Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Διαπραγμάτευση-θρίλερ με την τρόικα Μεγάλες αποκλίσεις απ΄ τους στόχους


Διαπραγμάτευση-θρίλερ με την τρόικα Μεγάλες αποκλίσεις απ΄ τους στόχους


Εντονη ανησυχία για την πορεία των μεγεθών του Προϋπολογισμού του 2011 επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ούτε ο αναθεωρημένος στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ.


Αυτό προκύπτει από τον επιτόπιο έλεγχο... που διενεργούν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) που άρχισαν ήδη να «ξεσκονίζουν» τα βιβλία στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον ευρωπαίο Eπίτροπο Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΙF κ. Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και με το επιτελείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι συζητήσεις με την πλευρά της Κομισιόν και του ΔΝΤ αφορούσαν κυρίως τον επερχόμενο έλεγχο της τρόικας, ενώ με τον κ. Νταλάρα την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Οι επικεφαλής της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα την Παρασκευή και αναμένεται ότι θα αρχίσουν από Δευτέρα τη διαδικασία εξέτασης των προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) από την οποία θα εξαρτηθεί το ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης και η έγκαιρη εκταμίευσή της πριν από τα Χριστούγεννα.

Η επίσκεψη της τρόικας αφορά τυπικώς την έναρξη διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 130 δισ. ευρώ. Ωστόσο το σημείο αφετηρίας θα είναι -για τρίτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο- η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και τους κυρίους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) για το κατά πόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις εκταμίευσης της 6ης δόσης.

Μέχρι στιγμής τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς οι αποκλίσεις από τους στόχους και τις δεσμεύσεις είναι μεγάλες. Ενδεικτικά η υστέρηση των εσόδων (μόλις 4,22 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, πτώση 6,9% σε ετήσια βάση), το ατελές άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (ουδείς στο υπουργείο Οικονομικών δύναται να εξηγήσει τι ισχύει και τι συμβαίνει και γι' αυτό ανατέθηκε μελέτη στο ΚΕΠΕ) αλλά και η καθυστέρηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, προσφέρουν ήδη επιχειρήματα στην τρόικα για να ζητήσει νέα μέτρα για το 2011 και το 2012.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης δήλωσε πάντως την Τρίτη ότι δεν αναμένονται νέα μέτρα πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί: «Υπάρχουν μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς και είτε έχουν εφαρμοστεί μερικώς, είτε μερικές φορές και καθόλου. Νέα μέτρα που δεν έχουν ψηφιστεί, που δεν έχουν ακουστεί δεν προβλέπονται».

Με δεδομένο ότι τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου επαρκούν ως τα μέσα Δεκεμβρίου (χάρη στην παύση πληρωμών του Δημοσίου εκτός από την πληρωμή μισθών και συντάξεων), η απαίτηση της τρόικας για διορθωτικά μέτρα της τελευταίας στιγμής, σε επίπεδο εσόδων και δαπανών, ενδέχεται να λάβει εκβιαστικό χαρακτήρα, ιδίως όσο η χώρα θα ξεμένει από ρευστό.

Για να αποφευχθεί το ισχυρό και δραματικό αυτό ενδεχόμενο, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου αποκτά καίρια σημασία. Ο κ. Παπαδήμος θα συζητήσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
 
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου