Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ACTA: SOPA & PIPA on steroids!


Νομίζατε ότι επειδή τα νομοσχέδια SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (PROTECT IP Act ή πιο σωστά Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act) μπήκαν στον... πάγο ότι η ελευθερία του λόγου στο Internet δεν απειλείται;

Καταρχήν, οι περισσότεροι εκφράζουν φόβους ότι...
τα παραπάνω νομοσχέδια θα επανέλθουν, τροποποιημένα, με άλλες ονομασίες αλλά με τον ίδιο στόχο, να επιβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την λογοκρισία στο Internet. Θα συναντήσουμε δηλαδή ένα ακόμη μεγάλο κύκλο διαμαρτυριών, πιθανόν σαν αυτόν που γίναμε μάρτυρες στις 18 Ιανουαρίου του 2012.
Αυτό πάντως που αναμφισβήτητα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους χρήστες, όσο και τις εταιρείες Internet, είναι ότι οι αρχές, μάλλον δεν χρειάζονται νομοσχέδια σαν τα SOPA και PIPA για να λογοκρίνουν ή για να "κλεισουν" εταιρείες του Internet όπως άλλωστε διαπιστώσαμε και με την επέμβαση και τις συλλήψεις των υπεύθυνων του Megaupload.com και το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα filehosting sites στον κόσμο, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του δεν υποστήριζε την πειρατεία.
Το διαφημιστικό video του Megaupload


Μήπως όμως τελικά χρειάζονται οι αρχές, οι κυβερνήσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα ένα τέτοιο νομοσχέδιο ή κάποια συνθήκη;
Αν και είναι παρακινδυνευμένο να υποθέσει κάποιος οτιδήποτε, να θυμήσουμε ότι οι συλλήψεις για το Megaupload.com έγιναν στην Νέα Ζηλανδία και με την συνεργασία των ΗΠΑ. Οι δύο αυτές χώρες έχουν υπογράψει ήδη την συνθήκη... ACTA. Όχι ότι έχουν σχέση τα δύο αυτά γεγονότα, απλώς τα αναφέρουμε ως δεδομένα.  

Τι είναι η ACTA;

Αλλά τα SOPA και PIPA, που έτυχαν μεγάλης κατακραυγής, δεν είναι τίποτα μπροστά στο ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Τι είναι η ACTA;  Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, και με λίγα...λόγια,  είναι ντροπή για το δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεσμούς που το διέπουν, αλλά ας το δούμε με βάση... αντικειμενικά δεδομένα. 
Πρόκειται για μία διακρατική συμφωνία για τον καθορισμό διεθνών προτύπων περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ACTA θα δημιουργήσει ένα νέο διεθνές νομικό πλαίσιο στο οποίο οι χώρες μπορούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση και θα έχει το δικό της διοικητικό συμβούλιο εκτός των υφιστάμενων διεθνών οργανισμών, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organization ή WTO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας(World Intellectual Property Organization ή WIPO) ή τα Ηνωμένα Έθνη.
Δείτε αυτό το video από το La Quadrature du Net για να πάρετε μία ιδέα


Οι υποψήφιες χώρες θα υπογράψουν την συμφωνία ως απάντηση "στην αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου των προϊόντων απομίμησης και στην αύξηση της πειρατείας προστατευόμενων έργων πνευματικής ιδιοκτησίας". Το πεδίο εφαρμογής της ACTA περιλαμβάνει παραποιημένα προϊόντα, απομιμήσεις προϊόντων, φάρμακα κοινόχρηστης ονομασίας καθώς και την πνευματική ιδιοκτησία στο Internet. Tο Electronic Frontier Foundation (EFF) αντικρούει την ACTA, επειδή εσκεμμένα και λόγω "πολιτικής" εξαιρέθηκαν από την δημόσια συζήτηση για την ανάπτυξη της ACTA κοινωνικές ομάδες πολιτών που θα είχαν ως στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και εκπρόσωποι ανεπτυσσόμενων χωρών. 

http://ghz.gr/workshop/acta-sopa-pipa-steroids

afipnisoy.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου