Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Απειλές και κατά αραβικών χωρών

Απειλές και κατά αραβικών χωρών  Η Τεχεράνη προειδοποίησε τις χώρες του Περσικού να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου σε περίπτωση που η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν. Την ίδια ώρα, Ιρανός στρατηγός έκανε λόγο για αντίποινα κατά ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισραήλ για τον θάνατο πυρηνικού επιστήμονα

Απειλές κατά πάντων...
εξακόντισε χθες η Τεχεράνη, προειδοποιώντας τις αραβικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να μην αυξήσουν την παραγωγή τους σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στις ιρανικές εξαγωγές μαύρου χρυσού και κάνοντας λόγο για αντίποινα εναντίον ΗΠΑ - Βρετανίας - Ισραήλ με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα Μοσταφά Αχμάντι Ροσάν.
Τη σκληρή στάση που αναμένεται να τηρήσει το Ιράν εναντίον των αραβικών γειτονικών χωρών, σε περίπτωση που αυτές εκμεταλλευτούν τις περιόδους χάριτος στα συμβόλαια με το Ιράν που σκέφτεται να δώσει η ΕΕ μέχρι να βρουν οι εταιρείες άλλους προμηθευτές, έκανε συγκεκριμένη ο εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ, Μοχαμάντ Αλί Χατιμπί.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sharq»: «Αν οι πετρελαϊκές χώρες του Περσικού Κόλπου δώσουν το πράσινο φως για να αντικατασταθεί με δικό τους ιρανικό πετρέλαιο, θα είναι οι βασικοί υπεύθυνοι αυτών που θα συμβούν».
Μάλιστα, ο Χατίμπι χαρακτήρισε μια τέτοια ενδεχόμενη κίνηση ως «μη φιλική προς το Ιράν» και κάλεσε τις χώρες αυτές σε περίπτωση κυρώσεων «να δηλώσουν σαφώς την πρόθεσή τους να μην αντικαταστήσουν το ιρανικό πετρέλαιο, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα επέτρεπε στις χώρες- τυχοδιώκτες να λάβουν τέτοιες αποφάσεις».
Παράλληλα, απειλές εκτοξεύτηκαν χθες και εναντίον των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Βρετανίας, από τον υπαρχηγό των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Μασούντ Τζαζαγερί, ο οποίος δήλωσε ότι οι χώρες που ευθύνονται για τον θάνατο του πυρηνικού επιστήμονα «θα τιμωρηθούν».
Πιο αναλυτικά ο Τζαζαγερί ανέφερε: «Κρίνουμε ότι η διάπραξη μιας τρομοκρατικής ενέργειας για να σκοτωθεί ένας επιστήμονας συνιστά απειλή για τη χώρα. Θέλουμε να τιμωρήσουμε αυτούς που είναι πίσω από τη δολοφονία του Μοσταφά Αχμαντί Ροσάν. Οι εχθροί του ιρανικού έθνους, όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία και το σιωνιστικό κράτος θα λάβουν απάντηση για τις ενέργειές τους». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χαγκ, είπε η Βρετανία δεν είναι υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης.
Η Τεχεράνη ήδη έχει ξεκινήσει να παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για να περιορίσει τον αντίκτυπο που έχουν στην οικονομία της οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον και χθες ο Εμπραχίμ Νταρβίσι, το νούμερο 2 της ιρανικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι όσοι ανταλλάσσουν ριάλ με ξένα νομίσματα στη μαύρη αγορά θα συλληφθούν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΚΙΝΟ
Δυσφορία για τις κυρώσεις από ΗΠΑ
Την «αδαμάντινη αντίθεσή» του στις κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Zhuhai Zhenrong, αλλά και σε άλλες δύο εταιρείες που πωλούσαν διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα στο Ιράν εξέφρασε χθες το Πεκίνο.
Στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Η επιβολή κυρώσεων εναντίον μίας κινεζικής εταιρείας με βάση την εσωτερική νομοθεσία των ΗΠΑ είναι εντελώς παράλογη και δεν συνάδει με το πνεύμα και το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος». Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον εναντίον του Ιράν, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο χθες ζήτησε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να ανοίξει τα αποθέματα πετρελαίου της σε κινεζικές επενδύσεις.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου