Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ούτε ευρώ χωρίς τρεις υπογραφές

Τελεσιγράφα απευθύνουν στην Ελλάδα Ολι Ρεν και Β. Σόιμπλε, οι οποίοι ασκούν πιέσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων και θέτουν θέμα έγγραφων εγγυήσεων Ο Ευρωπαίος επίτροπος και ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας πιέζουν για έγγραφες δεσμεύσεις από τους αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για εφαρμογή των όρων του νέου Μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων. Προειδοποιούν ότι η μη ύπαρξη εγγυήσεων θα μπλοκάρει το δάνειο των 130 δισ. ευρώ

Aυστηρή προειδοποίηση -με τον χαρακτήρα τελεσιγράφου- απευθύνουν στην Ελλάδα ο Ολι Ρεν και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας, οι οποίοι ασκούν πιέσεις...
για τήρηση των συμφωνηθέντων και θέτουν επιτακτικά θέμα έγγραφων εγγυήσεων. Μάλιστα, ξεκαθαρίζουν ότι η ρητή δέσμευση των τριών πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) που μετέχουν στην κυβέρνηση για στήριξη των μεταρρυθμίσεων είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει το νέο δάνειο προς τη χώρα μας, ύψους 130 δισ. ευρώ.
Οπως ανέφεραν ανώτατες κοινοτικές πηγές, οι προειδοποιήσεις αυτές δεν έχουν στόχο τη δεδηλωμένη δέσμευση του κ. Παπαδήμου, αλλά στρέφονται προς συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην κυβέρνηση και οι οποίες θέτουν προσκόμματα στην υλοποίηση των προσπαθειών. Η ανησυχία των Βρυξελλών πηγάζει και από τον φόβο ότι αυτές οι καθυστερήσεις στην προώθηση των μέτρων θα ενταθούν έως τις εκλογές. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι η κλιμάκωση των ευρωπιέσεων προς την Αθήνα έχουν τον χαρακτήρα στήριξης του έργου του πρωθυπουργού με το αυστηρό μήνυμα ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να περιμένουν έως τις εκλογές».
Με δεδομένες τις αποκλίσεις από τους στόχους που ήδη παρουσιάζονται, ο επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, υπογράμμισε την ανάγκη να δεσμευθούν οι αρχηγοί των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης.
«Απαιτείται η σαφής και πειστική δέσμευση όλων των αρχηγών των βασικών πολιτικών δυνάμεων να παράσχουν ευρεία πολιτική στήριξη στο δεύτερο πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν, ο οποίος διεμήνυσε ότι η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου προγράμματος.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της τρόικας σχετικά με το νέο δάνειο αναμένεται να διαρκέσουν «μία έως δύο εβδομάδες ακόμη».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν τις υποσχέσεις που έχουν λάβει για τις μεταρρυθμίσεις, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στη χώρα».
Προαπαιτούμενο
Στο θέμα της αναγκαίας πολιτικής συναίνεσης αναφέρθηκε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, η οποία υπογράμμισε ότι, πριν δώσει το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η Ευρωζώνη απαιτεί από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να δεσμευθούν εγγράφως σχετικά με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
«Είναι σαφές ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει αποτύχει», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Αντερς Μποργκ, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε θέματα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων οι Ελληνες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων».
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι οι πολιτικές δεσμεύσεις για το νέο πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας, λέγοντας ότι στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα πρέπει να συμβάλουν, κατά το μέρος που τους αναλογεί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Προσέθεσε, ακόμη, ότι η τρόικα παρουσίασε στο Eurogroup την επικαιροποιημένη μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι νέες προβλέψεις για τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας και ειδικότερα για την ύφεση.
«Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα 8 χρόνια και πέρα από το 2020, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος και να αλλάξει η οικονομική ψυχολογία της Ελλάδας», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.
Ειδική αναφορά στην ανάγκη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επέμεινε ότι η διασφάλιση αυτού του στόχου αποτελεί προϋπόθεση για την οριστικοποίηση του νέου δανείου προς την Ελλάδα.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου