Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Εχούν χάσει τον μπούσουλα!Παπανδρέου: «Μας πολεμούν οι τραπεζίτες»


Παπανδρέου: «Μας πολεμούν οι τραπεζίτες»
Για συνομωσία τραπεζιτών κατα της κυβέρνησης  έκανε λόγο στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τα όσα είπε στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ο κ. Τόλκας.
 
Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος, ενώ κατηγορεί... τις τράπεζες για παιχνιδια εναντίον του κράτους.

Ο πρωθυπουργός  ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή.


Τα σενάρια της σημερινής συνεδρίασης

Το σημερινό έκτατο υπουργικό συμβούλιο - το οποίο ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ - δεν πραγματοποιείται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του τόπου, αλλά για να διασφαλιστεί η παραμονή ή όχι της Κυβέρνησης Παπανδρέου στην εξουσία.

Πρόκειται για την πιο κρίσιμη συνεδρίαση των τελευταίων δυο ετών, ενώ παράλληλα οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι θα υπάρξουν μια σειρά από τοποθετήσεις οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στους «δελφίνους» και τον Πρωθυπουργό.

Τα σενάρια που διαρρέονται είναι ποικίλα αλλά αυτό που ο κ. Παπανδρέου έχει στο μυαλό του είναι να επιχειρήσει την αποφυγή  αναμέτρησης με τους ισχυρούς Υπουργούς-μάλλον απίθανο- και να πάει στην Βουλή οπότε και εκεί θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του τονίζοντας ότι «όποιος θέλει να με ρίξει ας το κάνει μέσα στο Κοινοβούλιο».

Στο μεταξύ ακόμα και οι πιο στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου δεν μπορούν να εκτιμήσουν ποια πολιτική στάση θα κρατήσει εν τέλει αλλά και τι ακριβώς θα επιχειρήσει πραγματικά προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος και οι δυο-τρεις στενοί του φίλοι.  Μάλιστα πολλά κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η αποψινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν λάθος επιλογή γιατί εκεί θα είναι αναγκασμένος ο κ. Παπανδρέου να κονταροχτυπηθεί με τους κορυφαίους χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ή να έχει την παραμικρή ένδειξη μέχρι αυτή την ώρα τι θα συμβεί αλλά και τι έχουν στο μυαλό τους.

Πληροφορίες- που εν τω μεταξύ δεν έχουν διασταυρωθεί- επιμένουν ότι η αντιπαράθεση που ετοιμάζουν στον κ. Παπανδρέου θα είναι σκληρή και ανελέητη. Εν πολλοίς αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να αναγκάσουν τον Πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Το χρονικό της κυβερνητικής κρίσης

Από την ώρα της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος πάντως το ΠΑΣΟΚ – και η χώρα – βρίσκεται σε ένα διαρκές θρίλερ με συνεχείς ανατροπές, που ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχει «θηλυκή» χροιά. 
Μέσα σε μισή ημέρα λοιπόν είχαμε πρωτοβουλίες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν φάνηκαν να έχουν καμία διάθεση αυτοσυγκράτησης, αρχής γενομένης από τη πρώην υφυπουργό και βουλευτή Μιλένα Αποστολάκη.
Η ανεξαρτητοποίηση της άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις ενδοκομματικές εξελίξεις, καθώς από κει και πέρα η κυβέρνηση κατάφερε να βρίσκεται στο χείλος της διάλυσης.

Ο δε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τάχθηκε ανοιχτά κατά του δημοψηφίσματος, ενώ «παρέα» με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση, αναμένεται να αναλάβουν μια πρωτοβουλία μέσα στο υπουργικό που κανείς όμως ακόμα δεν ξέρει τι είδους θα είναι. Υπενθυμίζεται παρ' όλα αυτά πως οι τρεις τους είχαν παρέμβει με άρθρο τους στις αρχές του Οκτώβρη για την πολιτική της κυβέρνησης,
Και μετά ήρθε και η Εύα Καϊλή. Η οποία αφού αμφιταλαντεύτηκε για το αν θα ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι και έγινε μέσα σε λίγα λεπτά το κεντρικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ από την οποία κρινόταν η τύχη της κυβέρνησης, τελικά αποφάσισε να αρκεστεί σε μια επιστολή, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.
Πρόκειται για στάση που είχε κρατήσει νωρίτερα και η Βάσω Παπανδρέου, η οποία με τους γνωστούς δραματικούς της τόνους ζητούσε παρέμβαση του Κάρολου Παπούλια προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Η ημέρα για την κυβέρνηση βέβαια δεν τελείωσε εδώ, αφού έξι βετεράνοι του ΠΑΣΟΚ, οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στεφανος Μανικας, Δημήτρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνάς Σταυρακάκης, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογές.
Το απόγευμα, η Τόνια Αντωνίου και η Χαρά Κεφαλίδου αποφάσισαν να συνταχθούν με την άποψη της Βάσως Παπανδρέου και να ζητήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος – χωρίς όμως να το λέει ξεκάθαρα – τάχθηκε και ο Μίμης Ανδρουλάκης.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το δημοψήφισμα αποδοκιμάζεται σχεδόν από το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών αλλά και των οικονομικών παραγόντων των διεθνών αγορών.
 
www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου