Σοφία Βούλτεψη:Με την παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, που έλαβε τελικά μέρος στο Eurogroup, οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης πέρασαν ώρες ολόκληρες προσπαθώντας να καταλήξουν σε μια τελική λύση για την Ελλάδα.
Αν και το κλίμα είχε κάπως αλλάξει το απόγευμα, με τους περισσότερους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της - προσθέτοντας όμως σε όλες τις δηλώσεις τους πως υπήρχαν ακόμη «λεπτομέρειες» προς αντιμετώπιση και επίλυση - για άλλη μια φορά αποδείχθηκε... πως οι Ευρωπαίοι έφθασαν στο τραπέζι των συζητήσεων χωρίς να έχουν από πριν καταλήξει σε μερικές έστω προσυμφωνημένες λύσεις.
Με αποτέλεσμα, άλλη μια ολονυχτία, τύπου 26ης προς 27η Οκτωβρίου 2011, όταν υποτίθεται ότι είχαν βρει τη λύση - για την οποία έψαχναν και πάλι τη νύχτα της 20ής προς 21η Φεβρουαρίου 2012!
Κριστίν Λαγκάρντ και Φρανσουά Μπαρουέν προέβησαν σε θετικά σχόλια, αλλά Γερμανοί και Αυστριακοί, δια των υπουργών τους Σόιμπλε και Φέκτερ, συνέχισαν να διατυπώνουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το αν η Ελλάδα θα κατορθώσει τελικά να εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Παράλληλα, το ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου για την αποπληρωμή των τόκων, καθώς κάτι τέτοιο θα του στερούσε τη θέση του προνομιακού δανειστή.
Λάδι στη φωτιά από τη Ντι Βελτ
Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά έριχνε και η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ», που έφερε στο φως της δημοσιότητας εσωτερικό έγγραφο εργασίας του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, με το οποίο αποδίδεται στην Ελλάδα ανικανότητα και απροθυμία για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική, λείπει η σχετική υποδομή, ενώ οι μεταρρυθμίσεις «δεν αποτελούν προτεραιότητα» για την Αθήνα.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φιλιπ Ρέσλερ πριν από λίγους μήνες στην Ελλάδα, η οποία, όπως επισημαίνεται, δεν είχε τα αποτελέσματα που θα ήθελε η γερμανική πλευρά, καθώς προχωρούν πολύ αργά οι συζητήσεις για τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στο πρότυπο της γερμανικής KfW, ενώ απαιτείται βελτίωση της συνεργασίας με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα.
Προκλητικοί Ολλανδοί
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε χθες ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες Ντε Γιάγκερ, υποστηρίζοντας τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.
Όπως είπε, πρέπει να δημιουργηθεί ο δεσμευμένος λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους από την Ελλάδα, θέλει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα της τρόικας για τον καλύτερο έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος και επέμεινε ότι το συνολικό ποσό της δημόσιας βοήθειας στο νέο πρόγραμμα δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 130 δισ. Ευρώ.
Στο μεταξύ, συνάντηση με τη Φιλανδή ομόλογό του, Γιούτα Ουρπιλάινεν, παρουσία του γενικού διευθυντή του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, με θέμα το χρηματοοικονομικό πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Σύμφωνα με το κρατικό φινλανδικό πρακτορείο YLE, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τις εγγυήσεις που ζητούσε το Ελσίνκι προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δις ευρώ για την Ελλάδα.
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου