Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Επικίνδυνα παιχνίδια προπαγάνδας με τη δραχμή




Σοφία Βούλτεψη:Το λάθος μήνυμα φαίνεται ότι εστάλη για άλλη μια φορά στο εξωτερικό, προκειμένου να «τιθασευτεί» το εσωτερικό μέτωπο, τόσο σε επίπεδο κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, όσο και σε επίπεδο λαού και συνδικάτων.

Η προπαγανδιστική πρωτοχρονιάτικη... ομοβροντία περί του κινδύνου εξόδου από το ευρώ και των συνεπειών της, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων (Παπαδήμος, Καψής, Ράπανος, Στουρνάρας) κατέληξε στην αρθρογραφία του γερμανικού Τύπου.

Για άλλη μια φορά, όπως και στο παρελθόν με την συκοφάντηση της χώρας, ένα θέμα εσωτερικής κατανάλωσης εμφανίζεται να κυριαρχεί αρνητικά στον ξένο Τύπο και κυρίως τον γερμανικό, που σπεύδει να προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της ευρωζώνης.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine μάλιστα, υπενθυμίζει ότι το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου στην πρόσφατη έκθεσή του αποκαλεί «επικίνδυνο παιχνίδι» τα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας με ταυτόχρονη έξοδό της από το ευρώ, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ΕΕ, καθώς «για τα άλλα μέλη της ευρωζώνης θα ήταν πιο συμφέρον να παραμείνει η Ελλάδα ακόμη κι αν χρεοκοπήσει».

Ουσιαστικά, ο γερμανικός Τύπος στέλνει προς πάσα κατεύθυνση – και την ελληνική – το μήνυμα περί ανάγκης να σταματήσει κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα, καθώς η Ελλάδα θα αποκλειόταν δια παντός από τις χρηματαγορές και θα έχαναν την αξία τους οι καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων, κάτι, που όπως γράφει η εφημερίδα, «θα οδηγούσε με βεβαιότητα στη ριζοσπαστικοποίηση της μεσαίας τάξης».

Επιβεβαιώνεται έτσι πως, παρά την κινδυνολογία για εσωτερική κατανάλωση, εκτός συνόρων ούτε να διανοηθούν θέλουν ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ – και επομένως θα κάνουν (και κάνουν) το παν για να αποφευχθεί.

Για «υπερβολική απαισιοδοξία» μιλά και η Neue Zürcher Zeitung, που επισημαίνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε μία βαθιά ύφεση, αλλά αυτή οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης και την έλλειψη ρευστότητας. Πολλοί παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας αντίθετα παραμένουν ανέπαφοι και μέσω της επιβληθείσας μείωσης μισθών, η παραγωγικότητα θα αυξηθεί συνολικά, υπό την προϋπόθεση ότι το κούρεμα του χρέους θα υλοποιηθεί κανονικά και θα σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση».

Αναφορά στην εκτίμηση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο και μετά το «κούρεμα» κάνει η Die Welt, που σημειώνει ότι «τα χειρότερα οικονομικά δεδομένα καθιστούν τις έως τώρα εκτιμήσεις για την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους από την πλευρά της Αθήνας, άχρηστες».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «πρόθεση ή σχέδιο» κάποιο κράτος μέλος του ευρώ να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το 2012 ή αργότερα, δήλωσε χθες πως αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους (PSI), ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία της ευρωζώνης και της τρόικας με τις ελληνικές αρχές για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, φουντώνουν και οι συζητήσεις γύρω από την «επόμενη ημέρα» στο ΠΑΣΟΚ, καθώς σήμερα συνέρχεται και πάλι το Πολιτικό Συμβούλιο και ενώ πληθαίνουν οι συζητήσεις περί μεθοδεύσεων για χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και ως τον Σεπτέμβριο…

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου