Συνεχίζεται το «σκληρό πόκερ» ανάμεσα σε Ε.Ε. και Ιράν, με φόντο το ζήτημα του πετρελαίου. Η Τεχεράνη είναι πολύ πιθανό να περάσει στην αντεπίθεση και να «προλάβει» το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές, μπλοκάροντας τις εξαγωγές του «μαύρου χρύσου», προοπτική που μπορεί κάλλιστα να στείλει στα... ουράνια την τιμή του «μαύρου χρυσού».
Ο εκπρόσωπος της επιτροπής Ενέργειας του ιρανικού κοινοβουλίου, Νασέρ Σουντάνι, ανέφερε την Πέμπτη ότι η βουλή αναμένεται να εξετάσει σε λίγες μέρες (ενδεχομένως την Κυριακή 29 Ιανουαρίου) σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει τις εξαγωγές προς την Ε.Ε. «Κανείς δεν θα μπορεί να αγοράσει ούτε μία σταγόνα πετρέλαιο, για να μάθουν να μην παίζουν με τη φωτιά» δήλωσε στο πρακτορείο Fars.
Ο πρόεδρος του Ιράν, από την πλευρά του, δήλωσε: «Δεν πρόκειται να μας επηρεάσει το εμπάργκο, αφού οι συναλλαγές με την Ευρώπη αποτελούν μόλις το 10% του εμπορίου μας». Ο μεγαλύτερος πελάτης είναι η Κίνα που αγοράζει καθημερινά από την Τεχεράνη 500.000 βαρέλια (που αντιστοιχεί στο 22%), ενώ οι χώρες της Ευρώπης πέρσι αγόρασαν το σύνολο τους 600.000 βαρέλια την ημέρα. Η κινεζική πλευρά πάντως, στηλίτευσε τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές κυρώσεις κάνοντας λόγο για «τυφλή πίεση», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τουρκία, η οποία έχει συνάψει σειρά εμπορικών συναλλαγών με την Τεχεράνη.
Η κίνηση αυτή της Τεχεράνης αποτελεί και έμμεση απάντηση στη Σαουδική Αραβία, η οποία -ως μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και φιλική προς τις ΗΠΑ- διαμήνυσε πριν από μερικές ημέρες ότι θα μπορούσε να καλύψει ενδεχόμενο κενό στην παραγωγή αργού.
Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν τη Δευτέρα σε πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν (ακολουθώντας ΗΠΑ και Ισραήλ. Παράλληλα, κάθε νέο συμβόλαιο με το Ιράν απαγορεύτηκε από την ΕΕ, όμως οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό αργό έχουν διορία μέχρι την 1η Ιουλίου να ακυρώσουν το υπάρχοντα συμβόλαια και να βρουν άλλους προμηθευτές.
Φόβοι για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου
Σημειώνεται ότι μία μέρα νωρίτερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε υπό όρους αυξηθεί κατά περισσότερα από 30 δολάρια, αν το Ιράν αποφασίσει να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας για την G20.
«Μια διακοπή των εξαγωγών του Ιράν προς τις οικονομίες του ΟΟΣΑ που δεν θα αντισταθμίζεται από άλλες πηγές μπορεί να προκαλέσει μια αρχική αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 20% έως 30% (περίπου 20 έως 30 δολάρια το βαρέλι σήμερα) που πιθανώς με την πάροδο του χρόνου να αντισταθμιστεί από άλλους παραγωγούς και τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης». ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την Ελλάδα μία αιφνιδιαστική κίνηση από την πλευρά της Τεχεράνης μοιραία θα «εκτοξεύσει» τις ήδη υψηλές τιμές του πετρελαίου αφού τα ελληνικά διυλιστήρια (ΕΛ.ΠΕ. και Μότορ Όιλ) δύσκολα θα έχουν συγκεντρώσει αποθέματα αργού.
Η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας (όπως και της ισπανικής, πορτογαλικής και της ιταλικής) είναι ιδιαίτερα υψηλή (σε ποσοστό 35% σχεδόν) και θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα για να στραφεί σε άλλους προμηθευτές, όπως η Λιβύη.
Φυσικά στην κόντρα της Ευρώπης και του Ιράν όλα είναι ρευστά, αφού και η Τεχεράνη δεν έχει την πολυτέλεια μακροχρόνιων κυρώσεων.
Β.Β.
www.newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου