Το ΕΣΠΑ δεν πήρε κεφάλι, οι κρουνοί της ρευστότητας κλείνουν διαρκώς, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. αναβάλλονται για το 2012, ενώ ξένα κεφάλαια δεν έρχονται έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο βιωσιμότητας της χώρας. Ταυτόχρονα η κατανάλωση των νοικοκυριών δεν φαίνεται να ανακάμπτει, ενώ το κράτος συνεχίζει...
την «πίεση» πληρωμών. Οσο για το εξωτερικό μέτωπο, ο κίνδυνος χαμηλών πτήσεων ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη μειώνει τις ελπίδες για ανάταση μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών.
Κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι τεχνοκράτες της τρόικας και της ομάδας δράσης εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τριγμοί στον επιχειρηματικό κόσμο στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας καθώς δεν θρέφουν μόνο την ανεργία, αλλά δυναμιτίζουν τα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα, αυξάνουν τις κοινωνικές δαπάνες και απομακρύνουν όλο και πιο πολύ την έξοδο από το τούνελ.
Το πακέτο μέτρων 61,9 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει μόνο η εντός μνημονίου εποχή απαιτεί αναπτυξιακό αντιστάθμισμα για να μην βυθιστεί η χώρα σε ένα σπιράλ ύφεσης που θα καταστήσει το ίδιο το μνημόνιο μη βιώσιμο. Ο σχεδιασμός όμως δεν... πέτυχε. Μόνο από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ παραμένουν στο συρτάρι 8,2 δισ. ευρώ διαθέσιμων πόρων της περιόδου 2007 -2011. Οι τράπεζες δεν δανείζουν και το εγχείρημα των κοινοτικών οργάνων να στηρίξουν το σύστημα για να μετατρέψει τα κονδύλια σε δανειακά κεφάλαια (2 δισ. δάνεια για μικρομεσαίους και 6 δισ. ευρώ για μεγάλα έργα υποδομής) μεταφέρεται κι αυτό για το 2012. Οι μεγάλοι επενδυτές δεν έρχονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «ναυαρχίδα» των επενδύσεων και του Fast Track, το Ελληνικό, που μεταφέρεται χρονικά για το 2013- 2015.
Η γραφειοκρατία παραμένει... κραταιά με τα κλειστά επαγγέλματα να μην απελευθερώνονται, την κατάταξη της Ελλάδας σε δείκτες διαφθοράς και ανταγωνιστικότητας βυθισμένη και την ακρίβεια και το φορολογικό καθεστώς ευμετάβλητο (ο νέος νόμος που θα αλλάξει και πάλι την φορολογία νομικών προσώπων και τον ΦΠΑ αναβάλλεται για μία ακόμη φορά και προσδιορίζεται για τον Μάρτιο του 2012).
Οι επιπτώσεις είναι φανερές στην οικονομική ζωή του τόπου. Τα στοιχεία που καθημερινά συσσωρεύονται είναι απογοητευτικά:
**Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση επενδύσεων κατά 17,8% το τρίτο τρίμηνο του 2011 και κατά 14% περίπου κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τις ίδιες εθνικολογιστικές μετρήσεις, το ΑΕΠ περιορίστηκε το γ' τρίμηνο κατά 5% και σε ετήσια βάση μειώθηκε πολύ περισσότερο κατά 7,3%. Οσο για την κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε περισσότερο, κατά 5,5% το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 7,5% μεσοσταθμικά.
**Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ πλησιάζει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις 68,6 μονάδες. Ειδικά στον καταναλωτή, τα έχει ήδη φτάσει Εχει ειδική σημασία καθώς αποτελεί τον πρόδρομο δείκτη για την εξέλιξη των μεγεθών της οικονομίας τους επόμενους μήνες.
**Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 4,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης του τζίρου στο χονδρικό εμπόριο το τρίτο τρίμηνο υποχώρησε κατά 10,9%. Πέρυσι είχε περιοριστεί κατά 14,7%.
**Οι πωλήσεις στα αυτοκίνητα παρουσίασαν το ίδιο διάστημα μείωση κατά 6,7%. Πέρυσι η πτώση είχε φτάσει στο 54,1%.
**Η βιομηχανική παραγωγή περιορίστηκε κατά 12,3% τον Οκτώβριο.
**Οσο για τον πληθωρισμό, παρά το ότι η Ελλάδα είναι σε ύφεση επί 4 χρόνια, η οποία φέτος υπολογίζεται στο 5,5%, θεριεύβει. Τον Νοέμβριο καταγράφεται αύξηση 2,9%. Τα τρόφιμα ανατιμώνται κατά 3,8% και παρά την κρίση οι τιμές στα ρούχα αυξήθηκαν κατά 2,4%. Πολύ μεγάλη ήταν τον ίδιο μήνα η αύξηση σε δημητριακά (3,6%), γαλακτοκομικά (3,4%), ψάρια (6,9%), λαχανικά (6,5%), φρούτα (6,6%) και ζάχαρη (22,4%). Μόνο που οι ανατιμήσεις ροκανίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με αποτέλεσμα η τρόικα να μην θεωρεί αρκετές τις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει σε μισθούς και να ζητά νέον κύκλο «παρεμβάσεων» στα εργασιακά κεκτημένα με το πρόσχημα ότι μόνο έτσι (και όχι με ανάπτυξη) θα αναστραφεί η αύξηση της ανεργίας που διαμορφώθηκε στο 17,5% τον Σεπτέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου