Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Εχεί ακομά μούτρα και μιλά ο αρχιπροδότης που μας έβαλε στο Ευρώ!Το Μνημόνιο επιδείνωσε την κρίση στην Ελλάδα

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατηγορεί τους συντάκτες του Μνημονίου για την απουσία ικανοποιητικής προετοιμασίας που επιδείνωσε την κατάσταση στην Ελλάδα Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αργοπορημένη αντίδραση της ΕΕ να εκπονήσει σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Εκανε λόγο για εξωπραγματικούς όρους και αδυναμία πρόβλεψης της μεγάλης ύφεσης στην οικονομία, που οδήγησαν στον εκτροχιασμό όλων των στόχων


Τα πραγματικά αίτια -και- της ελληνικής κρίσης, διαπερνώντας εμφανώς...
την επιδερμική ανάλυση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζητεί μέσω της χθεσινής ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με τη «διάγνωση» ότι οι συντάκτες του μνημονίου διέπραξαν «ένα πολιτικά μοιραίο λάθος».
Ο κ. Σημίτης, ως ο κύριος ομιλητής στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Γερμανικού Ιδρύματος Heinrich Boll (με συνομιλητή τον «Πράσινο» Ντανιέλ Κον Μπεντίτ), εστίασε στα λάθη και τις παραλείψεις των συντακτών του μνημονίου, αφού «υπενθύμισε» με νόημα ότι χρειάστηκαν πέντε μήνες για να εκπονηθεί την άνοιξη του 2010 ένα σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα από την ΕΕ και να θεσμοθετηθεί ο προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με κεφάλαιο 440 δισ. ευρώ, που θα συμπαραστεκόταν σε άλλα μέλη της ΟΝΕ: «Οι συντάκτες του μνημονίου είχαν παραλείψει να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι, σε περίπτωση ύφεσης, θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ηταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, παρά την ύφεση που επήλθε, και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».
Τα «πυρά» του κ. Σημίτη δεν είχαν ως αποδέκτη μόνο την κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και τους δανειστές μας, αφού έκανε ειδική αναφορά: «Επειδή οι αρχικοί υπολογισμοί των δανειστών δεν μπορούσαν να επαληθευτούν και δεν επαληθεύτηκαν, πραγματοποιούνταν νέες διαπραγματεύσεις και εξαγγέλλονταν νέα μέτρα πριν από την καταβολή κάθε νέας δόσεως του δανείου. Επιδίωξη ήταν να επιτευχθεί παρ' όλες τις δυσκολίες ο αρχικός λανθασμένος σχεδιασμός».
Οι όροι
Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τους συντάκτες του μνημονίου για την απουσία ικανοποιητικής προετοιμασίας που επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς η απαίτηση από την Ελλάδα να αποκαταστήσει σε μόλις τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2013, μια δημοσιονομική κατάσταση σύμφωνη με τις επιταγές των Συνθηκών, ήταν να περιοριστεί το έλλειμμα από 15,4% του ΑΕΠ σε 3%, δηλαδή κατά 12%!
Προσέθεσε, δε, χαρακτηριστικά ότι οι όροι ήταν εξωπραγματικοί, εννοώντας ότι συνεπάγονταν περιορισμούς στις δαπάνες και επιδόσεις ως προς την αναπτυξιακή προσπάθεια που «ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτό που μπορούν να επιτύχουν χώρες με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις ανάκαμψης απ' ό,τι η Ελλάδα».
Ιδιαίτερα σκληρή είναι η επίθεση του κ. Σημίτη, ο οποίος, αφού υπογραμμίζει το κλίμα διαμαρτυρίας που δημιουργήθηκε μαζί με την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη, καταδεικνύει τις ευθύνες ελληνικών κομμάτων και δη της Ν Δ: «Η αντιπολίτευση που ισχυρίζεται ότι θα επαναδιαπραγματευτεί όλες τις συμφωνίες έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση, αν και ήταν η κύρια υπεύθυνη της οικονομικής καταστροφής».
Ενα ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού είναι επίσης αυτό που αφορά στην εικόνα που έχουν πολλοί στην Ευρωζώνη: «Τα ελλείμματα της Ελλάδας δεν είναι η αποκλειστική αιτία της σημερινής κρίσης στην Ευρωζώνη, όπως πολλοί πιστεύουν. Και τα χρέη δεν προέκυψαν μόνο από υπερβολικές σπατάλες. Εχουν και άλλες αιτίες - παράδειγμα αποτελεί η ισπανική περίπτωση».
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ
Οι συνέπειες διάσπασης της ΟΝΕ
Τα αποτελέσματα μιας διάσπασης της ΟΝΕ -προβλέπει ο κ. Σημίτης- δεν μπορούν να υπολογιστούν. «Θα ήταν εξαιρετικά αρνητικά ακόμη και για κείνους που ίσως θεωρούν ότι η ΟΝΕ δεν εγγυάται πλήρως τα οικονομικά τους συμφέροντα. Ολες οι χώρες θα υποβαθμίζονταν κατά πολύ, τόσο όσον αφορά την πολιτική τους απήχηση όσο και τις οικονομικές τους δυνατότητες», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός. Και «στοχοποίησε» την αδυναμία των «πρωταγωνιστών» της Ευρώπης για καθαρές λύσεις: «Οι ασάφειες και οι ημιτελείς λύσεις δείχνουν ότι τα κύρια μέλη της ΟΝΕ δεν έχουν καταλήξει σε μια ολική προσέγγιση των προβλημάτων».
Για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση που απαιτείται -«καθώς το ελληνικό πρόβλημα, ως καταλύτης, ανέδειξε τις αδυναμίες της»- πρότεινε τέλος μεταξύ άλλων προς τα μέλη της Ευρωζώνης νέους θεσμούς, όπως «υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης», ή ένα σχέδιο ανάπτυξης για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην επικράτειά τους, χωρίς να απαιτείται η συμφωνία και των μελών της Ενωσης, που δεν συμμετέχουν στην ΟΝΕ.
Υψωσαν πλακάτ
Κατά την ομιλία του Κ. Σημίτη -όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- μέλη της Ελληνικής Ομάδας του Βερολίνου, διά της επικεφαλής τους, τον χαρακτήρισαν «συνυπεύθυνο για την κατάσταση, αφού επί των κυβερνήσεών του, η διαφθορά αυξήθηκε σε απίστευτο βαθμό» και υποστήριξαν ως «ιδιαίτερα προβληματικό να καλεί κάποιος τον Κ. Σημίτη για να μας πει πού πάει η Ελλάδα». Μάλιστα ανήρτησαν πλακάτ με τη λέξη «Siemens», φώναξαν συνθήματα για στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ζήτησαν να αποσυρθεί. Ο κ. Σημίτης αρνήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου