Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«Πόλεμος» για το διαδίκτυο

«Πόλεμος» για το διαδίκτυοΘύελλα διαμαρτυριών για τη συνθήκη που έχει στόχο να καταπολεμήσει την πειρατεία στο Ιντερνετ. Τα μέτρα απειλούν τις διαδικτυακές ελευθερίες, καταγγέλλουν οι πολέμιοι της ACTA

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προτίθεται να απευθυνθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA) δεν παραβιάζει...
θεμελιώδη δικαιώματα, εν μέσω θυελλωδών διαμαρτυριών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ο επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ, ωστόσο, ανακοινώνοντας την πρόθεση της ΕΕ να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως αν και συμμερίζεται την ανησυχία του κόσμου, η «συζήτηση για τη συνθήκη πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι στην παραπληροφόρηση».
Αν και στα χαρτιά η συνθήκη, η οποία έχει στόχο να καταπολεμήσει την πειρατεία στο Διαδίκτυο και να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία, φαίνεται τουλάχιστον αναγκαία, στην ουσία της εγείρει πολλούς προβληματισμούς. Ο κυριότερος είναι αν, με το πρόσχημα της καταπολέμησης των προϊόντων-μαϊμού και της πειρατείας, προωθούνται μέτρα τα οποία απειλούν τις διαδικτυακές ελευθερίες, όπως καταγγέλλουν οι πολέμιοί της, μεταξύ των οποίων και πολλοί ευρωβουλευτές.

 Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες ότι προωθούνται τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών - εξάλλου, ένθερμοι υποστηρικτές της είναι οι φαρμακοβιομηχανίες και οι δισκογραφικές και κινηματογραφικές εταιρείες.
Στα... κρυφά
Ενα ακόμα ακανθώδες θέμα είναι η μυστικοπάθεια με την οποία πραγματοποιήθηκαν οι τετραετείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ελβετία, ΕΕ και άλλες χώρες. Δεν υπήρξε δημόσιος διάλογος με το επιχείρημα ότι πρόκειται για εμπορικό θέμα, ωστόσο, διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρακάμφθηκαν κατά τις συνομιλίες. Ερωτήματα εγείρονται, εξάλλου, και από το γεγονός ότι η ACTA προβλέπει φυλάκιση και ποινικές κυρώσεις, ακόμα και για παραβάσεις για τις οποίες προβλέπονται αστικές κυρώσεις.
Επί της ουσίας, η συμφωνία καθιστά τους παρόχους (ISP) υπεύθυνους για τις όποιες παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους. Θα είναι, επομένως, υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης κάθε ιντερνετικού βήματος των χρηστών τους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν προειδοποιήσεις στους χρήστες που επιδεικνύουν «παραβατική» συμπεριφορά και να τους διώχνουν αν αυτοί συνεχίζουν.
Την υπέγραψαν
Μέχρι σήμερα την έχουν υπογράψει συνολικά 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ωστόσο, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν -ενώ προγραμματίζονται νέες το Σάββατο-, πολλές χώρες επανεξετάζουν τη στάση τους. Ανάμεσά τους Γερμανία και Δανία, ενώ Τσεχία και Πολωνία ανέστειλαν τη διαδικασία επικύρωσής της. Πάντως, η ACTA δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ προτού τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου