Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Πάνω από 40 είναι τελικά οι βουλευτές «εξωτερικού»

Πάνω από 40 είναι τελικά οι βουλευτές «εξωτερικού»Λαβράκι έβγαλαν οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η έρευνα που θα αποκάλυπτε την ταυτότητα του ενός πολιτικού που φυγάδευσε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ, έδειξε τελικά ότι πάνω από 40 «πολιτικά πρόσωπα» βρίσκονται στην καυτή λίστα με τα εμβάσματα.

Πρόκειται για καταθέσεις ύψους άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φυγάδευσαν...
τα χρήματα μέσω του υποκαταστήματος τράπεζας που βρίσκεται εντός του κτιρίου της Βουλής.
Η ταυτοποίηση των πολιτικών έγινε από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες προχώρησαν σε διασταυρώσεις των εμβασμάτων που συγκέντρωσαν από τις τράπεζες με τον ΑΦΜ, τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας και τη διεύθυνση της κατοικίας του αποστολέα.
Τα εμβάσματα
Αρμόδιος παράγοντας τόνιζε χαρακτηριστικά ότι από τους ελέγχους εντοπίσθηκαν πολιτικοί που από το 2009 μέχρι και πέρυσι «έβγαλαν» σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι αρμόδιες υπηρεσίες σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν σε αντιπαραβολή των εμβασμάτων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το «πόθεν έσχες», για να ελεγχθεί κατά πόσον τα χρήματα που φυγάδευσαν στο εξωτερικό δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και την περιουσιακή τους κατάσταση, ή αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής και «μαύρο χρήμα». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «βουλευτικά» εμβάσματα με προορισμό τράπεζες του εξωτερικού «έφευγαν» μέχρι και μέσα από τη Βουλή και συγκεκριμένα από το υποκατάστημα τράπεζας που λειτουργεί μέσα στο Κοινοβούλιο. Σε αυτό το υποκατάστημα εξάλλου πραγματοποιείται και ο κύριος όγκος των συναλλαγών των βουλευτών, αφού με τον τρόπο αυτό οι «εθνοπατέρες» αποφεύγουν τις... επαφές με τον... πολύ κόσμο, αλλά και δεν «στήνονται» στις... ουρές των υπόλοιπων υποκαταστημάτων. Ετσι κι αλλιώς η διαδικασία είναι σχετικά απλή, εάν υπάρχει αντίστοιχο παράρτημα της τράπεζας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η προχθεσινή αποκάλυψη του Ευ. Βενιζέλου ήρθε να «κουμπώσει» με το κυνήγι των 34 στην αρχή, 11 στη συνέχεια, 3-4 στην... πορεία και 2 τελικά -ένας πρώην βουλευτής και μια νυν βουλευτής, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- βουλευτών που εμφάνισαν σημαντικές εκροές στις καταθέσεις τους που δηλώνονται στο «πόθεν έσχες» του 2010 σε σχέση με αυτό του 2009 χωρίς να μπορούν να τις δικαιολογήσουν, αλλά και στον περιβόητο βουλευτή του ενός εκατομμυρίου, ο οποίος τον Μάρτιο του 2011 (και όχι τον Μάιο όπως ξεκαθάρισε στον Φ. Πετσάλνικο ο καταγγέλλων Π. Νικολούδης) έβγαλε στο εξωτερικό το 1 εκατομμύριο ευρώ. Κοινός παρονομαστής στις δύο υπάρχουσες υποθέσεις είναι το «κρυφτούλι» των ευθυνών και η μετατόπιση των αρμοδιοτήτων.
Οταν δε κατά τα λεγόμενα κορυφαίων πολιτικών θεσμικών οργάνων, όπως είναι ο πρόεδρος της Βουλής ή υπουργοί της κυβέρνησης, το θέμα δεν είναι μόνο νομιμότητας αλλά και «ηθικής», ποιο είναι το νόημα της δημοσιοποίησης των ονομάτων, όταν και όποτε διασταυρωθούν τα στοιχεία, κάτι που επεσήμαναν πολλοί βουλευτές στο περιστύλιο της Βουλής.
Ο Ευ. Βενιζέλος, την Παρασκευή, από το βήμα της Βουλής αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνήλθε αμέσως μετά αναφέρθηκε στην επίμαχη λίστα, λέγοντας ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που το 2011 έχουν βγάλει πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, κυρίως πρώην βουλευτές, αλλά και ένας νυν βουλευτής (διευκρίνισε ότι δεν είναι ο περιβόητος βουλευτής του... ενός εκατομμυρίου), για τα οποία, όπως είπε, πρέπει να γίνει λεπτομερής διασταύρωση των στοιχείων.
Τόνισε δε ότι αντίστοιχα στοιχεία υπάρχουν και για πολλά δημόσια πρόσωπα, εκτός πολιτικής. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ νομιμότητας και δεοντολογίας». «Εχω κάνει έκκληση να δημιουργήσουμε ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων. Ας ξεκινήσει το κίνημα αυτό από τους πολιτικούς και τα συγγενικά τους πρόσωπα», επεσήμανε με δηκτικό τρόπο. Πάντως παρά τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου ότι η λίστα με τα στοιχεία των πολιτικών προσώπων θα διαβιβαζόταν στη Βουλή την Παρασκευή κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει.
e-«Χειροπέδες»
Χιλιάδες καταθέτες στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών
Πέραν των πολιτικών προσώπων στη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τα εμβάσματα σε τράπεζες εξωτερικού βρίσκονται χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, που με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως το ύψος των καταθέσεων, το είδος της εργασίας ή της επαγγελματικής δραστηριότητας, τον τρόπο διαβίωσης, το φορολογικό παρελθόν και άλλα κριτήρια θα υπαχθούν σε τακτικό εξονυχιστικό έλεγχο.
Αυτό θα γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «elenxis» που προβλέπει μοριοδότηση ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει αν οι καταθέσεις στο εξωτερικό δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ή αν πρόκειται για παράνομο πλουτισμό.
Ο νόμος
Εκείνοι που τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων στο εξωτερικό θα φορολογηθούν με τον ανώτατο συντελεστή, δηλαδή με 45%. Επισημαίνεται πως ο πρόσφατος φορολογικός νόμος προβλέπει ότι το βάρος της απόδειξης προέλευσης των περιουσιακών του στοιχείων το έχει πλέον ο ίδιος ο ελεγχόμενος και όχι η ελέγχουσα φορολογική αρχή. Αντίθετα, όσοι μπορούν να αποδείξουν την προέλευση των περιουσιακών τους στοιχείων δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Την ίδια ώρα διενεργούνται έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση τους τόκους όπως προβλέπει νόμος ή αν εμφάνισαν τα έσοδα στο «πόθεν έσχες».
Το εθνικό μας κρυφτούλι
Toν Μάρτιο και όχι τον Μάιο έβγαλε το ένα εκατομμύριο ο Ελληνας βουλευτής. Τη διευκρίνιση αυτή έκανε στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο ο πρόεδρος της Αρχής για το «μαύρο χρήμα», Π. Νικολούδης. Πάντως, κοινός παρονομαστής στις δύο υπάρχουσες υποθέσεις είναι το «κρυφτούλι» των ευθυνών και η μετατόπιση των αρμοδιοτήτων
Με ρυθμούς Βολής
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής για τον Ελεγχο των «πόθεν έσχες», Ευ. Αργύρη, σε σχέση με τη διασταύρωση των στοιχείων σχετικά με τους βουλευτές που οι καταθέσεις τους εμφάνισαν εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, έχουν περάσει δύο μήνες και ακόμα δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
Το πάρτι της κρίσης
Αρμόδιος παράγοντας τόνιζε ότι εντοπίσθηκαν πολιτικοί που από το 2009 μέχρι και πέρυσι «έβγα­λαν» σε τράπεζες του εξωτερικού μεγάλα ποσά.
ΤΩΝ Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ - Γ. ΠΙΚΟΥΛΑ

ΣΔΟΕ
Σε δύο επίπεδα η έρευνα των Αρχών
Σε δύο επίπεδα θα διεξαχθεί η κατεπείγουσα έρευνα, που διέταξε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, για τον... μυστηριώδη βουλευτή, που μετέφερε στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, τον Μάιο του 2011. Σε πρώτη φάση αναζητείται η ταυτότητα του ή της βουλευτού, αφού ο πρόεδρος της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, συνεχίζει να κρατάει το στόμα του κλειστό και να μην αποκαλύπτει τα στοιχεία του μεγαλοκαταθέτη πολιτικού, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος σε βάρος του μεγαλοκαταθέτη πολιτικού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ, που έβγαλε στο εξωτερικό, δικαιολογείται από τα εισοδήματά του. Η έρευνα του ΣΔΟΕ κινείται προς το παρόν σε ομιχλώδες τοπίο.
Μαίρη Μπενέα

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου