Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Δείτε τι λένε τα λαμόγια της τρόϊκας !Ξεχάστε κάθε σκέψη για επαναδιαπραγμάτευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω Μανουέλ Μπαρόζο και Ολι Ρεν, διαμηνύει στην Αθήνα ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, είναι καίριας σημασίας η συγκρότηση «επιτόπιας εποπτικής αρχήΣυνέχεια» του πρώτου δανείου θα είναι η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τόσο τα βασικά χαρακτηριστικά της όσο και τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τη διέπουν.


Συνέχεια» του πρώτου δανείου θα είναι...
η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τόσο τα βασικά χαρακτηριστικά της όσο και τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τη διέπουν.
Οπως τονίζουν πηγές της Κομισιόν, στις επαφές που έχει αυτή την περίοδο με τις ελληνικές αρχές, η τρόικα αποσαφηνίζει ότι τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης για το δεύτερο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα περιορισμένα για την ελληνική πλευρά και ότι θα ισχύσουν, σε γενικές γραμμές, όσα είχαν αποφασιστεί στο πρώτο δάνειο. Πάντως, για την Κομισιόν, η επίτευξη συμφωνίας για το PSI ήταν και παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει.
Η Επιτροπή διαμηνύει ακόμη στην Αθήνα ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, είναι καίριας σημασίας η συγκρότηση «επιτόπιας εποπτικής αρχής», η οποία θα απαρτίζεται από Ελληνες και κοινοτικούς εμπειρογνώμονες. Αρμοδιότητά της θα είναι η παρακολούθηση της έγκαιρης και πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.
Παραμένει αδιευκρίνιστο αν η αρχή αυτή θα είναι ένα νεοσύστατο αυτόνομο όργανο ή αν θα τεθεί υπό την ευθύνη της Ομάδας Δράσης, η οποία έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στη χώρα μας, με επικεφαλής τον Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Στενός έλεγχος
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, πιθανότερο ενδεχόμενο είναι οι νέες αυτές διευρυμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες να ανατεθούν στον Γερμανό αξιωματούχο, ο οποίος εκτιμάται ότι, από την παραμονή του στην Ελλάδα, έχει ήδη την εμπειρία και το «οπλοστάσιο» για να αναλάβει και αυτό τον ρόλο. Με αυτή την πρόνοια, επιδίωξη της τρόικας είναι να αποφευχθούν οι αστοχίες και οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο προηγούμενο μνημόνιο.
Ουσιαστικά, με αυτή την πρόσθετη επιτήρηση, η οποία θα αποτυπωθεί στο «μνημόνιο συμφωνίας», που θα υπογράψει η Ελλάδα με την τρόικα, θα παρέχεται στήριξη στο έργο της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η χώρα μας έναντι των πιστωτών.
Η Επιτροπή θέτει μάλιστα τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου ως καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί των όρων και του χρηματοδοτικού σχήματος του νέου προγράμματος, που θα αποφασιστεί με βάση τις δανειακές ανάγκες της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν δεν κάνει καμία πρόβλεψη σχετικά με τον χρόνο παραμονής του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα και υπογραμμίζει ότι «θα παραμείνει όσο χρειαστεί, έως ότου να ολοκληρώσει το έργο της».
Επίσης, έχει διευκρινιστεί ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα απορροφήσει το πρώτο δάνειο και θα έχει επιπτώσεις στον προγραμματισμό της καταβολής των δόσεων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η 7η και η 8η δόση, ύψους 5 και 10 δισ. ευρώ αντίστοιχα, από το παλαιό δάνειο, θα καταβληθούν στην Ελλάδα τρεις μήνες αργότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, λόγω της καθυστέρησης τριών μηνών που παρατηρήθηκε στην καταβολή της 6ης δόσης, η οποία από τον Σεπτέμβριο καταβλήθηκε τελικά τον Δεκέμβριο.
Πάντως, από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι ο καθορισμός του ύψους των τριμηνιαίων δόσεων και το τελικό επιτόκιο που θα ισχύσει στα δάνεια που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα ύψους 100 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν 30 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με την ενίσχυση του ρόλου του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα προβλεφθεί ύστερα από συμφωνία της κυβέρνησης και της τρόικας. Ωστόσο, σκληρό αντάλλαγμα για την επίδειξη της κοινοτικής αλληλεγγύης είναι η λήψη και η εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίσουν την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Οπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες στην έδρα της Κομισιόν, το εύρος αυτών των πρόσθετων μέτρων θα εξαρτηθεί από το τελικό ύψος του εκτροχιασμού στο έλλειμμα του 2011 αλλά και στην τελική διαμόρφωση της ύφεσης.
Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου