Επανάληψη του σκηνικού για την εκλογή Παπαδήμου, είχαμε όσον αφορά στην υπογραφή του περίφημου PSI. Ημέρες και ημέρες κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού με μία πιθανότητα "αποτυχίας" των διαπραγματεύσεων και μετά κάποια "κλεισίματα" του ματιού, που δείχνουν ότι τελικά υπάρχει φώς στο τούνελ. Και όπως οι Έλληνες υποδέχθηκαν - έστω για λίγο καιρό - ως σωτήρα τον Παπαδήμο, έτσι σίγουρα και κάποιοι χτες αργά το βράδυ ή νωρίς σήμερα το πρωί (όπως το πάρει ο καθένας) πανηγύρισαν...
την υπογραφή της συμφωνίας που για άλλη μία φορά "έσωσε" την χώρα μας (μετά τα σωσίματα από το ΔΝΤ, το πρώτο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμό και πάει λέγοντας).
Κύριο σημείο της συμφωνίας η ... συνταγματική πρόβλεψη που ζητούν οι δανειστές μας. Συνταγματική πρόβλεψη που θέλει την χώρα μας να κάνει προτεραιοτητά της την αποπληρωμή των δανειστών μας. Αλλά και ειδικός κλειστός λογαριασμός όπου η Ελλάδα θα καταθέτει κάθε ... τρίμηνο λεφτά, τα οποία θα υπολογίζονται σαν δικά της λεφτά για να τους βγαίνουν τα νούμερα, αλλά που στην ουσία θα είναι αποπληρώμη των δανειστών.
Αυτά όσον αφορά στο ... χρέος. Τώρα από την άλλη οι Έλληνες πολιτικοί θα αισθανθούν ότι κάποια πίεση που υπήρχε στον κόσμο ... εκτονώθηκε. Και έτσι θα πάνε σε εκλογές, όπου ίσως θα δούμε και μια ενίσχυση - σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις - των ποσοστών του δικομματισμού, ο οποίος ω θαύμα! κατάφερε για μία ακόμη φορά να σώσει την χώρα μας. Κάποιοι είναι βέβαιο ότι θα τσιμπήσουν και τελικά θα το "ρίξουν" είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ.
Η ουσία του προβλήματος όμως παραμένει. Η χώρα μας συνεχίζει να βυθίζεται στην ύφεση, οι Έλληνες να πτωχαίνουν και πουθενά μα πουθενά δεν υπάρχει φώς στο τούνελ. Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί αλυσοδένουν μία ολόκληρη χώρα για δεκαετίες και τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη συμπράτουν, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα τους συμβεί καμιά ξαφνική υποβάθμιση. Η Ευρώπη απέτυχε να αποδείξει ότι αποτελεί έναν σοβαρό και ουσιαστικό παράγοντα και αντ' αυτού τελικά επέλεξε να κινηθεί σύμφωνα με το πνεύμα των αγορών, οι οποίες δεν θέλουν τίποτε άλλο παρά να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Το εάν τελικά ο δανειστής λέγεται Goldman Sachs ή Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει λίγη διαφορά, καθώς ο τρόπος αντιδρασής τους είναι ο ίδιος.
www.elkosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου