Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η ανθρωπότητα τρέμει

Αν τα Βαλκάνια είναι η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, η Μέση Ανατολή και ο γεωγραφικός χώρος ανάμεσα και γύρω από το Ισραήλ και το Ιράν, δικαιούνται να αυτοπροσδιορίζονται ως… κάτι περισσότερο. Με αναφορές παγκόσμιας κλίμακας, αντίστοιχες της ανησυχίας...

που προκαλείται κάθε φορά, όταν οι δυο ορκισμένοι εχθροί δοκιμάζουν τις αντοχές ο ένας του άλλου, και αμφότεροι της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

Ειδικά σε μια εποχή σαν τη σημερινή, με την παγκόσμια οικονομική κρίση να μην αφήνει περιθώρια για να σπαταληθούν δυνάμεις στην αποτροπή, πόσο μάλλον στη διαχείριση ενός πολέμου με θρησκευτικά χαρακτηριστικά και… πυρηνικές αποχρώσεις.

Το κλίμα της έντασης των σχέσεων Ισραήλ και Ιράν επιβαρύνεται διαρκώς. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας του Τελ Αβίβ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ότι το Ιράν θα μπορέσει ενδεχομένως να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή εντός του 2012. Κάτι που σημαίνει ότι οι διακηρύξεις της Τεχεράνης για προχωρημένο εμπλουτισμό ουρανίου, δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.

Απέναντι σε αυτή την απειλή, το Ισραήλ δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί να απαντήσει με ένα καίριο στρατιωτικό πλήγμα. Εντός του 2012, δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες. Πρακτικά, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το Τελ Αβίβ, ή να το αποτρέψει από ένα τέτοιο χτύπημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν την… εξαίρεση στον κανόνα, βρίσκονται σε προεκλογική τροχιά, και κανείς, ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά ούτε και οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα ήθελαν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι.

Οι δε δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων του Ιράν, και καθηγητών που έχουν σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εξοργίζουν τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, και τον ωθούν στο να υποστηρίζει δημοσίως ότι πίσω από τις εκτελέσεις βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Οι πρόσφατες απειλές της Δύσης για πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν, δεν εκτονώνουν αλλά επιβαρύνουν το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή. Και είναι προφανές ότι η ανθρωπότητα τρέμει στην ιδέα μιας «έκρηξης», που θα βυθίσει τον πλανήτη σε ένα τέλμα χωρίς διαφυγή. Περισσότερο και από την ανησυχία για τον μάλλον ανώριμο νέο ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο οποίος επίσης έχει πρόσβαση σε… κουμπί με πυρηνικά.

www.statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου