Ενδιαφέρον για τον νέο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες για φυσικό αέριο
και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, δείχνει η Ρωσία και, σύμφωνα με
το ΡΙΚ, πιθανότατα θα επιδιωχθεί συμφωνία συνεργασίας Ρωσίας και Κύπρου
σε κυβερνητικό επίπεδο στα πρότυπα της συμφωνίας για τη χορήγηση δανείου
2,5 δισ. ευρώ.
για φυσικό αέριο και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, δείχνει η Ρωσία και, σύμφωνα με το ΡΙΚ, πιθανότατα θα επιδιωχθεί συμφωνία συνεργασίας Ρωσίας και Κύπρου σε κυβερνητικό επίπεδο στα πρότυπα της συμφωνίας για τη χορήγηση δανείου 2,5 δισ. ευρώ.
Στην Αγκυρα ο Α. Νταβούτογλου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον "υπουργό" Εξωτερικών του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν δήλωσε και πάλι ότι είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο η μονομερής έναρξη γεωτρήσεων πριν από την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους Κύπριους χωρίς διακρίσεις.
Καθώς το Πίρι Ρέις ετοιμάζεται να αποπλεύσει και πάλι από την Αμμόχωστο για να συνεχίσει τις παράνομες έρευνές του στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τ. Γιλντίζ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα στρέψει το ενδιαφέρον της για γεωτρήσεις από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο, αποφεύγοντας όμως να καλλιεργήσει προσδοκίες λέγοντας ότι όποια περιοχή ερευνά το Πίρι Ρέις δεν σημαίνει ότι έχει και πετρέλαιο. Δήλωσε ακόμη ότι αν τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αρνητικά, "δεν θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, αλλά υπάρχουν περιοχές που η Τουρκία μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο".
Ελληνική Βουλή
Ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλου, κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από απειλές και ενέργειες που προκαλούν ένταση και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Η ελληνική πλευρά όπως διαβεβαίωσε ο κ. Λαμπρινίδης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς και τις κινήσεις του Πίρι Ρέις και επεσήμανε ότι οι προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας δεν είναι αποδεκτές και συνιστούν τροχοπέδη στη συνεργασία και την ευρωπαϊκή προοπτική της ίδιας της Τουρκίας.
Στην Κύπρο εντείνεται η πολιτική κρίση με την αντιπολίτευση να επιμένει στην παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια,ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μ. Κάρογιαν ζήτησε από τον Πρόεδρο Χριστόφια να μη δεχθεί να εισέλθει σε διαδικασία "πάρε-δώσε" με τους Τουρκοκύπριους και να ζητήσει από τον γγ του ΟΗΕ την αναβολή της τριμερούς συνάντησης που έχει προγραμματισθεί για το τέλος Οκτωβρίου.
Νίκος Μελέτης
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου