Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Φουλ για εμφύλιο


thumb
Η αποτυχία της αποστολής των παρατηρητών του Αρα­βικού Συνδέσμου να σταματήσει, έστω και για λίγο, τη βία στη Συρία, αλλά και η συνεχιζόμενη αμηχα­νία Αράβων και Δυτικών, ενώ ταυτόχρονα το καθεστώς του Μπασάρ Ελ Άσαντ και η αντιπολίτευση σκληραίνουν τη στά­ση τους, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια παρατετα­μένη, αιματηρή σύγκρουση, με όλα τα χαρακτηριστικά του εμφυλίου πολέμου!
Η κρισιμότητα της κατάστασης αποκαλύπτεται...
από το γεγονός ότι ο ηγέτης του Κατάρ, πρώτος μεταξύ όλων των Αράβων, εμφανίζεται έτοιμος να υποστηρίξει την αποστολή αραβικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στις ξεσηκωμένες πόλεις, όπως η Χαμά και η Χομς, αλλά ήδη εμφανίστηκαν οδοφράγ­ματα και σημεία ελέγχου σε προάστια της Δαμασκού. Η συριακή αντιπολίτευση διεκδικεί ένοπλες πράξεις δολιοφθοράς εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η Ρωσία έσπευσε να κάνει αισθητή την παρουσία της, στέλνοντας σε συριακό λιμάνι ένα πλοίο γεμάτο με πολεμοφόδια.
Δεν τον πιστεύουν
Η κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι Άραβες φοβούνται ότι η Συρία βαδίζει ολοταχώς προς τον εμφύλιο πόλεμο. Οι υποσχέσεις του Άσαντ για δημοψήφι­σμα και για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν γίνονται πιστευτές. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι στρατός και δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαντληθεί μετά την εννεάμηνη δράση κατά της αντιπολίτευσης...
Ωστόσο τα θεμέλια του καθεστώτος παραμένουν ισχυρά. Οι μειονότητες που το στηρίζουν, δηλαδή αλαουίτες, χριστι­ανοί, Δρούζοι, αλλά και αρκετοί Κούρδοι ή τμήματα της ανώ­τερης τάξης των σουνιτών δεν έχουν αποσύρει την υποστή­ριξή τους. Όμως οι δηλώσεις του σεΐχη του Κατάρ δείχνουν ότι οι Άραβες ηγέτες έχουν ξεγράψει τον Άσαντ, παρ' ότι δεν τολμούν να το πουν ευθέως.
Ο σεΐχης του Κατάρ, που πρωτοστάτησε στην υποστήριξη των εξεγέρσεων στην Τυνησία, την Αίγυπτο αλλά κυρίως τη Λιβύη, λειτουργεί ως η αιχμή του δόρατος της ομάδας των πλούσιων πετρελαιοπαραγωγών κρατών που επιδιώκουν με κάθε τρόπο την ανατροπή του Άσαντ...
Η μεγάλη δυσκολία, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει αξιόπι­στη εναλλακτική λύση.
Χαρακτηριστικό πάντως της επισφαλούς κατάστασης για τον Άσαντ είναι ότι για πρώτη φορά ο Χάσαν Νασράλα, ηγέ­της της πανίσχυρης οργάνωσης των σιιτών του Λιβάνου Χε­ζμπολάχ, κάλεσε τη «συριακή αντιπολίτευση, μέσα και έξω από τη Συρία, να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για διάλογο του Άσαντ και να συνεργαστεί μαζί του για την εφαρμογή των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε»!
Η έκκληση του Νασράλα, που ζήτησε «την επιστροφή της ηρεμίας και της σταθερότητας και την κατάπαυση της ένο­πλης δράσης για να λυθούν τα ζητήματα με τον διάλογο», δείχνει αναμφίβολα ότι το καθεστώς του Άσαντ κλονίζεται και η Χεζμπολάχ ανησυχεί διότι, αν ανατραπεί αυτό το κα­θεστώς, τότε η Χεζμπολάχ δεν θα μπορεί να δέχεται την ποικίλη στρατιωτική και άλλη βοήθεια από το Ιράν μέσω της Συρίας!

Φόβοι κατακερματισμού
Η παρέμβαση του σιίτη Λιβανέζου ηγέτη, που κάλεσε όχι μόνο τις αραβικές χώρες, αλλά και «τις σημαντικές μου­σουλμανικές χώρες της περιοχής, το Ιράν και την Τουρκία να βοηθήσουν για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία», δείχνει ότι η απειλή του εμφυλίου ή ακόμη και του κατα­κερματισμού της Συρίας είναι ορατή. Απομένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα αραβικά καθεστώτα και κυρίως αν η συριακή αντιπολίτευση μπορεί να συντονίσει τις δυνά­μεις της καινα ανατρέψει μόνη της το δικτατορικό καθε­στώς του Άσαντ.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου