Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Μεταβατικός προϋπολογισμός μεταβατικής κυβέρνησης




Σοφία Βούλτεψη:Μεταβατικό προϋπολογισμό, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση που καλείται να τον εκτελέσει, περιείχε το χθεσινό «φλασάκι» που ο υπουργός των Οικονομικών κ. Βενιζέλος παρέδωσε τον Πρόεδρο της Βουλής.

Με προβλέψεις που τελούν υπό την αίρεση της πορείας της ανταλλαγής ομολόγων, με έσοδα προερχόμενα και πάλι από την βαριά φορολογία, με βέβαιη την προοπτική ότι...
το 2012 θα είναι η τέταρτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης για τη χώρα, ο νέος προϋπολογισμός καταρτίστηκε με μοναδικό γνώμονα την μείωση του ελλείμματος και την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όσον αφορά στα ζέοντα θέματα της ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μεν πρόβλεψη αύξησης των δημοσίων επενδύσεων, αλλά και αυτό, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, είναι γράμμα κενό, καθώς σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης είναι αδύνατον να προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός τελεί υπό την αίρεση των πολιτικών εξελίξεων, καθώς στη χώρα θα διεξαχθούν εκλογές και η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να τον αναθεωρήσει, κυρίως αφού υπάρξουν τα αποτελέσματα του PSI.

Μια διαδικασία που προς το παρόν βρίσκεται στην αρχή και το μέλλον της παραμένει άδηλο, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, να δηλώνει πως θα πάρει πολλές εβδομάδες και είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλά ενδιαφερόμενα μέρη.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία επιμένει στη σκληρή γραμμή της, με το Βερολίνο να συγκρούεται με το Λονδίνο, ενώ στον καυγά μπήκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Η Βρετανία διαφωνεί με την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (Φόρος Τόμπιν), αλλά, κυρίως, με την εμμονή Μέρκελ στην αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Είναι γνωστό ότι το Λονδίνο αντιτίθεται σθεναρά στην παραχώρηση εξουσιών στις Βρυξέλλες και στην απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

«Χώρες με μεγάλο χρέος όπως η Βρετανία δεν μπορούν να υπαγορεύουν στην ευρωζώνη τι να κάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», ήταν η καυστική παρατήρηση Γιουνκέρ. «Το χρέος της Βρετανίας είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και το δημοσιονομικό της έλλειμμα διπλάσιο. Είμαι υπέρ του διαλόγου, αλλά είμαι κατά του να μου υπαγορεύουν αυτοί που πάνε χειρότερα από εμάς».

Στην Ελλάδα, ο ιδιότυπος τρόπος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε (μένοντας) από την εξουσία, έχει προκαλέσει μια μεγάλη συζήτηση, με τον κ. Παπανδρέου να πραγματοποιεί από την Πέμπτη σειρά επαφών με τα πρωτοκλασάτα στελέχη.

www.elzoni.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου