Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Πυρετός ψηφοφοριών στη Βουλή στον βωμό του PSI




Σοφία Βούλτεψη:Διαμόρφωση «συνθηκών ανάκαμψης» βλέπει ο πρωθυπουργός εν μέσω υποβαθμίσεων, αρνητικής ανάπτυξης και ψηφοφοριών με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή, όπου χθες ψηφίστηκαν εν ριπή οφθαλμού ο νόμος για το PSI και ο νόμος για τις επικουρικές συντάξεις.

Κατά τον κ. Παπαδήμο, οι αποφάσεις του Eurogroup θα διαμορφώσουν...
τις αναγκαίες συνθήκες που θα συντελέσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς εξασφαλίσθηκε η χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Σε μια ακόμη ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδήμος, που τελικά δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Γερουλάνου, ενώ τα κλεμμένα από την Ηλεία δεν έχουν επιστρέψει στη θέση τους, δήλωσε πως «το τελικό αποτέλεσμα πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό».

Περισσότερο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, που μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος εξήγησε πως με τη συμφωνία η Ελλάδα κερδίζει χρόνο και περιθώρια να βγει από την κρίση.

Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες διαφορές των αποφάσεων της 21ης Φεβρουαρίου και του πρώτου Μνημονίου, αν και υπογράμμισε πως υπάρχει και μία μεγάλη ομοιότητα, καθώς «διατηρείται η ίδια συνταγή».

Όσον αφορά στη διενέργεια των εκλογών, ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα, ενώ κάλεσε σε συστράτευση και άφησε ανοιχτό το παράθυρο επανόδου των διαγραφέντων, αρκεί να παράσχουν «έμπρακτες αποδείξεις».

Στο μεταξύ, η πορεία του PSI εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να συνεχίσει να θεωρείται εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών, αν και ήδη η αμφιβολία προκάλεσε χθες άλλη μια υποβάθμιση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Φορολογουμένων, Καρλ-Χάιντς Ντέκε, κάλεσε τα μέλη της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής να καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στη συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Osnabruecker Zeitung» υποστήριξε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι για μια ακόμη φορά οι χαμένοι και ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, οι φορολογούμενοι της Γερμανίας ανέλαβαν να εγγυηθούν 320 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός, το οποίο, όπως τονίζει, είναι «απαράδεκτο», ενώ επιμένει πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ταμπού.

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιερ, ο οποίος μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», δήλωσε πως πέρα από το αναπόφευκτο πρόγραμμα λιτότητας, η Ελλάδα χρειάζεται ένα «Σχέδιο Μάρσαλ», προκειμένου η χώρα μας να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Δήλωσε επίσης ότι Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά και γενικότερα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Πρότεινε τέλος να αξιοποιηθούν οι Έλληνες που εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαθέτουν υψηλά προσόντα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Και νέο χτύπημα Σόιμπλε

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ως άλλος Ιανός, αν και μέχρι προχθές υποστήριζε πως δεν έχει νόημα η κατάτμηση του δανείου, τώρα αλλάζει γνώμη και δηλώνει πως τα δάνεια (βοήθεια τα αποκαλεί) προς τη χώρα μας θα δοθούν σε  δόσεις και αφού η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, εντάσσοντας τα μεταρρυθμιστικά μέτρα στη νομοθεσία της μέχρι την 1η Μαρτίου.

Μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο κ. Σόιμπλε υπενθύμισε ότι συμφωνήθηκε αυστηρή επιτήρηση για την Ελλάδα και δημιουργήθηκε ειδικός συμψηφιστικός λογαριασμός, προκειμένου «να μην εκπορεύεται πλέον από την Ελλάδα κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης».

Επίσης έκανε λόγο για μια «σειρά σοβαρών αποφάσεων» που έλαβε το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβή σε ό,τι αφορά το εργασιακό κόστος».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί και κάποιου είδους «Σχέδιο Μάρσαλ», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά, αλλά διευκρίνισε ότι για την ανάπτυξη αποτελούν προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.

Αναφερόμενος στα χρήματα που κάποιοι Έλληνες έχουν βγάλει στο εξωτερικό, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων δεν είναι εύκολο να «παγώσουν» οι λογαριασμοί πολιτών και αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ελλάδα σύγχρονη φορολογική διοίκηση.

Τέλος, ερωτηθείς αν χάνει σιγά σιγά την υπομονή του με τους Έλληνες, απάντησε: «Προσπαθώ να μην τη χάσω. Αλλά έχω την εντύπωση ότι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση (σ.σ. του Eurogroup) έχουν πράγματι αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης».

 www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου