Σκληρή επίθεση της Alpha Bank στην ΕΛΣΤΑΤ. Η τράπεζα αμφισβητεί ευθέως
τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή τόσο σε ό,τι
αφορά τα ποσοστά ανεργίας, όσο και την ύφεση.
ευθέως τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή τόσο σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ανεργίας, όσο και την ύφεση.
Συγκεκριμένα οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν μεταξύ των άλλων:
Η πτώση του ΑΕΠ το 2010 δεν ήταν τελικά -4,5%, όπως εκτιμούσε η ΕΛΣΤΑΤ (και η Eurostat) από τα τέλη του 2010 έως τον Νοέμβριο του 2011 (έναντι -4% που ήταν η εκτίμηση της τρόικας τον Μάιο του 2010), αλλά -3,5%. Ομως η εκτίμηση για -4,5% ρυθμό ανάπτυξης το 2010 επηρέασε αρνητικά το οικονομικό κλίμα σχεδόν ολόκληρο το 2011 "καθώς χρησιμοποιήθηκε σε χιλιάδες μελέτες και αναλύσεις διεθνώς για να στηρίξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς τη χρεοκοπία και την επιθετική πολλαπλή υποβάθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ανακοίνωση του -3,5%. Ολοι ξέρουν το -4,5%".
Ενώ σε ό,τι αφορά την ανεργία, υπογραμμίζουν: "Ξαφνικά τον Αύγουστο του 2011 η ανεργία στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στις 908 χιλιάδες άτομα και το ποσοστό ανεργίας στο 18,4%, από 16,5% τον Ιούλιο του 2011.
Οι αναλυτές
Ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, αυτή η εξωπραγματική αύξηση της ανεργίας σε έναν μόνο μήνα δεν επαληθεύεται ούτε στο ελάχιστο από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η δραματική επιδείνωση της ανεργίας τον Αύγουστο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των ανέργων στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας -νησιά Αιγαίου, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Κρήτη- περίπου κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ιουλίου 2011.
Δηλαδή, στο Νότιο Αιγαίο (Ρόδος, Κω, κ.λπ.) αυξήθηκε η ανεργία τον Αύγουστο κατά 9.100 άτομα έναντι του Ιουλίου και στην Κρήτη κατά 15.240 άτομα τον ίδιο μήνα, χωρίς να εξηγείται το πώς προέκυψε αυτή η επιδείνωση σε έναν μήνα και μάλιστα στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου στη χώρα.
Και σημειώνουν χαρακτηριστικά: Επειδή τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο ευρείας αμφισβήτησης, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να συνοδεύονται τουλάχιστον από επαρκείς εξηγήσεις. Ανεξαρτησία σημαίνει έλεγχος.
Εφη Καραγεώργου
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου