Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Νέο μνημόνιο αλλιώς επόμενη στάση η δραχμή...Αν έχουν τα κότσια ας μας διώξουν τώρα τα λαμόγια!


Νέο μνημόνιο αλλιώς επόμενη στάση η δραχμή
«Φέιρα, 19 Ιουνίου 2000. Στους ισχυρούς της Ευρώπης συγκαταλέγεται πλέον η Ελλάδα, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν το μεσημέρι της Δευτέρας την ένταξη της χώρας μας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2001. Αργότερα την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eco/Fin προκειμένου να επικυρώσει... και από νομικής πλευράς την πολιτική απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Στην ίδια συνεδρίαση θα οριστεί η κεντρική ισοτιμία της δραχμής με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα στις 340,75 δραχμές / ευρώ». Αυτό είναι το τηλεγράφημα που μετέδωσε το in.gr όταν η είδηση για την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση έκανε τον γύρο του κόσμου.


Δώδεκα χρόνια μετά την είσοδό της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον από τους εταίρους ως ο παρίας της Ευρώπης και σύμφωνα με τις πιο έγκυρες φωνές, όπως του νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν, η «θανατηφόρος λιτότητα» που επιβάλλεται από την τρόικα ωθεί τους Ελληνες να κατέβουν από το τρένο του ευρώ.
Απέναντι στην κριτική των επιλογών της τρόικας που μπορεί να λάβει διαστάσεις «τσουνάμι», καθώς η συνταγή της ευρωλιτότητας επιβάλλεται από τον γαλλογερμανικό άξονα σε όλους τους Ευρωπαίους, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντούν με σειρά επιχειρημάτων, αποδίδοντας ευθύνες για την τροπή που πήρε η ελληνική κρίση στο πολιτικό σύστημα και στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατυπώνονται ως εξής:
1. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα χτίστηκε με
* 150 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις από την ένταξη στην ΟΝΕ για επενδύσεις, υποδομές και για τη γεωργία,
* 110 δισ. ευρώ δάνειο από το 1ο πακέτο διάσωσης με επιτόκιο κάτω από 4%, χαμηλότερο απ' ό,τι για τις άλλες χώρες Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία,
* 130 δισ. ευρώ δάνειο από το 2ο πακέτο διάσωσης.
2. Την τρόικα την κάλεσε η ελληνική κυβέρνηση για να αποφευχθεί η πτώχευση.
3. Η ελληνική κρίση είναι ιδιαίτερα μεγάλη γιατί συνδυάζει την κρίση του χρέους με τη μεγάλη απώλεια ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
4. Ο «λογαριασμός» ανέβηκε λόγω απουσίας ή ελλιπούς εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, οι οποίες είναι οι μόνες που φέρνουν αποτελέσματα διαρκείας.
5. Η τρόικα είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση Παπανδρέου την προετοιμασία από την Ελλάδα μέτρων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, τα οποία ούτε ετοιμάστηκαν ούτε φυσικά εφαρμόστηκαν με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στη μείωση του κατώτατου μισθού.

Αναδιαπραγμάτευση
Ταυτόχρονα όμως αφήνουν ανοιχτό τη θέμα της αναδιαπραγμάτευσης των μέτρων οικονομικής πολιτικής και του μνημονίου, που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων. Στο ερώτημα αν το νέο μνημόνιο είναι αδιαπραγμάτευτο απαντούν ως εξής:
«Οχι, είναι διαπραγματεύσιμο. Μπορεί να τροποποιηθεί κάθε τρίμηνο όταν γίνεται επικαιροποίηση και να αλλάξουν τα μέτρα. Τα προτεινόμενα μέτρα πρέπει να είναι ισοδύναμου αποτελέσματος και ρεαλιστικά».
Ακόμη υποστηρίζουν ότι στο μνημόνιο υπάρχουν και αναπτυξιακά μέτρα τα οποία είναι «οι διαρθρωτικές αλλαγές που καταπολεμούν τη γραφειοκρατία, ανοίγουν τα επαγγέλματα, καθώς και οι πόροι 15 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις».

Ασφυκτική επιτήρηση
Η ουσία όμως είναι ότι το νέο μνημόνιο που τίθεται πλέον στην κρίση του ελληνικού Κοινοβουλίου επιβάλλει στην Ελλάδα ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης, από το οποίο η χώρα μας δεν μπορεί να βγει νωρίτερα από το 2015 και αφού επιτύχει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να εξυπηρετεί το χρέος των περίπου 270 δισ. ευρώ που θα μείνει μετά το «κούρεμα».
Στο διάστημα αυτό η τρόικα θα διενεργήσει 12 τριμηνιαίους ελέγχους, παρακολουθώντας την υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό όμως είναι το τίμημα για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ που απαιτείται για να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας, όπως είπε και ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Είναι προφανές ότι στον βαθμό που το πολιτικό σύστημα «δεν αντέξει» την εφαρμογή του μνημονίου που τέθηκε από το Eurogroup ως προϋπόθεση για την έγκριση του νέου πακέτου, ή στην πορεία καταρρεύσει και το νέο πρόγραμμα, τότε η «επόμενη στάση για την Ελλάδα θα είναι η δραχμή».


Αδιέξοδο
Θα τα καταφέρουμε όμως;
Οπως εκτιμούν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση, τα μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής τους ακόμη βαθύτερη ύφεση στην οικονομία και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, που έφτασε ήδη στο 21%, ήτοι 1.030.000 άνεργοι. Η πραγματική οικονομία για ένα διάστημα θα επιδεινώνεται και οι ίδιοι οι στόχοι του μνημονίου θα υπονομεύονται, όπως συνέβη τον Ιανουάριο με την πτώση (18%) των εσόδων από τον ΦΠΑ.
Πέραν όμως του δημοσιονομικού κενού που δημιουργεί η αβεβαιότητα, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι τα τεράστια ελλείμματα που δημιουργούνται στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Μόνο για το 2012 η ίδια η τρόικα αναμένει ότι το έλλειμμα των Ταμείων θα είναι υψηλότερο κατά 706 εκατ. ευρώ, ενώ για το αντίστοιχο των οργανισμών κοινωνικής πολιτικής (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ, ΟΕΚ) εκτιμά ότι θα είναι υψηλότερο κατά 329 εκατ. ευρώ. Γι' αυτό τον λόγο προτάθηκε το κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, ενώ de facto ανοίγει και το Ασφαλιστικό.
 
 www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου