θα επιδιώξει κοινή συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - είχε τη σημασία της. Αυτοβούλως λοιπόν ο εκ των διεκδικητών του πρώτου ρόλου στο ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Με δεδομένο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν συμμετείχε εμφανώς στις πιέσεις παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου, πολλοί σκέφτηκαν αμέσως ότι άρχισε η κούρσα διαδοχής. Παρότι η δημοσιοποίηση του γεγονότος ότι το Σάββατο λήγει η 4ετής θητεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει πυροδοτήσει τα σενάρια διαδοχής. Οι εκτιμήσεις των στελεχών δίνουν και παίρνουν και το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει μια καταστατικού τύπου παράταση της παραμονής του στο πηδάλιο του ΠΑΣΟΚ, μέσα από μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Να θυμίσουμε ότι το σενάριο να καταφύγει στη λαϊκή βάση του κόμματος θεωρείται μάλλον ακραίο, αφού η δυνατότητα διεξαγωγής εκλογής με την κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία φαντάζει μάλλον σουρεαλιστική. Γι’ αυτό και πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να παραταθεί σιωπηλά η παραμονή Παπανδρέου στην εξουσία, παρότι πολλά στελέχη αναμένεται να θέσουν δημόσια το θέμα αυτό.
Στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλοι βουλευτές και στελέχη, που δεν κρύβουν ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου από την προεδρία του κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να ενταθούν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και οι κινήσεις ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του κόμματος. Παράγοντας ισορροπίας για πολλούς αναδεικνύεται ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αφού η στάση του αυτήν την περίοδο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Πολλοί κοιτάνε τον αντιπρόεδρο με καχύποπτο βλέμμα, θεωρώντας ότι η ταύτιση των τελευταίων μηνών σχετίζεται με «δαχτυλίδι» διαδοχής και μάλιστα βελούδινης και με τη στήριξη των σκληρών παπανδρεϊκών, που υπόσχονται να τον στηρίξουν αν αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου «οικεία τη βουλήσει» και όχι πιεσμένος από στελέχη. Τα σενάρια σε σχέση με τη στάση του Βενιζέλου δίνουν και παίρνουν. Τα επικρατέστερα είναι δύο:
♦ Είτε ο Βενιζέλος να έχει αποδεχτεί να περιμένει προκειμένου ο Γιώργος Παπανδρέου να έχει μια ακόμα ευκαιρία και να είναι αυτός που θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές προκειμένου να «μετρήσει» την πρωθυπουργία του.
♦ Είτε να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος αμέσως μόλις ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία και μάλιστα με «συνοπτικές» διαδικασίες και όχι κατ’ εφαρμογή του καταστατικού.
Και στις δύο περιπτώσεις εμπεριέχεται η συμφωνία μεταξύ Παπανδρέου - Βενιζέλου και βέβαια η αποδοχή της διαδικασίας και από το «τρίο» Λοβέρδου - Διαμαντοπούλου - Ραγκούση, αφού θεωρούν ότι αυτή η πεντάδα είναι που στην παρούσα φάση διατηρεί την ισορροπία εντός του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει εδώ και καιρό αποκαταστήσει επαφές και μάλιστα σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πιο έξαλλους βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι απέναντι στον Παπανδρέου και με μεγάλη απογοήτευση είδαν τον Βενιζέλο να τον στηρίζει «με νύχια και με δόντια» στις δυσκολότερες στιγμές του.
Έτσι προκύπτει το ερώτημα τι θα πράξει το «τρίο» και κυρίως ο πιο ορμητικός απ’ όλους, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Εδώ κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να απαντήσει αν θα έχει την υπομονή να δει τις εξελίξεις να τρέχουν και να αποφασίσει για το τι πρόκειται να πράξει ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων. Πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι βλέποντας την πορεία των πραγμάτων ο Ανδρέας δεν θα αντέξει και θα επιχειρήσει να «τρέξει» τα πράγματα.
Στην παρούσα πάντως φάση πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι καλά είναι τα γεύματα, οι γιάφκες και οι κρυφές συναντήσεις στελεχών, ωστόσο αυτό που θα αποτελέσει την πραγματική θρυαλλίδα είναι κυρίως η πορεία της χώρας αλλά και η δυνατότητα να συσπειρωθεί έστω και κατ’ ελάχιστο η κομματική βάση του κόμματος.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου