Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Καλπάζουν τα κρούσματα διαφθοράς στην Ελλάδα

Καλπάζουν τα κρούσματα διαφθοράς στην Ελλάδα Η διαφθορά στην Ελλάδα συνιστά «μεγάλο πρόβλημα» για το 98% των πολιτών, όταν στους «27» είναι 74%

Επιδείνωση των κρουσμάτων διαφθοράς στην Ελλάδα, την τελευταία τριετία, διαπιστώνει το 56% των πολιτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι...
47%.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την κοινοτική δημοσκόπηση, η διαφθορά στην Ελλάδα συνιστά «μεγάλο πρόβλημα» για το 98% των πολιτών, όταν στους «27» είναι 74%.
Για τους Ελληνες τα μεγαλύτερα κρούσματα δωροδοκίας και κατάχρησης εξουσίας για ίδιον όφελος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των πολιτικών σε πανελλαδικό επίπεδο (78%), όσων εργάζονται στον χώρο της Υγείας -«φακελάκια»- (75%) και των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο (68%). Επίσης, το 73% των πολιτών στην Ελλάδα (29% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι «επηρεάζονται προσωπικά» από τη διαφθορά στην καθημερινότητά τους, ενώ το 15% των συμπολιτών μας αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο τούς ζητήθηκε να δώσουν «φακελάκι» (8% στην ΕΕ).
Σε ό,τι αφορά τους λόγους που οδηγούν στη διαφθορά, το 57% των συμπολιτών μας θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμησή της, το 43% ότι υπάρχει ανομία, το 40% ότι υπάρχουν «ισχυρές διασυνδέσεις» μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών και το 37% ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.
Διαφάνεια
Παράλληλα, το 91% των Ελλήνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια στον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων (68% στην ΕΕ) και το 51% θεωρεί ότι η διαφθορά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα (51% στην ΕΕ).
To 85% συμπολιτών μας υποστηρίζει ακόμη ότι οι δικαστικές αποφάσεις σε περιπτώσεις διαφθοράς είναι εξαιρετικά ανώδυνες, ενώ μόνο το 10% θεωρεί ότι οι διώξεις που ασκούνται επαρκούν για να αποτρέψουν φαινόμενα δωροδοκίας. Εξάλλου, μόνο για το 13% των Ελλήνων θεωρούνται αποτελεσματικές οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, η διαφθορά είναι πανταχού παρούσα στην πολιτική και την οικονομική ζωή του τόπου. Για το 79% των Ελλήνων υπάρχει διαφθορά στους θεσμούς της χώρας και για το 76% το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στους τοπικούς θεσμούς. Μάλιστα, το 67% των Ελλήνων θεωρεί ότι η διαφθορά είναι τμήμα της «επιχειρηματικής κουλτούρας» της χώρας μας.
Η κοινοτική δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 3 - 18 Σεπτεμβρίου 2011 και συμμετείχαν 1.000 Έλληνες.
Βρυξέλλες: Β. Δεμίρης

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου