Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές για το PSI


Το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές για το PSI Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, για το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, με «κούρεμα» 50% (PSI+), η οποία αποτελεί...
προαπαιτούμενο για την κατάρτιση και υπογραφή της σύμβασης για τη χορήγηση του β' πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα. Οι δύο πλευρές κρατούν σκληρές θέσεις και θέτουν «κόκκινες γραμμές», προκειμένου να υπερασπιστούν με σθένος τα συμφέροντά τους. Επίσης διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα hedge funds θα παραμείνουν απρόθυμα στη συμμετοχή τους και τα περίπου 15 δισ. ευρώ ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν sovereign funds της Κίνας δεν θα προσέλθουν.

Η εγχώρια αγορά αποπνέει μία αισιοδοξία και τονίζει ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους διεθνείς ιδιώτες πιστωτές της και ότι ενδέχεται να επιτευχθεί συμμετοχή έως και 80%. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν και θα ανταλλαγούν στο πλαίσιο του PSI+, να έχουν ονομαστική αξία το 50% της αρχικής και ένα κουπόνι 5%, ο συνδυασμός των οποίων θα ισοδυναμεί με ένα «κούρεμα» 60% της παρούσας αξίας (των παλαιών) ομολόγων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες, ενδεχομένως να δοθούν κάποια δικαιώματα αγοράς περαιτέρω τίτλων (warrants), με προνομιακούς όρους, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτών κατόχων του ελληνικού χρέους στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
Μέχρι αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν από το ελληνικό Δημόσιο θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο. Επίσης υπενθυμίζεται ότι οι ιδιώτες πιστωτές έκατσαν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι η εγχώρια πλευρά συμφώνησε ότι το χρέος των ιδιωτών -που θα λάβουν κατά την ανταλλαγή-, θα αντιμετωπιστεί επί ίσοις όροις με εκείνο του επίσημου τομέα.
Οι τραπεζίτες δεν επιθυμούσαν να υπερβούν το «κούρεμα» του 50%, ενώ ως αντιστάθμισμα των απωλειών που θα προκύψουν ζητούσαν εξασφαλίσεις για το εναπομείναν 50% και υψηλό επιτόκιο περίπου στο 7-8%, ενώ πάγιο αίτημά τους είναι οι εγγυήσεις.
«Ασπίδα»
Η «ασπίδα» της κυβέρνησης για την αύξηση της συμμετοχής των τραπεζών στο PSI+ προβάλλεται πως είναι η υποχρεωτική απομείωση του χρέους. Σε περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση προβεί σε μονομερή απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες, το ποσοστό θα φτάσει το 80%, αναφέρουν πηγές, προκειμένου να μεγιστοποιήσει το όφελος. Σε περίπτωση όμως που γίνει υποχρεωτικό και μονομερές «κούρεμα» από την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα «κουρευτούν» και τα ομόλογα, ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα κεφάλαια της ΕΚΤ θα ήταν αρνητικά, αφού σήμερα ανέρχονται σε περίπου 10,8 δισ. ευρώ και η ζημία που ενέγραφε θα ανερχόταν σε περίπου 12 δισ. ευρώ, λένε διεθνείς αναλυτές. Μάλιστα, φήμες των αγορών φέρουν την ΕΚΤ να κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ από τα 14,4 δισ. ευρώ που λήγουν τον Μάρτιο. Στο εθελοντικό ωστόσο «κούρεμα» εκτιμάται ότι τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ θα μπορούσαν να επαναγοραστούν από τη χώρα μας στις τιμές που τα έχει αποκτήσει.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Κούτρα, στέλεχος του ITC Markets, η μόνη εναλλακτική λύση του PSI+ είναι η «εθελοντική» προσφορά επαναγοράς.
Ο κ. Κούτρας υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα μπορεί να επαναγοράσει το ελληνικό χρέος, δίνοντας μετρητά για το περίπου 35% της αξίας του». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι μόνοι που θα συμμετέχουν στο PSI+ είναι όσοι πιεστούν από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Αντί λοιπόν να ανταλλάξουμε τα παλιά με καινούργια ομόλογα, κάνουμε ''εθελοντική'' προσφορά στα 35%», επισημαίνει ο κ. Κούτρας και προσθέτει ότι χρειάζονται περί τα 105 δισ. ευρώ. Αν υπάρξει συμφωνία με τους κατόχους, τότε τα ομόλογα σε βάθος 12 μηνών θα μπορέσει να τα «σηκώσει» το EFSF.
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι:
  • Το χρέος μειώνεται στο 120% του ΑΕΠ από την πρώτη κιόλας μέρα (15% αποχή από τη διαδικασία και με την ΕΚΤ να παίρνει το 70% της ονομαστικής).
  • Η Ελλάδα δεν θα έχει να πληρώσει τόκους και χρεολύσια για 10 χρόνια που είναι η περίοδος χάριτος των δανείων μας.
  • Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποδεχθεί αγγλικό δίκαιο στα ομόλογα. Μόνο στα διμερή δάνεια προς το EFSF (όπως και τώρα).
  • Οι ομολογιούχοι παίρνουν ρευστό και αποφεύγουν να διαχειριστούν ελληνικό ρίσκο, δεν θα έχουν άλλες ζημίες και ούτε οι τράπεζες θα είναι αναγκασμένες να κάνουν περαιτέρω προβλέψεις. «Τιμωρούνται», δε, ακόμα πιο αυστηρά, αλλά από την αγορά.
  • Η Ελλάδα καθαρίζει όλο το στοκ των ομολόγων της. Τα καινούργια ομόλογα θα μπορούν να έχουν ρήτρες συλλογικής δράσης και ό,τι άλλο θέλουμε.
  • Η Ελλάδα θα βελτιώσει κατά πολύ τη βιωσιμότητα του χρέους της αλλά και την πιστοληπτική της ικανότητα από την πρώτη μέρα.
  • Αγοράζοντας και καταστρέφοντας τα ομόλογα, απομακρύνεται ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος από ενεργοποίηση των ρητρών που υπάρχει σε πολλά ομόλογα του ΟΣΕ αλλά και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Η Ελλάδα θα πάει σε επιλεκτική χρεωκοπία, όπως και με το PSI, για όσο καιρό ισχύει η προσφορά.
Ισπανική αποχώρηση
Η δυναμική αντίδραση ενός ισπανικού fund, το οποίο αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, έδωσε ηχηρό μήνυμα τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για το «Vega Asset Management», το οποίο μετείχε στην επιτροπή συντονισμού των διαπραγματεύσεων και κατέχει σημαντικής αξίας ελληνικά ομόλογα.
«Το Vega πρέπει να αρχίσει να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες νομικές επιλογές, ώστε να αρνηθεί και να αμφισβητήσει κάθε ανταλλαγή που συνεπάγεται ζημία μεγαλύτερη του 50%», δήλωσε ο Jesus Saa Requejo, ανώτατο στέλεχος του Vega Asset Management.
Ελένη Κομίνη

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου