Το ΔΝΤ φέρει σοβαρή ευθύνη για τη
μη έγκαιρη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της
εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς». Στο χθεσινό τους φύλλο, οι «Νιου Γιορκ
Τάιμς» αποκάλυψαν ότι υπήρχε προσχέδιο του Ταμείου από τα μέσα του 2009
που προέβλεπε χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά απεκρύβη ύστερα από πιέσεις
της κυβέρνησης Καραμανλή.
Η εφημερίδα σε χθεσινό της μακροσκελές ρεπορτάζ, με τίτλο «Οι
αρνήσεις που παγίδεψαν την Ελλάδα», αποκάλυψε ότι...
από τον Ιούνιο του 2009 οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, μέσω ενός προσχεδίου έκθεσής τους, προειδοποιούσαν: Η Ελλάδα μπαίνει σε μια εκτός ελέγχου περιδίνιση και το χρέος της μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία. Ομως οι Ελληνες αξιωματούχοι της κυβέρνησης Καραμανλή, αντιδρώντας, παραπονέθηκαν στο ΔΝΤ και έτσι τα συμπεράσματά του «κουκουλώθηκαν» με ευθύνη και των αξιωματούχων του Ταμείου. Η τελική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υποβάθμιζε τους κινδύνους για χρεοκοπία και τις συνέπειές της για την ευρωζώνη. Η «Ε» με ανταποκρίσεις της από τις ΗΠΑ είχε αποκαλύψει στο πρόσφατο παρελθόν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου -μέσω οικείων πηγών του- ήταν πλήρως ενήμερος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο του προσχεδίου και των πραγματικών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας.
Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», καταγράφοντας στην ουσία το ιστορικό της κρίσης με άγνωστες και γνωστές λεπτομέρειες, υποστηρίζουν ότι σε όλες τις προσπάθειες να αποσοβηθεί η κρίση, οι εμπλεκόμενες πλευρές απέφευγαν να αναφέρουν τα συμπεράσματα του σχεδίου της έκθεσης του ΔΝΤ, ότι δηλαδή η Ελλάδα κινδυνεύει και θα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσει το χρέος της. «Η αναδίπλωση του ΔΝΤ ήταν μόνο ένα μικρό στοιχείο σε ένα ευρύ πλέγμα άρνησης που βοήθησε να οδηγηθεί η Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και απειλεί να διαλύσει το ευρώ», αναφέρουν οι «Τάιμς». «Πολιτικοί, τραπεζίτες και αξιωματούχοι υποτίμησαν τους κινδύνους. Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί από τους υπευθύνους πρόσφεραν λύσεις που απλά άφησαν το πρόβλημα να κακοφορμίσει» σημειώνουν .
Ο βασικός υπέρμαχος της άρνησης ήταν ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζακ-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος επέμενε πως δεν επιτρέπεται σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα να πτωχεύσει. Σύμφωνα όμως με πολλούς ειδικούς, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δραστηριοποιούνταν πιο γρήγορα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, αλλά και του ισπανικού και του ιταλικού, η κρίση που πλήττει σήμερα ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί και να είχε ήδη ξεπεραστεί.
«Εξαιτίας αυτής της άρνησης και της καθυστέρησης, η Ελλάδα χρειάζεται να "κουρέψει" το 85% του χρέους της -το 50% δεν είναι αρκετό» υποστήριξε με δήλωσή του ο Γουίλεμ Μπούτερ, επικεφαλής οικονομολόγων της Citigroup. «Ηταν εμφανές από την άνοιξη του 2010, ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο» συμπλήρωσε με σχόλιό του ο Ρίτσαρντ Πόρτες, οικονομολόγος του London Business School.
Ο Ολλανδός οικονομολόγος Μπομπ Τράα, σημερινός «τοποτηρητής» του ΔΝΤ στην Αθήνα, που συνέταξε το επίμαχο προσχέδιο της έκθεσης του Ταμείου, επανήλθε λίγο αργότερα με νέα έκθεσή του, στην οποία κατέληγε πως αν η Ελλάδα ήταν επιχείρηση θα είχε πτωχεύσει προ πολλού. Για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε, αλλά τα συμπεράσματα της ανάλυσης αυτή τη φορά δεν τροποποιήθηκαν. Μόνο πρόσφατα, γράφει η εφημερίδα, άρχισε να δίνεται προσοχή στις πρώτες εκείνες εκθέσεις και αναλύσεις του ΔΝΤ.
Στο ρεπορτάζ καταγράφεται ότι ενώ οι Ελληνες αξιωματούχοι (βλέπε τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου) παραδέχονταν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η χώρα έχει ξεμείνει από λεφτά, οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθωση ήταν ταμπού.
Ο Γ. Παπανδρέου, κατά τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» που επικαλούνται συνομιλία τραπεζίτη με τον Ελληνα πρωθυπουργό, εξέταζε από την περασμένη άνοιξη όλες τις επιλογές, ακόμη και αυτήν της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ο επικεφαλής του IIF (Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών), Τσαρλς Νταλάρα, που διαπραγματεύεται το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, όταν σε συνάντηση που είχε με Παπανδρέου - Βενιζέλο στην Αθήνα τούς είπε ότι θα χρειαστεί άμεση αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους, «έδειχναν σοκαρισμένοι και έκπληκτοι» δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Νταλάρα. «Εδειχναν να μην το πιστεύουν».
Από το περασμένο καλοκαίρι, το Βερολίνο ξαναστύλωσε για ακόμη μια φορά τα πόδια του καθυστερώντας επικίνδυνα τις αποφάσεις. Η πρόσφατη απόφαση της 27ης Οκτωβρίου για τη νέα δανειακή σύμβαση εκτιμήθηκε από τους ειδικούς ως ακόμη μια μορφή άρνησης. «Πρέπει να έχεις ένα πιεστικό στοιχείο για να το κάνεις να λειτουργήσει» είπε ο Μίτου Γκουλάστι, ένας ειδικός σε θέματα χρεοκοπίας του Πανεπιστημίου Duke. «Το να μην το αποδέχεσαι, σημαίνει ότι ζεις σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου