Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η Γερμανία τραβάει επικίνδυνα το σχοινί




Σοφία βούλτεψη:Με μηνύματα από το παρόν γιορτάστηκε χθες η 38η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς εκτός από τα καθιερωμένα συνθήματα, αναρτήθηκαν και πανό στα αγγλικά με παραλήπτες τους δανειστές μας, τους οποίους οι διαδηλωτές καλούσαν να σταματήσουν «αυτήν την παράνοια».

Φυσικά, σε ώτα μη ακουόντων, αφού και οι δανειστές... βρίσκονται σε πανικό, με το σπρεντ της Γαλλίας να έχει πάρει για τα καλά την ανηφόρα και την Ισπανία να δανείζεται με 7%!

Η κρίση έχει φθάσει ακόμη και στο Βέλγιο, ενώ ήδη πλήττεται και η Αυστρία, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενισχύει την επιθετική πολιτική της, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων.

Στο μεταξύ, ξύπνησε και ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που δήλωσε πως η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει αρχίσει να πλήττει την πραγματική οικονομία και απευθύνοντας έκκληση για επαγρύπνηση, ώστε να μην μεταδοθεί η κρίση στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε πεισματικά στην άποψη ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο «δανειστή έσχατης ανάγκης», αλλά και στην άποψη ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση στην ευρωζώνη».

Γι’ αυτό και εξακολουθούν να ασχολούνται με την Ελλάδα, επιμένοντας τελικά στις γραπτές εγγυήσεις, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γιουνκέρ αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα.

Το κάνει κάθε φορά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, που επαναλαμβάνει πως η απαίτηση για γραπτές διαβεβαιώσεις παραμένει.

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας δεν επαρκεί για να πειστούν οι δανειστές, καθώς και το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες πως θα εκταμιεύσει το δικό του τμήμα της δόσης, μόλις υπάρξουν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις από τη νέα κυβέρνηση – χωρίς να αναφέρει αν θα είναι γραπτές και υπογεγραμμένες από όλους.

Στο μεταξύ χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση προς την ΕΕ και την ΕΚΤ, προκειμένου να βρουν άμεσα λύση.

Όπως είπε, «η Ευρώπη χρειάζεται μια διακυβέρνηση που να λαμβάνει αποφάσεις για όλους» και «μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που να είναι πραγματικά τέτοια», προειδοποιώντας ότι ο γαλλογερμανικός άξονας πρέπει να αντιληφθεί ότι η κρίση πλησιάζει και την αυλή τους.

Η απάντηση ήλθε από το Βερολίνο μέσω της επιτροπής συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της οποίας, Β. Φραντς, αποκάλεσε «θανάσιμο αμάρτημα» τη διεύρυνση της αγοράς κρατικών ομολόγων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, όμως, επίσης μέλος της «επιτροπής σοφών», επιμένει να διαφοροποιείται, υποστηρίζοντας πως ήλθε η ώρα η κεντρική τράπεζα να αναλάβει δράση και να αποτελέσει τον δανειστή έσχατης ανάγκης προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γιουνκέρ χαρακτήρισε «καταστροφικό» το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Μιλώντας στην εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης, είπε πως σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.

Δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική στην κ. Μέρκελ, φθάνοντας στο σημείο να υπενθυμίσει στην Γερμανία το δικό της χρέος, που βρίσκεται στο 80% του ΑΕΠ και επομένως, όπως είπε, είναι πολύ σοβαρότερο από το 60% της Ισπανίας.

«Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», σχολίασε με νόημα ο Γιουνκέρ. Για να γίνει ακόμη πιο καυστικός:

«Φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο Νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι».

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου