινοτομίες του νομοσχεδίου εντάσσεται η ενοποίηση των υποστηρικτικών μονάδων σε κάθε υπουργείο και ιδιαίτερα σε όσα έχουν προέλθει από συγχώνευση.
Για παράδειγμα, διαμορφώνεται σε κάθε υπουργείο μία Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, μία Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και μία Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, που ενσωματώνουν όλες τις παρεμφερείς διοικητικές δομές. Κυρίως στα υπουργεία που έχουν δημιουργηθεί από συγχώνευση, οι υποστηρικτικές μονάδες (διοικητική υποστήριξη) θα είναι κοινές για το σύνολο του υπουργείου, καθώς και για τις ειδικές ή γενικές γραμματείες.
Παράλληλα καταργούνται τμήματα ή γραφεία τα οποία έχουν αρμοδιότητες που θεωρούνται ξεπερασμένες για τα σύγχρονα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης (π.χ. Γραφείο Δακτυλογράφων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οργανογράμματα των υπουργείων ισχύουν με μικρές αλλαγές και παρεμβάσεις τα τελευταία 30 χρόνια, αφού τα περισσότερα ψηφίστηκαν στη δεκαετία του '80.
Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται στο νομοσχέδιο η επικαιροποίηση των νέων οργανισμών ανά πενταετία. Από την αναδιοργάνωση των οργανογραμμάτων εξαιρούνται τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, και Προστασίας του Πολίτη, που θα εξεταστούν σε επόμενη φάση, και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα καταθέσει αυτοτελή νομοθετική ρύθμιση.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
Τη δημοπράτηση του έργου για την ηλεκτρονική υποβολή του «πόθεν έσχες» όλων των δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσε χθες ο Δ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την εθνική στρατηγική για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο Δημόσιο. Ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Π. Τζωρτζάκης επισήμανε ότι στο επίκεντρο των δράσεων βρίσκεται η εξυπηρέτηση των πολιτών, των επιχειρήσεων αλλά και του ίδιου του δημόσιου τομέα. Ανέφερε ότι «λεφτά υπήρχαν» και σημείωσε ότι δαπανήθηκαν περίπου 7 δισ. ευρώ στα τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης από τα οποία έγινε αγορά εξοπλισμού που σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής έχει αναρτηθεί στο opengov.gr προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
«Ντόμινο» ανακατατάξεων στη διοικητική πυραμίδα
Η κατάργηση 2.174 υπηρεσιών σημαίνει αυτόματα και την παράλληλη κατάργηση των θέσεων ευθύνης, δηλαδή των προϊσταμένων οι οποίοι ήταν επικεφαλής στις συγκεκριμένες γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και τμήματα.
Με την ψήφιση του νόμου αναμένεται να υπάρξει ένα «ντόμινο» ανακατατάξεων στη διοικητική πυραμίδα, που θα επιφέρει νέα διάρθρωση των οργανισμών. Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων ψηφίστηκε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η τοποθέτηση προϊσταμένων μετά τη θεσμοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων.
Στην περίπτωση κατάργησης γενικής διεύθυνσης, για παράδειγμα, ο γενικός διευθυντής μπορεί να τοποθετηθεί σε κενή θέση προϊσταμένου αντίστοιχου επιπέδου, εάν διαθέτει την καλύτερη βαθμολογία από τους συνυποψηφίους του κατά την τελευταία κρίση.
Οσοι δεν διατηρηθούν σε θέσεις γενικών διευθυντών, θα τοποθετηθούν σε κενή θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας κατώτερου επιπέδου, δηλαδή σε θέση διευθυντή, εκτοπίζοντας τους υφιστάμενους προϊσταμένους.
Με τη σειρά τους οι διευθυντές που θα «εκτοπιστούν» θα τοποθετηθούν σε θέσεις τμηματαρχών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα «χάσουν» τις θέσεις ευθύνης και θα παραμείνουν απλοί υπάλληλοι.
Οι γενικοί διευθυντές που θα «υποβιβαστούν» σε διευθυντές θα χάσουν 500 ευρώ από το επίδομα θέσης ευθύνης που λάμβαναν σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, οι διευθυντές που θα γίνουν τμηματάρχες θα απολέσουν 150 ευρώ, ενώ οι τμηματάρχες που θα επιστρέψουν σε θέσεις απλών υπαλλήλων θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 250 ευρώ μηνιαίως.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Μεγάλο το «ψαλίδι» στο υπουργείο Ανάπτυξης
Την πρωτοκαθεδρία στην κατάργηση ειδικών και γενικών γραμματειών έχει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Συγκεκριμένα από το υπουργείο Ανάπτυξης καταργούνται οι γενικές γραμματείες Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου - Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι αρμοδιότητες και το προσωπικό των γενικών γραμματειών μεταφέρονται στις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Κρατικών Διοικήσεων Μακεδονίας και Αιγαίου, αντίστοιχα.
Στο ίδιο υπουργείο καταργούνται οι Ειδικές Γραμματείες Ειδικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και η ειδική γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και συγχωνεύονται οι αρμοδιότητες και το προσωπικό στη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης.
Επίσης καταργούνται η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Λιμένων καθώς και η Γενική Γραμματεία Λιμενικής Πολιτικής και οι αρμοδιότητές τους μαζί με το προσωπικό θα ενταχθούν στη νέα Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Λιμένων η οποία δημιουργήθηκε.
Στο υπουργείο Παιδείας καταργούνται αντίστοιχα οι Γενικές Γραμματείες Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης και συγχωνεύονται στις υπηρεσίες της νεοσύστατης Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, Επαγγελματικών Προσόντων και Νεολαίας.
Στο υπουργείο Πολιτισμού τέλος, από τις 4 γενικές γραμματείες που υφίστανται σήμερα καταργείται η Γενική Γραμματεία Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής. Η κατάργηση της γενικής γραμματείας θα πραγματοποιηθεί εντός 6 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου και το προσωπικό μεταφέρεται σε αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου