Μετά και τη σφοδρή κριτική που δέχεται από τον διεθνή Τύπο για μεταρρυθμιστική ακινησία, αλλά και τη ραγδαία πτώση του στις δημοσκοπήσεις, και βέβαια ύστερα από το αλαλούμ...
με τις συγκρούσεις των υπουργών του, ο Παπαδήμος αναζητά εναγωνίως πολιτικό στίγμα πάνω στα συντρίμμια της χώρας.
Πολλοί, μάλιστα, λένε ότι, αν δεν επιβληθεί στην ορμή των τριών κομμάτων που του ρίχνουν βαριά σκιά, δεν πρόκειται όχι να μακροημερεύσει, αλλά ούτε καν να βγάλει τον πρώτο μήνα του 2012. Και εκείνοι που τον προορίζουν για ηγετικούς ρόλους και μετά τις εκλογές, φροντίζουν να τον στηρίξουν για να μην ξεφουσκώσει το προφίλ του.
Στόχος τους να αντέξει αφενός την πίεση του Αντώνη Σαμαρά, που θέλει να γίνει πρωθυπουργός - κύριος οίδε γιατί - μια ώρα αρχύτερα, την αγωνία του Γιώργου Παπανδρέου να επιβιώσει πολιτικά από το σπρώξιμο των δελφίνων και τον πανικό του Γιώργου Καρατζαφέρη, που τα κυβερνητικά σαλόνια προκαλούν συρρίκνωση στα δημοσκοπικά του ποσοστά.
Η πρώτη του αντίδραση είναι να αποσπάσει μια μάλλον χλιαρή συμφωνία από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ότι τον στηρίζουν και ότι δεν πιέζουν για εκλογές μια ώρα αρχύτερα.
Ύστερα απ' αυτό η πρώτη του απόφαση να προεδρεύσει χτες σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αθηναίων και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την κοινωνική αλληλεγγύη αποδεικνύει ότι έχει σκοπό να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό του «τεχνοκράτη».
Τόσο ο Παντελής Καψής όσο και ο ανερχόμενος κυβερνητικός αστήρ, σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Παγουλάτος, επιχειρούν συστηματικά τις τελευταίες μέρες να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι ο Παπαδήμος μέσα από τις θέσεις που κατείχε, άσκησε πολιτική και δεν είναι ένας στεγνός τεχνοκράτης με περιορισμένη πολιτική ορατότητα και κοινωνική ευαισθησία.
στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να «πρωθυπουργεύσει», ο Παπαδήμος ξεκίνησε εσχάτως το αγαπημένο σπορ όλων των πρωθυπουργών, τις διαρροές. Έτσι, συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αν διαπιστώσει ότι κάποιος υπουργός έχει κολλήσει και δεν προχωρά το έργο του.
Ήδη ο οικονομικός του σύμβουλος Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος τσεκάρουν έναν - έναν τους υπουργούς και τις επιδόσεις τους, σημειώνοντας καθημερινά τρόπους λειτουργίας, διαδικασίες και προβλήματα.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι πιο ανακουφισμένος, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το χρονικό όριο της κυβέρνησής του, αφού και ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε μια σχετική ανοχή στην ανοιξιάτικη επιμήκυνσή της, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι δεν διαφωνεί στη λογική ενός ανασχηματισμού, ακόμα κι αν αφορά στελέχη που ο ίδιος διόρισε στο πόστο τους.
Ουσιαστικά, έτσι κι αλλιώς η πενιχρή παρουσία των υπουργών της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο όποιος ανασχηματισμός θα αφορά την πολυπληθή ομάδα του ΠΑΣΟΚ και κυρίως την ορδή υφυπουργών.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, που συναντήθηκε τελευταίος μόλις προχτές με τον Λουκά Παπαδήμο, πρόσφερε την ολόπλευρη στήριξή του στην κυβέρνησή του και μάλιστα φρόντισε να το ανακοινώσει κιόλας.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι η συμμετοχή του Λαϊκού Ορθόδοξου συναγερμού, αφού από τη μια υπουργοί και υφυπουργοί του εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις σε συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ με κάθε αφορμή, από την πειρατεία στα πλοία ώς τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, ενώ από την άλλη ο Γιώργος Καρατζαφέρης επαναλαμβάνει μονότονα ότι μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν δεν «μικρύνει» το σχήμα. συνεργάτες του πρωθυπουργού παρακολουθούν με προσοχή την καθημερινή προσπάθεια του αρχηγού του ΛΑΟΣ να χτίσει μια θεωρία απεμπλοκής από την κυβέρνηση, αφού η κυβερνητική σύμπραξή του δημιουργεί δημοσκοπική καθίζηση. Ενδεχόμενη απόσυρση του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση ουσιαστικά δημιουργεί νέες σταθερές και προκαλεί τεκτονικό σεισμό, αφού η Ν.Δ. θα πρέπει να μοιραστεί το κόστος της νέας δανειακής σύμβασης πριν από τις εκλογές.
Στην περίπτωση αυτήν η συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου θα δοκιμαστεί σοβαρά και θα χρειαστούν πολύ λεπτοί χειρισμοί, ώστε να πειστεί ο Αντώνης Σαμαράς να εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση και μάλιστα να αυξήσει και τη συμμετοχή της Ν.Δ. σ' αυτήν.
Πάντως η πρωθυπουργία Παπαδήμου, που όλοι οι φιλόδοξοι πολιτικοί ηγέτες σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θέλουν να αποτελεί μια παρένθεση και μόνο, θα κριθεί όχι μόνο από το «κούρεμα» των ομολόγων, αλλά και από το αν θα κατορθώσει να ψηφίσει έστω και ένα... σοβαρό νομοσχέδιο.
topontiki.gr
aisei filarako prepi na tin kaneis ne alafra pidimatakia giati eisai teliws anikanos na vgalis tin ellada apo tin krisi texnokratis axridokratis eisai giayto oloi iellada sou rixni tis katares tis zwi sou
ΑπάντησηΔιαγραφή