Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Γαλλία - Τουρκία: σχέσεις «πολέμου»

Τούρκοι διαδήλωσαν και χθες στο Παρίσι ενάντια στο νομοσχέδιο που ποινικοιποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων Παρά τις προειδοποιήσεις της Αγκυρας για «εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειες» και για «ανεπανόρθωτη ρήξη» στις σχέσεις των δύο χωρών, η γαλλική Γερουσία ενέκρινε την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τούρκοι διαδήλωσαν και χθες στο Παρίσι ενάντια στο νομοσχέδιο που ποινικοιποιεί...
την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Σε κατάσταση «πολέμου» οδηγούνται οι σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας μετά την ψήφιση στη γαλλική Γερουσία του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου (με ψήφους 127 υπέρ και 87 κατά) που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών είχε αυξηθεί από τον προηγούμενο μήνα, όταν το σχετικό νομοσχέδιο είχε ψηφισθεί από την Κάτω Βουλή και η Αγκυρα απάντησε με πάγωμα των σχέσεών της με το Παρίσι.
Η πρώτη αντίδραση μετά τις σημερινές εξελίξεις ήρθε από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας Σαντουλάχ Ερμίν, που χαρακτήρισε την απόφαση ως «πλήρη έλλειψη σεβασμού» από μέρους της Γαλλίας στη χώρα του.
Οπως έγινε γνωστό, παρά τις προειδοποιήσεις της Αγκυρας για «ανεπανόρθωτη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών» και παρά τις μαζικές διαδηλώσεις Ευρωπαίων τουρκικής καταγωγής στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο αλλά και χθες, οι γερουσιαστές ενέκριναν το νομοσχέδιο.
Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έκανε λόγο για νοοτροπία «Ιεράς Εξέτασης» και για μια Ευρώπη που με την «υπεροψία» της οδηγείται από μόνη της στο τέλος της.
Ειρωνευόμενος την απόφαση της Γαλλίας, ο Νταβούτογλου αναρωτήθηκε εάν εφεξής θα συλλαμβάνονται και θα στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όλοι οι Τούρκοι που θα φτάνουν στη χώρα και θα αρνούνται τη Γενοκτονία.
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωνε πως η χώρα ενδέχεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να καταδικάσει τη Γαλλία.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 22 Δεκεμβρίου, όταν το επίμαχο νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, η Αγκυρα προχώρησε σε διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με τον ΝΑΤΟϊκό εταίρο της, ενώ ανακάλεσε για λίγες ημέρες τον πρέσβη της από το Παρίσι.
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως η Τουρκία αποχωρεί από το Euronews, το πρώτο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι ενημέρωσης στην Ευρώπη, του οποίου η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση, TRT, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 15,5%.
Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ
Τον κατηγορούν για ψηφοθηρία
Προειδοποιήσεις και εκ των... έσω δέχεται ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι προσπαθεί με το νομοσχέδιο να εξαγοράσει την ψήφο των Γάλλων αρμενικής καταγωγής, που υπολογίζονται σε περίπου μισό εκατομμύριο.
Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, ακόμη και με την έγκριση της Γερουσίας, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αφού η ειδική νομοθετική επιτροπή της Γερουσίας είχε εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τη συνταγματικότητά του. Διαφορετικά, το κείμενο θα αποκτήσει νομική ισχύ από τα τέλη Φεβρουαρίου.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου