Την Παρασκευή που πέρασε, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, φιλοξενήθηκε μια εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε Έλληνα πατριώτη. Κεντρικό του θέμα το “το χθες, το σήμερα και το αύριο των υδρογονανθράκων”. Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζελελίδης, ο Χημικός Μηχανικός Πετρελαίων Ηλίας Κονοφάγος και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης.
Τόσο οι “υδρογονάνθρακες”, όσο και ο ορυκτός πλούτος της χώρας εν γένει, έχουν τελευταία γίνει ζήτημα επικαιρότητας “πρώτης γραμμής”. Ειδικά μάλιστα με δεδομένες τις εξελίξεις...
στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις της Κύπρου, αλλά και την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, με την προσπάθεια αμφισβήτησής της. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ήταν συγκεκριμένα άτομα, όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος, και ο Κώστας Χαρδαβέλλας που είχαν ξεκινήσει την συζήτηση. Και τότε οι διάφοροι... ειδήμονες και κορυφαία στελέχη των εκάστοτε κυβερνήσεων ουσιαστικά προσπαθούσαν να τους πλασάρουν ως γραφικούς. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για το θέμα είναι ότι η αίθουσα όχι μόνο ήταν ασφυκτικά γεμάτη, αλλά και υπήρχε αρκετός κόσμος ο οποίος βρισκόταν όρθιος αλλά και άλλοι που περίμεναν απ' έξω.
Την εκδήλωση άνοιξε, όπως είναι φυσικό, ο συντονιστής της, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά σε κάποιους από αυτούς έκανε μια επί της ουσίας πολιτική υπόθεση. Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι πιστεύει πως είμαστε σε ένα οριακό χρονικό διάστημα, στο οποίο ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Και τόνισε ότι κάποιοι έχουν σκοπό στα επόμενα χρόνια να “ξεπουλήσουν” ολόκληρη την ελληνική επικράτεια έναντι ευτελούς ποσού. Και τόνισε ότι πρέπει να σπάσει η σιωπή που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν, τοποθετώντας επί της ουσίας την συγκεκριμένη εκδήλωση στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Είπε ότι διακυβεύονται πολλά αυτές τις ημέρες, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν καθώς αυτή η κυβέρνηση “δεν αντέχει”.
Αμέσως, μετά, τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Αναφέρθηκε στην μακρά του προσπάθεια να αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα και τις πιέσεις που δέχθηκε, αναφέροντας μάλιστα περιστατικό, στο οποίο πρώην υπουργός (που ανήκε στην Νέα Δημοκρατία) τον πλησίασε και του είπε ότι είναι έξυπνος, νέος και να προσέχει με αυτά που λέει με το πετρέλαιο γιατί θα γίνει γραφικός. Αναφέρθηκε μάλιστα στις πρώτες προσπάθειες για την εξόρυξη πετρελαίου στην χώρα μας, επί επταετίας, τονίζοντας ότι αυτές σταμάτησαν από την στιγμή που την εξουσία στην χώρα μας ανέλαβε με το πραξικόπημά του ο Ιωαννίδης.
Επί της ουσίας ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, προσπαθεί να εξουθενώσει, να “ισοπεδώσει” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τους Έλληνες, προκειμένου μετά να τους γλυκάνει με μια μικρή απόδοση της πραγματικής δυνητικής περιουσίας τους, που θα έχει ξεπουληθεί αντί πινακίου φακής.
Τον Κυριάκο Βελόπουλο ακολούθησε στο βήμα ο Αβράαμ Ζελελίδης, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και σύμφωνα με όσους γνωρίζουν πρόσωπα είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην χώρα μας στο ζήτημα των πετρελαίων εντός της Ελλάδος.
Η τοποθέτησή του, σύμφωνα με όλους τους παρισταμένους ήταν εντυπωσιακή, καθώς με άκρως επιστημονικό τρόπο ανέπτυξε την άποψή του. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι ήδη από το 1993 προσπαθεί να πείσει τους εμπλεκόμενους με την πολιτική ότι υπάρχει πετρέλαιο το οποίο αξίζει αν μη τι άλλο να γίνει αντικείμενο έρευνας στην χώρα μας. Ο καθηγητής μάλιστα είπε ότι πετρέλαιο δεν υπάρχει σε μία μόνο περιοχή της χώρας, αλλά σε αρκετές, τις οποίες μάλιστα παρουσίασε στους παρευρισκόμενους, εξηγώντας το γιατί πιστεύει ότι πρέπει αυτές να μελετηθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Πατούλης, ο οποίος απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, και συνεχάρη τόσο τον Άδωνι Γεωργιάδη για την διοργάνωση της εκδήλωσης, όσο και τον Κυριάκο Βελόπουλο για την προσπάθειά του στο συγκεκριμένο θέμα. Και τόνισε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου αγκαλιάζει όλες αυτές τις προσπάθειες. Ενώ συμπλήρωσε ότι θα έπρεπε να είχε δώσει μεγαλύτερη αίθουσα για την εκδήλωση.
Τον επόμενο ομιλητή κ. Κονοφάγο, Χημικό Μηχανικό Πετρελαίου παρουσίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος, λόγω της προσωπικής σχέσης που είχαν αναπτύξει κατά την διάρκεια της προσπάθειάς τους να αναδείξουν το θέμα.
Ο κ. Κονοφάγος τόνισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια όλα τα κράτη της Μεσογείου δημιουργούσαν υποδομές εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου τους. Όλες οι χώρες έβγαζαν χρήματα. Η μόνη χώρα που εισήγαγε φυσικό αέριο ήταν η Ελλάδα, μιλώντας μάλιστα για τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας τα οποία δεν έχουν καν διευκρινιστεί. Αναφέρθηκε μάλιστα σε κοιτάσματα μικρά. Και είπε ότι όταν μιλάμε για... μικρά κοιτάσματα εννοεί όγκο φυσικού αερίου που θα κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας μας για τουλάχιστον 30 έτη!
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επί μακρόν στο ζήτημα της ΑΟΖ και πως η απουσία καθορισμού της από πλευράς της χώρας μας υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας. Και μιλώντας για τα 350 δις ευρώ που χρωστά η χώρα μας είπε ότι η περιοχή μας έχει αξία αρκετών τρισεκατομμυρίων!!!
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για μία επιτυχημένη εκδήλωση. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ παρά να σημειώσω κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα που εγείρονται στο δικό μου μυαλό. Μπορεί και πρέπει ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας να .. ξεπουληθεί σήμερα, που η χώρα μας είναι σε κατάσταση κατάρρευσης.
Γιατί δεν μιλάμε για αξιοποίηση σήμερα αλλά για ... σκότωμα της “προίκας” των παιδιών μας. Και πρέπει να αναφέρω και ένα σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη. Μπορεί ο ορυκτός πλούτος να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για να μην αλλάξει τίποτε στο ελληνικό κράτος; Ή όταν φτιαχτεί το ελληνικό κράτος όπως θα πρέπει να είναι, να εκμεταλλευτεί αυτά τα ... κοιτάσματα; Ερωτήματα που θα πρέπει σίγουρα να ληφθούν υπ’ όψιν όλων των Ελλήνων...
Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
www.elora.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου